Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Τεράστια η σημασία του εμβολιασμού για Covid & γρίπη [live]

Υπουργείο Υγείας: Τεράστια η σημασία του εμβολιασμού για Covid & γρίπη [live]

Υπουργείο Υγείας: Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, 4 στους 10 ηλικιωμένους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο της γρίπης και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι μόλις 200.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid. 

Έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας με αφορμή την αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού αλλά και γρίπης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει την σημασία του εμβολιασμού ακόμη και τώρα, με σκοπό την θωράκιση του οργανισμού ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Μαζί του βρίσκεται και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, κυρία Αναστασία Κοτανίδου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, 4 στους 10 ηλικιωμένους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο της γρίπης και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι μόλις 200.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid. Για την ενίσχυση της πορείας των εμβολιασμών, από το υπουργείο δρομλογείται μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των γιατρών για την αξία του εμβολιασμού, καθώς και μια στοχευμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του εμβολιασμού, τόσο κατά της Covid όσο και απέναντι στη γρίπη. Μίλησε για τον διχασμό που υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με το εμβόλιο. Ωστόσο, είπε πως πλέον ήρθε η ώρα αυτός ο διχασμός να τελειώσει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους δεν είχαν εμβολιαστεί. Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης, ο υπουργός ανακοίνωσε πως το ερχόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για να διαγραφούν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για την άρνηση εμβολιασμού.

Η κυρία Αγαπηδάκη επιβεβαίωσε το ότι διαγράφονται τα πρόστιμα μη εμβολιασμού, επισημαίνοντας πως αυτή την στιγμή υπάρχουν 657 εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα 210.000 εμβολιασμοί κατά της Covid και 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Επομένως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουμε τα 300.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό. Φέτος έχουμε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο γρίπης. Το 60% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Η κυρία Κοτανίδου επεσήμανε πως εκτός από την Covid και την γρίπη υπάρχουν και άλλοι επικίνδυνοι ιοί, όπως ο RSV και ο ρινο-εντεροϊός. Με το επικαιροποιημένο εμβόλιο Covid και με τα αντιιικά φάρμακα δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Αυτό που τόνισε η κυρία Κοτανίδου είναι πως με τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει τουλάχιστον οι άνθρωποι άνω τω 75 ετών να λαμβάνουν την απαιτούμενη θεραπεία.

Ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι τα δεδομένα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες δεν είναι ανησυχητικά. Όλοι οι δείκτες, όπως η θετικότητα, δείχνουν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και υπάρχει μια πτωτική πορεία. Το εμβόλιο φαίνεται πως προστατεύει απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Για τη γρίπη υπάρχει αυξημένη κινητικότητα φέτος.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών γρίπης και κορωνοϊού

Πάνω από 30% αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Έκτακτη ενημέρωση αύριο, Τετάρτη, στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού

Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη και Ειρήνης Αγαπηδάκη με την ηγεσία του ΕΟΔΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεωργιάδης: Στόχος μας είναι να μειώσουμε το clawback και το rebate μέσα στο 2024

Γεωργιάδης: Το επενδυτικό clawback δουλεύει, η προστιθέμενη αξία που φέρνει στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη των χρημάτων που δαπανά το κράτος, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να το σταματήσουμε.

Καρποδίνη: Από τους προϋπολογισμούς στις καινοτομίες - Δημιουργώντας ένα υγιέστερο οικονομικό μέλλον

Καρποδίνη: Η ψηφιακή καινοτομία σε συνέργεια με το δομικό εκσυγχρονισμό του οργανισμού επιστρατεύονται για την άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών, είναι εργαλεία αποτελεσματικής διαχείρισης, είπε μεταξύ άλλων η Διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ Θεανώ Καρποδίνη στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Νίκη Τσούμα: Απαραίτητη η ομογενοποίηση των συστημάτων για να δημιουργηθούν κοινά ποιοτικά δεδομένα

Στον Φάκελο Υγείας του ασθενούς αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κα. Νίκη Τσούμα, στο πλαίσιο συμμετοχής της στο πάνελ REVOLUTIONIZING HEALTHCARE: THE POWER OF DIGITIZED HEALTH DATA.

Γεωργιάδης: Διαφωνώ με το ύψος του clawback, έχει ανέβει πάρα πολύ

Γεωργιάδης: Το clawback στο όριο που είναι σήμερα προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά περισσότερες ζημίες από τα οφέλη του. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων στα φάρμακα οφείλεται και στο πολύ μεγάλο ύψος του clawback.

Συνάντηση Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους Περιφερειακών Ενώσεων 1.400 Διαγνωστικών Εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα

Γεωργιάδης: Συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, με τους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων που αντιπροσωπεύουν 1400 Διαγνωστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.