Χωρίς κατηγορία

Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου: Ερευνητές αναπτύσσουν εργαλείο για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της πάθησης

Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου: Ερευνητές αναπτύσσουν εργαλείο για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της πάθησης

Η ομάδα του Mount Sinai θα μελετήσει στη συνέχεια έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που θα χτιστεί πάνω στην αναπνευστική επιβάρυνση για να αντικαταστήσει τον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας AHI και να εντοπίσει ποιοι ασθενείς θα επωφεληθούν από τη θεραπεία με συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP), τη θεραπεία πρώτης γραμμής στην υπνική άπνοια, κατά προτίμηση με ένα πιο φυλετικά και εθνοτικά ποικιλόμορφο σύνολο δεδομένων ασθενών.

Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου: Οι ερευνητές του Mount Sinai ανέπτυξαν ένα νέο, αυτοματοποιημένο μέτρο ανάλυσης των μελετών ύπνου για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας και του κινδύνου θνησιμότητας σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια χρόνια διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία παρέχουν ένα επικυρωμένο εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της υπνικής άπνοιας και την προώθηση της προληπτικής φροντίδας, δημοσιεύθηκαν στο Αμερικανικό Περιοδικό Αναπνευστικής και Κρίσιμης Φροντίδας (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine) στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η ομάδα Ανάλυση ύπνου και κιρκαδιανής λειτουργίας Sleep and Circadian Analysis (SCAN) του Mount Sinai ανέπτυξε ένα αυτοματοποιημένο μέτρο ανά αναπνοή που ονομάζεται αναπνευστική επιβάρυνση και αξιολογεί το ποσοστό των μικρών αναπνοών κατά τη διάρκεια μιας μελέτης ύπνου ρουτίνας. Αυτό το νέο μέτρο δεν εξαρτάται από τις συνέπειες της υποξαιμίας, ή του χαμηλού επιπέδου οξυγόνου στο αίμα, και τις αφυπνίσεις που παρατηρούνται στους ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Οι ερευνητές καθορίζουν το φυσιολογικό εύρος του αναπνευστικού φορτίου, αξιολογούν τη μεταβλητότητά του από νύχτα σε νύχτα και δείχνουν τη σχέση του με την απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού. Προβλέπουν επίσης τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες με βάση μια συνήθη μελέτη ύπνου, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά θανατηφόρων καταστάσεων όπως η στεφανιαία νόσος “Ο σημερινός κλινικός τρόπος προσδιορισμού της σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας ενός ατόμου βασίζεται σε χονδροειδείς μεθόδους που δεν προβλέπουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ή ακόμη και θνησιμότητας”, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Ankit Parekh, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Ιατρικής (Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας και Ιατρικής του Ύπνου) στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai. “Αναπτύξαμε έναν τρόπο ανάλυσης των μελετών ύπνου ρουτίνας για την πρόβλεψη του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων ή ακόμη και θνησιμότητας. Οι κλινικοί γιατροί που βασίζονται σε αυθαίρετους κανόνες και κατώτατα όρια για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας θα έχουν τώρα ένα καλύτερα επικυρωμένο εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της υπνικής άπνοιας και οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα νωρίτερα”. Το κύριο εργαλείο διάγνωσης της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο είναι ο δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας (AHI), ο οποίος δηλώνει τον μέσο αριθμό των φορών ανά ώρα που η αναπνοή σταματά είτε μερικώς είτε πλήρως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, αυτό το ευρέως χρησιμοποιούμενο πρότυπο καταγράφει μόνο τον ρυθμό των αναπνευστικών συμβάντων και δεν προβλέπει πιθανούς επακόλουθους κινδύνους. Επιπλέον, ο υπολογισμός του δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας AHI επηρεάζεται από διάφορες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων βαθμολόγησης και άλλων άκρως υποκειμενικών βάσεων για την αναπνοή και τον κορεσμό του οξυγόνου και όχι μόνο από την απόφραξη των αεραγωγών. Ο δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας AHI είναι επίσης εξαιρετικά μεταβλητό από τη μία νύχτα στην άλλη. Έτσι, ο δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας AHI είναι περιορισμένο στην περιγραφή των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεπειών των συνεχιζόμενων αναπνευστικών συμβάντων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο κοινοτικές κοόρτες που αξιολογούν καταστάσεις και πρότυπα ασθενειών, καθώς και δύο αναδρομικές κοόρτες κλινικών ύπνου, για να εξάγουν το κανονιστικό εύρος της αναπνευστικής επιβάρυνσης από την ανάλυση περισσότερων από 34 εκατομμυρίων αναπνοών από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών και του αναπνευστικού φορτίου, καθώς και τη σχέση μεταξύ του αναπνευστικού φορτίου και των κινδύνων θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, που προέκυψαν με τη χρήση αυτοματοποιημένου αλγορίθμου. Αξιολόγησαν, επίσης, τη σχέση μεταξύ του αναπνευστικού φορτίου και της υπέρτασης και της υπνηλίας. Διαπίστωσαν ότι το αυτοματοποιημένο μέτρο του αναπνευστικού φορτίου ήταν σε θέση να αξιολογήσει αποτελεσματικά τη σοβαρότητα της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, να παραμείνει σταθερό από τη μία νύχτα στην άλλη και να προβλέψει τη θνησιμότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα σε ασθενείς, καθιστώντας το μια βιώσιμη εναλλακτική λύση του δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας AHI. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη αυτή είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται και διερευνάται συστηματικά μια εναλλακτική λύση στον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας AHI, από τον καθορισμό φυσιολογικών και μη φυσιολογικών ορίων έως την αξιολόγηση της μεταβλητότητας από τη μία νύχτα στην άλλη και την πρόβλεψη του κινδύνου θνησιμότητας. Η ομάδα του Mount Sinai θα μελετήσει στη συνέχεια έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που θα χτιστεί πάνω στην αναπνευστική επιβάρυνση για να αντικαταστήσει τον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας AHI και να εντοπίσει ποιοι ασθενείς θα επωφεληθούν από τη θεραπεία με συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP), τη θεραπεία πρώτης γραμμής στην υπνική άπνοια, κατά προτίμηση με ένα πιο φυλετικά και εθνοτικά ποικιλόμορφο σύνολο δεδομένων ασθενών. Στην έρευνα συνέβαλαν δεδομένα από το Κέντρο Εγκεφαλικής Γήρανσης και Ύπνου στο NYU Langone Health και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα συσκευή ύπνου βελτιώνει τη ζωή των ατόμων με άπνοια

Η σύνδεση μεταξύ της γήρανσης και των διαταραχών ύπνου`

Συσκευή για την άπνοια ύπνου διευκολύνει επίσης τον χρόνιο βήχα και την καούρα

Η άπνοια ύπνου επιταχύνει τη γήρανση - Η χρήση της μεθόδου αναπνευστικής θεραπείας μπορεί να μετριάσει το πρόβλημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

O Χάρι σκέφτεται αν θα δεχθεί τα λεφτά του Αρχοντάκη για να ανοίξει ιατρείο

Η Παραλία 22/2: Ο Χάρι βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με τη δημιουργία ενός ιατρείου προς τιμήν της Υπατίας, καθώς προβληματίζεται για το αν θα αξιοποιήσει τη βοήθεια που του προσφέρει ο Διονύσης.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος: στη χώρα μας - H σημασία της δωρεάς οργάνων

«Οι συντονιστές για τις μεταμοσχεύσεις είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα από τους πρώτους 9 στόχους που βάλαμε με τη βοήθεια του ιδρύματος Ωνάση και φάνηκε πολύ μεγάλη η διαφορά αμέσως από τη δουλειά αυτών των ανθρώπων» ανέφερε στην κοπή πίτας του σωματείου ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “Υπάρχω”, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντώνης Μανιτάκης: Επισημάνσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου για τα πανεπιστήμια στη χώρα μας

Είναι λοιπόν ευκαιρία όλα αυτά να τα ξαναδούμε από την αρχή, να ανεβάσουν την ποιότητα. Προφανώς υπάρχει μεγάλη ποιότητα και πολύ καλή ποιότητα διδασκόντων, αλλά ξέρω πάρα πολύ καλά, συγκεκριμένα και ειδικά για τη Νομική Θεσσαλονίκης, ότι αυτή τη στιγμή υποφέρουν διότι είναι πολύ λίγοι οι διδάσκοντες και υπερβολικός ο αριθμός των φοιτητών. Δουλειά ποιότητας κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν βλέπω να γίνεται» είπε καταλήγοντας ο κ. Μανιτάκης.

Έλεγχος του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού - Πραγματικά δεδομένα από το Λουξεμβούργο

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό "υποδηλώνει πως η προφύλαξη από το αντίσωμα μείωσε τις σοβαρές λοιμώξεις από RSV, ιδιαίτερα σε βρέφη < 6 μηνών, ανακουφίζοντας έτσι την πίεση της υγειονομικής περίθαλψης"

Οδηγός εμβολιασμού covi με επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση

Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο ρόλος του εμβολιασμού στον COVID-19 είναι να μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και θνησιμότητας, χωρίς η διεθνής επιστημονική κοινότητα να μπορεί μέχρι σήμερα να αποτρέπει μέσω του εμβολιασμού τις λοιμώξεις COVID-19.

«Έφυγε» από τη ζωή η ιστορική εκδότρια της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Νανά Δούκα

Η Νανά Δούκα είχε πάντα ενεργό ρόλο στην εφημερίδα, ενώ για πολλά χρόνια αρθρογραφούσε, έχοντας τη δική της στήλη, την οποία υπέγραφε ως «Νι Δέλτα». Επίσης, μαζί με τον σύζυγό της Σπύρο Δούκα είχαν ιδρύσει το ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» στη μνήμη της κόρης τους Λήδας, που έφυγε νωρίς από τη ζωή, με κύριο σκοπό την προσφορά κοινωφελών υπηρεσιών προς την κοινωνία της Πάτρας.

Τέξας: Εκδίκαση υπόθεσης που αμφισβητεί την απαγόρευση των αμβλώσεων για ιατρικά επείγοντα περιστατικά

Η ιατρική εξαίρεση που προτείνεται από τους ενάγοντες "θα κατάπινε, εκ προμελέτης, τον κανόνα", υποστήριξαν οι δικηγόροι του στην έγγραφη απάντησή τους. "Θα επέτρεπε, για παράδειγμα, αμβλώσεις για έγκυες γυναίκες με ιατρικές παθήσεις που κυμαίνονται από πονοκέφαλο μέχρι αισθήματα κατάθλιψης", αναφέρεται στην απάντηση.