Top News

Αύξηση 4,8% της φαρμακευτικής δαπάνης στις ΗΠΑ το 2016.Της Νικολέτας Ντάμπου

Αύξηση 4,8% της φαρμακευτικής δαπάνης στις ΗΠΑ το 2016.Της Νικολέτας Ντάμπου

Της Νικολέτας Ντάμπου

Παρόλο τον σάλο για τις τιμές των φαρμάκων, τον περασμένο χρόνο υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στις ΗΠΑ, η οποία επιβραδύνθηκε μεν, άγγιξε δε τα 323 δις $ .

Η καθαρή αύξηση φαρμακευτικής της δαπάνης στις ΗΠΑ ανήλθε κατά 4,9% το περασμένο έτος στα 323 δισεκατομμύρια $. Ο αριθμός αυτός αντιπροσώπευσε μια σημαντική επιβράδυνση συγκριτικά με το 2014 και το 2015.

Παρά τα όσα μπορεί να έχουν ακουστεί σχετικά με την τιμολόγηση και τη φαρμακευτική δαπάνη, ότι είναι εκτός ελέγχου, η καθαρή αύξηση των δαπανών στην πραγματικότητα μειώθηκε στις ΗΠΑ το περασμένο έτος. Μετά από εκπτώσεις, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε 4,8% το 2016, χαμηλότερα από την αντίστοιχη κατά 8,9% που καταγράφηκε το 2015.

Τα στοιχεία είναι ευγενική προσφορά του Ινστιτούτου QuintilesIMS, η οποία κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεσή της για τη φαρμακευτική δαπάνη. Συνολικά, η καθαρή φαρμακευτική δαπάνη των ΗΠΑ έφθασε τα 323 δισεκατομμύρια $ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες σε επίπεδο τιμολόγησης ήταν 450 δισεκατομμύρια $.

Στο σύνολό τους, οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια έκπτωση σε όλο τον κλάδο και προεξόφληση στο επίπεδο του 28%. Η αύξηση των δαπανών επιβραδύνθηκε επίσης με βάση τα τιμολόγια το 2016, σε 5,8%, από περίπου 12,5% το 2015 και περίπου 15% το 2014.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν συνολική ανάπτυξη, και ότι η φαρμακευτική δαπάνη στις ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται καθαρά το 2016. Πέρυσι το άλμα της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 8,9% (για το 2015), και ήταν ακόμη μεγαλύτερο της τάξης του 10% για το 2014.

Άλλες μεγάλες τάσεις της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με την QuintilesIMS, περιλαμβάνουν μια συνεχή μετατόπιση προς τις δαπάνες πιο εξειδικευμένων αγωγών, μια επιβράδυνση της ανόδου της τιμολόγησης, και μια κάμψη στις πωλήσεις νέων φαρμάκων. Για τις εξειδικευμένες αγωγές, οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι η κατηγορία αντιπροσωπεύει σήμερα $ 384 από τα $ 895 της κατ’ άτομο δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα στις ΗΠΑ.

Για την τιμολόγηση, η έκθεση της QuintilesIMS σημειώνει ότι το μέγιστο σημείο της ήταν το 2014, όταν οι αυξήσεις των τιμών ήταν 13,7% κατ’ έτος. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 12% το 2015 και 9,2% πέρυσι, καθώς η βιομηχανία συνέχισε να συμπιέζει τις τιμές.

Η μέση αύξηση τιμής μετά από έκπτωση ήταν χαμηλότερη στο 4,5% για το 2014, 2,5% για το 2015 και 3,5% για το προηγούμενο έτος.

Νέα φάρμακα, με λιγότερο από 24 μήνες στην αγορά, δημιούργησαν 13,9 δις $ σε πωλήσεις πέρυσι, σημειώνοντας πτώση από τα 17,3 δις $ το 2015 και 20,6 δις $ το 2014. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ο FDA ενέκρινε λιγότερα από τα μισά νέα φάρμακα πέρυσι, συγκριτικά με το 2014 και το 2015.

Μέχρι στιγμής φέτος, όμως, η τάση αυτή φαίνεται να αναστρέφεται. Ο FDA ενέκρινε περισσότερα νέα φάρμακά (ήδη 19 νέα φάρμακα) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του έτους στο πρόσφατο παρελθόν.

Κοιτώντας προς το μέλλον, οι ειδικοί της QuintilesIMS δεν αναμένουν τεράστιες αυξήσεις των τιμών τα επόμενα χρόνια. «Ο αυξημένος ανταγωνισμός στην αγορά και ο έλεγχος της τιμολόγησης φαρμάκων αναμένεται να οδηγήσει σε πιο μέτρια επίπεδα τιμολόγησης και καθαρής αύξησης των τιμών κατά την περίοδο των προβλέψεων.»

Η QuintilesIMS παρουσίασε την ανάλυσή της για τη φαρμακοβιομηχανία καθώς οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον έχουν αναλάβει έργο για τη φαρμακευτική δαπάνη. Οι προσπάθειές τους ενισχύονται από ευρεία δημόσια υποστήριξη, με μια δημοσκόπηση να διαπιστώνει ότι το 60% των Αμερικανών θεωρούν το θέμα ως «ύψιστης προτεραιότητας» για τον πρόεδρο & το κογκρέσσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, υποδηλώνουν νέα ευρήματα. Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, αναδεικνύει προηγουμένως άγνωστη δερματική άμυνα – και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του δέρματος. Η […]

Εντοπίστηκε περιοχή στον εγκέφαλο που επηρεάζει την όρεξη

Οι ερευνητές στο A*STAR’s Singapore Bioimaging Consortium (SBIC) έχουν εντοπίσει μια νέα περιοχή του εγκεφάλου στα ποντίκια, που ονομάζεται Tuberal Nucleus (TN), η οποία επηρεάζει την όρεξη και το σωματικό βάρος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή ΤΝ έχει παρόμοια δομή με το Nucleus Tuberalis Lateralis (NTL) του ανθρώπινου εγκεφάλου, του οποίου η λειτουργία είναι άγνωστη. […]

Νέα πλατφόρμα, θα είναι η επόμενη γενεά για την θεραπεία κληρονομικών ασθενειών

Ένας επιστήμονας ανακάλυψε μια τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων που θα μπορούσε να διορθώσει αποτελεσματικά και με ακρίβεια τις γενετικές ανωμαλίες που αποτελούν τη βάση για ορισμένες ασθένειες, τοποθετώντας το νέο εργαλείο ως βάση για την επόμενη γενεά γενετικών θεραπειών. Αυτή η πλατφόρμα επεξεργασίας, που ανακαλύφθηκε από τον Saswati Chatterjee του City of Hope, Ph.D., τελικά μπορεί […]

Οι “έξυπνοι” αισθητήρες βελτιώνουν την ασφάλεια των τροφίμων

Οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων να διατηρήσει την παραγωγή της φρέσκια εξασφαλίζοντας ότι διατηρούνται σημαντικές περιβαλλοντικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Οι έξυπνοι αισθητήρες είναι συσκευές που συλλέγουν βασικές πληροφορίες από το περιβάλλον και μετατρέπουν αυτές τις εισόδους σε ψηφιακά δεδομένα. Οι αισθητήρες χρησιμοποιούν στη συνέχεια υπολογιστική ισχύ για […]

Ανελαστικός ο Τσακαλώτος στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπών στο ανθυγιεινό επίδομα. Αυτό επισήμανε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα αφού είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ των συνδικαλιστών και της αστυνομίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ρήξη χημικών. Ο κος […]

Νέα Υόρκη: Ένα βήμα πριν την νομιμοποίηση μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Το κράτος της Νέας Υόρκης εξετάζει εάν θα πρέπει να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα ψυχαγωγίας, καθώς μια νέα έκθεση υποστηρίζει θετικά την ενέργεια αυτή. Ο κυβερνήτης του κράτους της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ζήτησε την έκθεση τον Ιανουάριο του 2018. Το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης απέστειλε την «ελεγχόμενη έκθεση για τη μαριχουάνα» στο γραφείο του […]

Κυριόπουλος: Η “μυθολογία” της πολυφαρμακίας και η φαρμακευτική δαπάνη

Της Νικολέτας Ντάμπου Αβάσιμη παραφιλολογία χαρακτηρίζει την συζήτηση για την πολυφαρμακία και την υπερκατανάλωση των φαρμάκων, ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος- Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ) στην συνέντευξη που παραχωρήθηκε στο www.healthweb.gr.  Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην χώρα μας; Η κατανάλωση των -υπό ασφαλιστική κάλυψη- φαρμάκων στη χώρα μας […]