Χωρίς κατηγορία

Σχιζοφρένεια: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτή την ψυχική ασθένεια

Σχιζοφρένεια: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτή την ψυχική ασθένεια

Σχιζοφρένεια:  Ανεξάρτητα από το τι έχει απεικονίσει η ποπ κουλτούρα, η σχιζοφρένεια είναι κάτι περισσότερο από ό,τι φαίνεται.

Η σχιζοφρένεια μπορεί να μην είναι μια κοινή ψυχική ασθένεια, αλλά μπορεί να είναι κάτι για το οποίο έχετε ακούσει. Έχει καλυφθεί σε πολλά περιοδικά, ειδήσεις, κανάλια υγείας και ακόμη και ταινίες όπως το Karthik Calling Karthik, το Shutter Island, το A Beautiful Mind και ούτω καθεξής. Ανεξάρτητα από το τι έχει απεικονίσει η ποπ κουλτούρα, η σχιζοφρένεια είναι κάτι περισσότερο από ό,τι φαίνεται. Θέματα ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια απαιτούν περισσότερη προσοχή και φροντίδα που συνήθως δίνουμε. Μπορεί να μην είναι ασθένεια, αλλά απαιτεί φροντίδα και γνώση. Αυτό το ιστολόγιο θα σας ενημερώσει περισσότερα για το θέμα της ψυχικής υγείας. Συνέχισε να διαβάζεις.

Τι είναι η Σχιζοφρένεια; 

Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια δια βίου ψυχική ασθένεια που μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική για τη ζωή ενός ατόμου. Ένα άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνει τις σκέψεις και τις ιδέες του από την πραγματικότητα μερικές φορές. Μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ομιλία, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και άλλες καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου. Επιπλέον, μπορεί επίσης να έχει βαθύ αντίκτυπο στη ζωή όσων ζουν γύρω από τους ασθενείς. Περιλαμβάνει μια ποικιλία ψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως:

 • Ψευδαισθήσεις – ακούγοντας ή βλέποντας πράγματα που δεν υπάρχουν
 • Παραληρητικές ιδέες – περίεργες απόψεις που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα και συχνά έρχονται σε αντίθεση με γεγονότα
 • Μπερδεμένες σκέψεις
 • Αποδιοργανωμένη ομιλία που δύσκολα ερμηνεύουν και κατανοούν οι άλλοι
 • Τροποποιήσεις συμπεριφοράς
 • Απουσία έκφρασης προσώπου
 • Συναισθηματική επιπεδότητα
 • Ελλειψη κινήτρου  
 • Πρόβλημα συγκέντρωσης.

Οι γιατροί μερικές φορές αναφέρονται στη σχιζοφρένεια ως ψυχωτική ασθένεια. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια δεν γνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι. Οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά αυθεντικές για το άτομο που τις βιώνει. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο να πείσει το άτομο να αναζητήσει θεραπεία ή να πάρει φάρμακα. Μπορεί να ανησυχούν για τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή να ανησυχούν ότι το φάρμακο μπορεί να τους βλάψει.

Κατανόηση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας

Τα πιο εμφανή συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι οι αλλαγές στη σκέψη και τη συμπεριφορά, αν και οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα με διάφορους τρόπους. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας ταξινομούνται συνήθως είτε ως θετικά είτε ως αρνητικά. 

 • Τα θετικά συμπτώματα, όπως οι ψευδαισθήσεις ή οι αυταπάτες, δείχνουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά ή τις σκέψεις.
 • Τα αρνητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν σημάδια απόσυρσης ή έλλειψης λειτουργίας που θα περιμένατε να παρατηρήσετε σε ένα υγιές άτομο. Για παράδειγμα, τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορεί να φαίνονται χωρίς συναισθήματα, επίπεδα και απαθή.

Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί σταδιακά. Τα πρώιμα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, όπως το να είσαι κοινωνικά απόμακρος και να μην ανταποκρίνεται ή να έχεις αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο πρώιμα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά κατά την εφηβεία και οι αλλαγές μπορεί να παρερμηνευθούν ως εφηβική «φάση». Οι άνθρωποι συχνά υποφέρουν κρίσεις σχιζοφρένειας στις οποίες τα συμπτώματά τους είναι πολύ έντονα, ακολουθούμενες από περιόδους κατά τις οποίες έχουν λίγα ή καθόλου θετικά συμπτώματα. Αυτό αναφέρεται ως οξεία σχιζοφρένεια.

Κατανόηση των αιτιών της Σχιζοφρένειας

Αν και η συγκεκριμένη προέλευση της σχιζοφρένειας είναι άγνωστη, η έρευνα δείχνει ότι ένας συνδυασμός φυσικών, γενετικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών μεταβλητών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής. Σύμφωνα με την τρέχουσα κατανόηση, ορισμένα άτομα έχουν προδιάθεση για σχιζοφρένεια και μια αγχωτική ή συναισθηματική εμπειρία ζωής μπορεί να επισπεύσει ένα ψυχωτικό επεισόδιο. Είναι άγνωστο, ωστόσο, γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα ενώ άλλοι όχι.

Κατανόηση των πυροδοτήσεων της σχιζοφρένειας

Τα ερεθίσματα είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ψυχωσικό επεισόδιο σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή, όπως πένθος, διαζύγιο, απώλεια της δουλειάς ή του σπιτιού σας, το τέλος μιας σχέσης ή σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική ή φυλετική κακοποίηση.

Κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών:

Ορισμένα ναρκωτικά, ιδιαίτερα η κάνναβη, η κοκαΐνη, το LSD ή οι αμφεταμίνες, μπορεί να οδηγήσουν σε ψύχωση και μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή σε άτομα που αναρρώνουν από ένα προηγούμενο επεισόδιο.

Κατανόηση της διάγνωσης της Σχιζοφρένειας

Δεν υπάρχει τεστ για τη διάγνωση της σχιζοφρένειας. Η δυσκολία στη διάγνωση αυτής της ασθένειας επιδεινώνεται από το γεγονός ότι πολλά άτομα που διαγιγνώσκονται δεν αισθάνονται ότι πάσχουν από αυτήν. Η έλλειψη συνείδησης είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό της σχιζοφρένειας που περιπλέκει σημαντικά τη θεραπεία. Ένας γιατρός θα κάνει μια διάγνωση με βάση το πώς συμπεριφέρεται ο ασθενής. Θα ρωτήσουν επίσης για το ιατρικό και ψυχικό ιστορικό τους. Ωστόσο, μπορεί να προτείνουν κάποιες εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων, όπως όγκος, εγκεφαλική βλάβη ή άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως η διπολική διαταραχή.

Η σχιζοφρένεια είναι μια μακροχρόνια διαταραχή που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει. Ωστόσο, με συνεπή θεραπεία – έναν συνδυασμό θεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής και κοινωνικής υποστήριξης – τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να ζήσουν ικανοποιητικές ζωές. Όποιος νοιάζεται για κάποιον που πάσχει από σχιζοφρένεια μπορεί να βοηθήσει μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζει την έναρξη ενός επεισοδίου, ενθαρρύνοντας το άτομο να εμμείνει στο θεραπευτικό του σχέδιο και υποστηρίζοντάς το με συμπόνια και ενσυναίσθηση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοκτονία και αυτοτραυματισμός σε φοιτητές και αποτελέσματα σε άτομα με διπολική διαταραχή και στους απογόνους τους

Τα παιδιά με γάτες έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια, διαπιστώνουν ερευνητές

Νέες ενδείξεις για την πρώιμη ανάπτυξη της σχιζοφρένειας

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι πληροφορίες που σίγουρα πρέπει να ξέρουμε για την παρωτίτιδα;

Παρωτίτιδα συμπτώματα: Η παρωτίτιδα είναι μια μεταδοτική ιογενής λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από διόγκωση των σιελογόνων αδένων, συγκεκριμένα των παρωτιδικών αδένων, που βρίσκονται εκατέρωθεν του προσώπου.

ΠΟΥ - Δημοσίευσε νέο διαγνωστικό εγχειρίδιο για τις ψυχικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Τα ICD-11 CDDR αναπτύχθηκαν και δοκιμάστηκαν στο πεδίο μέσω μιας αυστηρής, διεπιστημονικής και συμμετοχικής προσέγγισης στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εμπειρογνώμονες και χιλιάδες κλινικοί ιατροί από όλο τον κόσμο.

HPV: 1 στους 5 άνδρες άνω των 15 ετών έχει τουλάχιστον έναν τύπο ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων

Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι εντελώς ασφαλής από τον HPV, υπάρχουν ορισμένα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν, όπως η χρήση προφυλακτικού και η λήψη του εμβολίου κατά του HPV.

  Η έκθεση σε BPA συνδέεται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και την παιδική παχυσαρκία

Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας της, ωστόσο, είναι να αποσαφηνίσει τους μηχανισμούς πίσω από μια αόρατη αλλά διαδεδομένη απειλή. «Θέλουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα μικροπλαστικά που εισέρχονται στο σώμα μας και αυτά που κυκλοφορούν στο περιβάλλον», είπε η Aguilera.

Ο χρονισμός της λήψης εμβολίου COVID-19 μπορεί να αλλάξει τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου - Μελέτη

«Η έμμηνος ρύση είναι ένας βασικός δείκτης της γονιμότητας και της συνολικής υγείας, επομένως η κατανόηση αυτών των αλλαγών είναι πολύ σημαντική για εμάς ως ερευνητές αναπαραγωγικής υγείας και για τους ασθενείς μας».