Πολιτική Υγείας

CDC ΗΠΑ: Οδηγός εμβολιασμού covid με επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση

CDC ΗΠΑ: Οδηγός εμβολιασμού covid με επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση

Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο ρόλος του εμβολιασμού στον COVID-19 είναι να μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και θνησιμότητας, χωρίς η διεθνής επιστημονική κοινότητα να μπορεί μέχρι σήμερα να αποτρέπει μέσω του εμβολιασμού τις λοιμώξεις COVID-19.

CDC ΗΠΑ: Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και σοβαρή νόσηση από COVID-19: μετα-ανάλυση μελετών στην Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet με ανώνυμα δεδομένα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία), ενώ το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA παραθέτει την πιο πρόσφατη προειδοποίηση και επιδημιολογική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όσον αφορά τις ΗΠΑ.

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας, το CDC έθεσε υπό συζήτηση το θέμα σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και για τις τρεις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ανέπτυξε έναν οδηγό εμβολιασμού με σημαντικές επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών, ώστε να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός. Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, συνοψίζουν τις μελέτες από τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Ο υποεμβολιασμός (η λήψη λιγότερων από τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίου SARS-CoV-2) θα μπορούσε να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καταστάσεων COVID-19—δηλαδή νοσηλεία ή θάνατο από COVID-19—σε σύγκριση με τον πλήρη εμβολιασμό (λήψη των συνιστώμενων δόσεων εμβολίου). Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες λιγότεροι από το 50% των ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο είχαν λάβει εμβόλιο κατά της γρίπης και λιγότερο από το 20% είχε λάβει επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19. Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200% για τη γρίπη, 51% για τον COVID-19 και 60% για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το CDC. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5 ετών για να συμπεριληφθούν στη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο βασίλειο. Υπολογίσθηκε η αύξηση των σοβαρών εκβάσεων του COVID-19 λόγω του μειωμένου εμβολιασμού και η σύγκριση με το υποθετικό σενάριο στο οποίο όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εμβολιαστεί πλήρως την 1η Ιουνίου 2022. Ο αριθμός των υποεμβολιασμένων ατόμων την 1η Ιουνίου 2022 ήταν 26.985.570 (45,8%) από 58.967.360 στην Αγγλία, 938.420 (49.8%) από 1.885.670 στη Βόρεια Ιρλανδία, 1.709.786 (34,2%) από 4.992.498 στη Σκωτία και 773.850 (32,8%) από 2.358.740 στην Ουαλία. Τα άτομα που ήταν νεότερα, από πιο μειονεκτικό υπόβαθρο, μη λευκής εθνικότητας ή είχαν μικρότερο αριθμό συννοσηροτήτων είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν πλήρως. Υπήρχαν, συνολικά, 40.393 σοβαρές περιπτώσεις COVID-19, με 14.156 από αυτές σε υποεμβολιασμένους συμμετέχοντες.

Τα ποσοστά υποεμβολιασμού κατά του COVID-19 κυμαίνονταν από 32,8% έως 49,8% στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι του 2022. Τώρα, μετά την πανδημία του COVID-19, οι ασθενείς και ο υπόλοιπος πληθυσμός μπορεί να αναρωτιούνται εάν είναι ακόμη απαραίτητο να ακολουθήσουν τους προτεινόμενους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 ή εάν ο COVID-19 είναι πλέον μια λοίμωξη που δεν προκαλεί ανησυχία. Στο περιοδικό Lancet, η ανάλυση, επομένως, έδειξε ότι, από την 1η Ιουνίου 2022, ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού είχε λάβει λιγότερους από τον συνιστώμενο αριθμό εμβολιασμούς για τον COVID-19: 45,8% στην Αγγλία, 49,8% στη Βόρεια Ιρλανδία, 34,2% στη Σκωτία και 32,8% στην Ουαλία. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων σε όλες τις χώρες υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός σοβαρών εκβάσεων του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εισαγωγών στο νοσοκομείο ή θανάτων από COVID-19, μπορεί να αποφευχθεί εάν εφαρμοστούν πλήρως τα συνιστώμενα προγράμματα εμβολιασμού. Η μελέτη παρατήρησε 40.393 σοβαρά αποτελέσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 14.156 σε υποεμβολιασμένα άτομα, ενώ η εκτιμώμενη μείωση του συνολικού αριθμού σοβαρών εκβάσεων COVID-19 εάν όλα τα άτομα είχαν εμβολιαστεί πλήρως ήταν 7.180 (17,8%). Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο ρόλος του εμβολιασμού στον COVID-19 είναι να μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και θνησιμότητας, χωρίς η διεθνής επιστημονική κοινότητα να μπορεί μέχρι σήμερα να αποτρέπει μέσω του εμβολιασμού τις λοιμώξεις COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπουργείο Υγείας: Τεράστια η σημασία του εμβολιασμού για Covid & γρίπη [live]

ΗΠΑ: Περισσότερα νοσοκομεία απαιτούν μάσκες καθώς αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης και COVID-19

Περισσότεροι ενήλικες είναι πιθανό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης παρά να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19

Έρχονται ενημερωμένες λήψεις εμβολίων COVID, μέρος τριάδας εμβολίων για την παρεμπόδιση των φθινοπωρινών ιών

Οι πέντε ασθένειες που έκαναν την επιστροφή τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεωργιάδης: Στόχος μας είναι να μειώσουμε το clawback και το rebate μέσα στο 2024

Γεωργιάδης: Το επενδυτικό clawback δουλεύει, η προστιθέμενη αξία που φέρνει στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη των χρημάτων που δαπανά το κράτος, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να το σταματήσουμε.

Καρποδίνη: Από τους προϋπολογισμούς στις καινοτομίες - Δημιουργώντας ένα υγιέστερο οικονομικό μέλλον

Καρποδίνη: Η ψηφιακή καινοτομία σε συνέργεια με το δομικό εκσυγχρονισμό του οργανισμού επιστρατεύονται για την άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών, είναι εργαλεία αποτελεσματικής διαχείρισης, είπε μεταξύ άλλων η Διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ Θεανώ Καρποδίνη στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Νίκη Τσούμα: Απαραίτητη η ομογενοποίηση των συστημάτων για να δημιουργηθούν κοινά ποιοτικά δεδομένα

Στον Φάκελο Υγείας του ασθενούς αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κα. Νίκη Τσούμα, στο πλαίσιο συμμετοχής της στο πάνελ REVOLUTIONIZING HEALTHCARE: THE POWER OF DIGITIZED HEALTH DATA.

Γεωργιάδης: Διαφωνώ με το ύψος του clawback, έχει ανέβει πάρα πολύ

Γεωργιάδης: Το clawback στο όριο που είναι σήμερα προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά περισσότερες ζημίες από τα οφέλη του. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων στα φάρμακα οφείλεται και στο πολύ μεγάλο ύψος του clawback.

Συνάντηση Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους Περιφερειακών Ενώσεων 1.400 Διαγνωστικών Εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα

Γεωργιάδης: Συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, με τους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων που αντιπροσωπεύουν 1400 Διαγνωστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.