ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπέρταση Κίνδυνος: Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης

Υπέρταση Κίνδυνος: Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης

οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως στη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Υπέρταση Κίνδυνος: Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου -που μπορεί να προληφθεί- για καρδιακές παθήσεις. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπέρταση, η οποία ορίζεται ως επίπεδο συστολικής αρτηριακής πίεσης 130 mm Hg ή περισσότερο, διαστολικής αρτηριακής πίεσης άνω των 80 mm Hg, ή και τα δύο. Υπάρχουν φάρμακα για την υπέρταση, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων μετατροπής της αγγειοτενσίνης, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως στη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών, ειδικά εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Δείτε τις 8 καλύτερες τροφές για την υπέρταση:

  1. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, μπορεί να έχουν ισχυρά αποτελέσματα μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας, μειώνοντας παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

  1. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και τα επίπεδα των συστατικών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία (οξυλιπίνες).

  1. Φασόλια και φακές

Τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και το κάλιο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

  1. Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως το κάλιο.

  1. Καρότα

Τα καρότα είναι βασικά λαχανικά στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, όπως χλωρογόνα, π-κουμαρίνη και καφεϊκά οξέα, που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της φλεγμονής. Έτσι, μειώνεται και η υπέρταση.

  1. Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση. Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φθαλίδες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

  1. Ντομάτες και προϊόντα ντομάτας

Οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο και το καροτενοειδές λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί σημαντικά με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως τα προϊόντα τομάτας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

  1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γνωστό για τις πολλές ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του κυκλοφορικού σας συστήματος. Για παράδειγμα, η προσθήκη αυτού του σταυρανθούς λαχανικού στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μπρόκολο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνοντας τα επίπεδα του αζώτου στο σώμα σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη της κατανάλωσης οσπρίων στα καρδιαγγειακά

Πώς επιβραδύνεται η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Ποια βότανα ρίχνουν αποτελεσματικά την πίεση

Οι καλοκαιρινές τροφές που ρίχνουν την πίεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη

Καφές Αλτσχάιμερ: Τα αποτελέσματα νέας αυσταλιανής μελέτης υποδηλώνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης καφέ από 1 σε 2 φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη γνωστική έκπτωση έως και 8% μετά από 18 μήνες. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μείωση έως και 5% στην εγκεφαλική συσσώρευση β-αμυλοειδούς κατά την ίδια περίοδο.

Νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές

Κορωνοϊός: Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 έχουν παρατεταμένα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει, οι ειδικοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια, επηρεάζει περιοχές πέρα ​​από τους πνεύμονες.

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη.