Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Πίεση Αρτηρίες: Βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την υπέρταση

Πίεση Αρτηρίες: Βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την υπέρταση

Επίσης, σε περιόδους άγχους, είναι πιθανότερο να καταφεύγουμε στο αλκοόλ ή σε ανθυγιεινές τροφές για να νιώσουμε καλύτερα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε το στρες.

Πίεση Αρτηρίες: Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και όχι μόνο. Ο ιατρικός όρος για την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και όχι μόνο.

Μειώνουμε την πρόσληψη νατρίου

Το αλάτι βρίσκεται παντού στον κόσμο. Κατά ένα μεγάλο μέρος, αυτό οφείλεται στις επεξεργασμένες τροφές. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλές εταιρείες βγάζουν πλέον προϊόντα με λιγότερο αλάτι. Είναι πολυάριθμες οι έρευνες που έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό.

Ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η σχέση ανάμεσα στο νάτριο και την αρτηριακή πίεση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Ένας λόγος γι’ αυτό μπορεί να είναι οι γενετικές διαφορές στο πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται το νάτριο.

Αν όμως έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, αξίζει να μειώσετε το νάτριο για να παρατηρήσετε τυχόν διαφορά. Προτιμήστε να προσθέτετε στα φαγητά σας περισσότερα μπαχαρικά για νοστιμιά.

Λιγότερο αλκοόλ

Το αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Για την ακρίβεια, συνδέεται με το 16% των περιπτώσεων παγκοσμίως. Αν και κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ ίσως να προστατεύουν την καρδιά, αυτά τα οφέλη μπορεί να εμποδιστούν από τις αρνητικές επιδράσεις.

Καταναλώνουμε τροφές με περισσότερο κάλιο

Το κάλιο βοηθά το σώμα μας να απομακρύνει το νάτριο και βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία. Τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά καλίου είναι οι εξής: λαχανικά, ιδιαίτερα φυλλώδη πράσινα, ντομάτες, πατάτες και γλυκοπατάτες. Φρούτα όπως πεπόνια, μπανάνες, αβοκάντο και βερίκοκα. Γαλακτοκομικά, όπως γάλα και γιαούρτι. Τόνο, σολομό, ξηροί καρποί και φασόλια.

Μειώνουμε την καφεΐνη

Αν έχετε πιει ένα φλιτζάνι καφέ και μετά μετρήσατε την πίεσή σας, θα αντιληφθήκατε ότι υπάρχει διαφορά. Όμως, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια αύξηση.

Συγκεκριμένα, όσοι πίνουν τακτικά καφέ και τσάι τείνουν να εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών νόσων, όπως υπέρταση, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν. Η καφεΐνη όμως έχει ισχυρότερη επίδραση σε όσους δεν την καταναλώνουν συχνά. Αν υποπτεύεστε ότι είστε ευαίσθητοι στη καφεΐνη, μειώστε τη δραστικά για να δείτε αν θα μειωθεί και η αρτηριακή πίεση.

Ρυθμίζουμε το σωματικό βάρος

Όσοι είναι υπέρβαροι, θα δουν μεγάλη διαφορά στην υγεία της καρδιάς σε περίπτωση απώλειας βάρους. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, η απώλεια 5% της μάζας σώματος μπορεί να μειώσει σημαντικά την υπέρταση.

Σε προηγούμενες μελέτες, η απώλεια περίπου 8 κιλών συνδεόταν με μείωση της συστολικής πίεσης κατά 8.5 mm Hg και της διαστολικής πίεσης κατά 6.5 mm Hg. Η επίδραση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν η απώλεια βάρους συνδυάζεται με άσκηση.

Διακόπτουμε το κάπνισμα

Ανάμεσα στους πολλούς λόγους για να διακόψουμε το κάπνισμα είναι ότι αυτή η συνήθεια είναι ισχυρός δείκτης επικινδυνότητας για καρδιακές νόσους. Κάθε τσιγάρο κυριολεκτικά προκαλεί μια προσωρινή μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τα χημικά που εντοπίζονται επίσης στον καπό είναι γνωστό ότι βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το στρες

Όταν βρισκόμαστε συνεχώς σε στρες, το σώμα μας νομίζει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε σωματικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ταχυκαρδία και περισταλμένα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, σε περιόδους άγχους, είναι πιθανότερο να καταφεύγουμε στο αλκοόλ ή σε ανθυγιεινές τροφές για να νιώσουμε καλύτερα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε το στρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες ασκήσεις προτείνονται για τους υπερτασικούς

Το ελιξήριο που αναστέλλει τη γήρανση βρίσκεται σε κοινό χάπι για την πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επιταχύνει τη μείωση της γνωστικής απόδοσης

Ρύθμιση πίεσης με φυσικό τρόπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότερα είδη κροτώνων, μεγαλύτερη περίοδος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί «Το Ιλινόις είναι στην πρώτη γραμμή»

"Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. "

Συμβουλές για να ταξιδέψετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με αλτσχάιμερ

Ενημερώστε την αεροπορική σας εταιρεία ότι ταξιδεύετε με κάποιον που έχει προβλήματα μνήμης. Πείτε τους για τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια ή ειδικές ανάγκες σχετικά με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

ΕΟΔΥ: 2 θάνατοι από Covid και 6 διασωληνωμένοι - ύφεση στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.

Η ετοιμότητα για τον ιό HPAI A(H5N1) διαφέρει από χώρα σε χώρα

«Οι προκλήσεις που αναφέρονται στην παρακολούθηση των εκτεθειμένων ατόμων και οι διαφορές στις αντιιικές συστάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί και να τυποποιηθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στους ιούς HPAI A(H5N1) στις Η.Π.Α., ιδιαίτερα εάν αναφέρονται επιπρόσθετα συμβάντα μετάδοσης του ιού A(H5N1) από ζώο σε άνθρωπο», γράφουν οι συγγραφείς.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αναταραχή σε ένα αεροπλάνο; Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

Ένας τρόπος για να κατανοήσετε δραστηριότητες με μικρούς, δυσνόητους κινδύνους είναι να συγκρίνετε τους κινδύνους τους με τους κινδύνους πιο οικείων δραστηριοτήτων. Αν το κάνουμε αυτό, τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς αυτοκίνητο ή να οδηγείς μοτοσικλέτα παρά να ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. "

Close Icon