ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Επιταχύνει τη γνωστική μείωση

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Επιταχύνει τη γνωστική μείωση

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Επιταχύνει τη γνωστική μείωση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται να επιταχύνει τη μείωση της γνωστικής απόδοσης σε μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωσιακή μείωση, η οποία περιλαμβάνει πράγματα όπως η μνήμη, η λεκτική ροή, η προσοχή και η συγκέντρωση. Η αρτηριακή πίεση 120 mmHg—129 mmHg συστολική (ο ανώτατος αριθμός σε μια ανάγνωση) ή υψηλότερη θεωρείται αυξημένη. Η συστολική πίεση πάνω από 130 mmHg ή η διαστολική πίεση (ο κάτω αριθμός) 80 mmHg ή μεγαλύτερη θεωρείται υπέρταση.

Αρχικά περιμέναμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υπέρτασης στη γνωστική λειτουργία θα ήταν πιο κρίσιμες όταν αυτή ξεκινά σε μικρότερη ηλικία, ωστόσο, τα αποτελέσματά μας δείχνουν παρόμοια επιτάχυνση της γνωστικής επίδοσης είτε η υπέρταση άρχισε στη μέση ηλικία είτε σε μεγαλύτερες ηλικίες”, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Sandhi M. Barreto, M.D., M.Sc., Ph.D., καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Federal de Minas Gerais στο Belo Horizontal, Βραζιλία. Συμμετέχοντες σε μελέτη παρακολουθήθηκαν για περίπου 4 έτη κατά μέσο όρο. η δοκιμή περιλάμβανε ανάλυση της μνήμης, της λεκτικής ροής και της εκτελεστικής λειτουργίας, η οποία εμπερίκλειε την προσοχή, τη συγκέντρωση και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη σκέψη και τη λογική.

Η ανάλυσή τους βρήκε:

  • Η ταχύτητα της μείωσης της γνωσιακής βάσης συνέβη ανεξάρτητα από τη διάρκεια της υπέρτασης, που σημαίνει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα γνωστικής παρακμής ενός ατόμου.
  • Οι ενήλικες με μη ελεγχόμενη υπέρταση παρουσίασαν σημαντικά ταχύτερη μείωση της μνήμης και της παγκόσμιας γνωστικής λειτουργίας σε σύγκριση με τους ενήλικες με ελεγχόμενη υπέρταση.

Σύμφωνα με τον Barreto, ορισμένοι από τους περιορισμούς της μελέτης είναι η σχετικά σύντομη περίοδος παρακολούθησης και οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τη διάγνωση υπέρτασης κατά την έναρξη της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότεροι κίνδυνοι επιπλοκών για τις γυναίκες μετά από καρδιακή προσβολή

Διαβήτης και υπέρταση αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επιπλοκών covid-19

Ψηφιακά εργαλεία ρυθμίζουν αποτελεσματικά χοληστερίνη- αρτηριακή πίεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 τρόποι που η θάλασσα ενισχύει την υγεία σου

Θάλασσα: Σύμφωνα με την ψυχολογία και τη μυθολογία διαφορετικών περιοχών του κόσμου, ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρωπότητας, το νερό συνδέεται με το ασυνείδητο, την προέλευση της ίδιας της ύπαρξης και με τον κύκλο ζωής-θανάτου. Μερικές θρησκείες μάλιστα το επενδύουν τελετουργικά.

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη

Καφές Αλτσχάιμερ: Τα αποτελέσματα νέας αυσταλιανής μελέτης υποδηλώνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης καφέ από 1 σε 2 φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη γνωστική έκπτωση έως και 8% μετά από 18 μήνες. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μείωση έως και 5% στην εγκεφαλική συσσώρευση β-αμυλοειδούς κατά την ίδια περίοδο.

Νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές

Κορωνοϊός: Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 έχουν παρατεταμένα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει, οι ειδικοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια, επηρεάζει περιοχές πέρα ​​από τους πνεύμονες.

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη.