Τεχνολογία

Άπνοια: Νέα συσκευή ύπνου βελτιώνει τη ζωή των ατόμων με άπνοια

Άπνοια: Νέα συσκευή ύπνου βελτιώνει τη ζωή των ατόμων με άπνοια

Άπνοια: Η θεραπεία με CPAP βοηθά τους ασθενείς με άπνοια ύπνου να διατηρούν ανοιχτούς αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου παρέχοντας μια συνεχή ροή αέρα.

Εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από άπνοια ύπνου βασίζονται σε μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για να τους βοηθήσουν να αναπνέουν σωστά ενώ κοιμούνται. Δύο νέες μελέτες έχουν παράσχει αδιάσειστα στοιχεία ότι η θεραπεία με CPAP όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου αλλά έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Άπνοια και μηχανήματα βοήθειας

Οι μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία με CPAP μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά ένα αξιοσημείωτο 36%. Επιπλέον, τα άτομα που χρησιμοποιούν CPAP έχουν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μία από τις μελέτες που διεξήχθησαν στην Καταλονία της Ισπανίας.

Ο Δρ Jordi de Batlle, συν-συγγραφέας μιας από τις μελέτες, εξέφρασε τη σημασία αυτών των αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι είναι εντυπωσιακά και ενισχύουν τα πιθανά οφέλη της θεραπείας με CPAP. Προηγούμενη έρευνα για το θέμα είχε αποδώσει μικτά αποτελέσματα, αλλά αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το CPAP μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, εκτός από τη μείωση της υπνηλίας και τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA).

Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 3.600 ασθενείς με OSA που είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν CPAP το 2011 και τους συνέκρινε με ίσο αριθμό ασθενών που συνέχισαν να χρησιμοποιούν CPAP τουλάχιστον μέχρι το 2015 ή μέχρι το θάνατό τους. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι συμμετείχαν στη θεραπεία με CPAP είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω καρδιακής νόσου.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και αναδρομική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καθορίσει την αιτιότητα. Ωστόσο, η Δρ Janet Wei, καρδιολόγος στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, επαίνεσε τους ερευνητές για την αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου στην καρδιαγγειακή υγεία. Τόνισε ότι η άπνοια ύπνου είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, της στεφανιαίας νόσου, της κολπικής μαρμαρυγής και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η θεραπεία με CPAP βοηθά τους ασθενείς με άπνοια ύπνου να διατηρούν ανοιχτούς αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου παρέχοντας μια συνεχή ροή αέρα. Η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, που οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και κακή ποιότητα ύπνου. Αυτές οι διακοπές μπορούν να συμβάλουν σε διάφορα ζητήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η απώλεια βάρους είναι συχνά η πρώτη σύσταση για υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με άπνοια ύπνου, αλλά η CPAP παραμένει το χρυσό πρότυπο όταν η απώλεια βάρους από μόνη της είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της πάθησης. Αυτές οι νέες μελέτες υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με CPAP μπορεί να προσφέρει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη για άτομα με άπνοια ύπνου.

Τα ευρήματα από αυτές τις δύο μελέτες παρουσιάστηκαν σε μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ενώ τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να κατανοηθούν καλύτερα οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θεραπείας με CPAP στην υγεία της καρδιάς σε ασθενείς με άπνοια ύπνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί δεν κοιμόμαστε αρκετά τα τελευταία χρόνια;

Συσκευή για την άπνοια ύπνου διευκολύνει επίσης τον χρόνιο βήχα και την καούρα

Ο υπερβολικά εύκαμπτος συνδετικός ιστός προκαλεί προβλήματα στις αρθρώσεις και σε όλο το σώμα και συχνά διαφεύγει από τους γιατρούς

Η σύνδεση μεταξύ της γήρανσης και των διαταραχών ύπνου`

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο εργαλείο αξιολογεί την αφυδάτωση που σχετίζεται με τη διάρροια

Αν και υπάρχουν 5,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας ετησίως μεταξύ ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών, δεν έχει υπάρξει ένα βολικό, εύχρηστο, τεκμηριωμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της αφυδάτωσης σε ασθενείς.

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Αν και μάλλον απίθανο να συμβεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εκπαίδευσης στην χρήση του GPT σαν μια πηγή πληροφόρησης για κάποια εργασία που θέλουμε να κάνουμε.

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Smartphone: Eνώ τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν αναμφισβήτητα οφέλη όσον αφορά την επικοινωνία, την παραγωγικότητα και την ευκολία, είναι σημαντικό να προσέχουμε τον πιθανό αντίκτυπό τους στην υγεία.

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι κακόβουλοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα-στόχο- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γρήγορα και φθηνά πολλά παρόμοια άρθρα τα οποία όμως θα διαφέρουν ως προς το ύφος και τη διατύπωση.

Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής.