Greek English French German Italian
Pin It

Ανάστατος ο κόσμος του δημόσιου πολιτικού βίου εν όψει των πρόωρων εθνικών εκλογών καθώς έρχεται ο απολογισμός... τι παρέλαβα και τι αφήνω . Κρίσιμη είναι η ώρα των παραδοτέων … σχεδόν πάντα στην Ελλάδα .


Ποιο είναι το κλίμα λοιπόν στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, όντας στο ‘’ τιμόνι ‘’ του ‘’ πλοίου ‘’ο Μάκης Βορίδης ο οποίος καλείται να το βγάλει στο λιμάνι άρον άρον λόγω πρόωρων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015.


Δεν θα αναλύσω τι παρέλαβε ο νυν υπουργός Υγείας από το φίλο του και συνοδοιπόρο στην πολιτική ζωή Άδωνι Γεωργιάδη και τι επέλεξε να μην ολοκληρώσει στην μεταρρύθμιση για την Υγεία,  που του παρέδωσε ο Άδωνις ο οποίος με πολύ δουλειά και μάχες κατάφερε να της δώσει την ‘’σάρκα’’ και περιμέναμε τα ‘’οστά’’ από τον κ. Βορίδη τα οποία πότε δεν έδωσε και άφησε τους Έλληνες ασθενείς και πολίτες εκτεθειμένους χωρίς δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Την ταμπακιέρα την πληρώνουν πάντα οι πολίτες.


Σε αυτό το κείμενο θα αναφέρω ποια είναι τα κύρια θέματα της Υγείας με τα οποία καταπιάστηκε και ασχολήθηκε ουσιαστικά η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι σύμβουλοι της , οι οποίοι παίζουν καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις του Υπουργού .


Τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η ομάδα του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη στο εξάμηνο της θητείας του καθώς παρέλαβε 11 Ιουνίου 2014 το υπουργείο είναι:


ΕΣΑΝ 


Η δημιουργία της Εταιρείας συστήματος αμοιβών νοσοκομείων Α.Ε (ΕΣΑΝ) ! Πρόκειται για μία εταιρεία ΑΕ η οποία ασχολείται με τις αποζημιώσεις αμοιβών των νοσοκομείων αλλά και τα DRG's, δηλαδή τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα , σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας.


Διαβάστε εδώ το νόμο για την Σύσταση ΕΣΑΝ ΑΕ


Να υπογραμμίσουμε ότι τα DRG's τα αγοράσαμε από την Γερμανία έναντι του ποσού των 600.000 ευρώ.


Ο στόχος της παραπάνω Α.Ε είναι να λειτουργήσει το ΕΣΥ ανταγωνιστικά , όπως είχε αναφέρει ο Μ. Βορίδης .


Βέβαια ο σκοπός ίδρυσης της ΕΣΑΝ οδηγεί το δημόσιο σύστημα υγείας σε ιδιωτικοποίηση διότι τα νοσοκομεία ή οι κλινικές που δεν θα είναι ανταγωνιστικές πιθανόν να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Από την πλευρά τους, οι Ιατρικές Ενώσεις θεωρούν ότι με την ΕΣΑΝ η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την υγεία και την περίθαλψη και βάζει ταφόπλακα στην Υγεία . Να σημειώσουμε ότι η ΕΣΑΝ στα αγγλικά, φέρει την λέξη Institute.


Δελτία τιμών των φαρμάκων


Ένα άλλο θέμα στο οποίο έδωσε μεγάλη βαρύτητα η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η έκδοση των δελτίων τιμών των φαρμάκων . Ωστόσο, πέπλο μυστηρίου υπάρχει στον τρόπο έκδοσης των δελτίων τιμών από την επιτροπή τιμών που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας και την οποία το ίδιο την ελέγχει, διότι λειτουργούσε παράνομα, όπως επανειλημμένα είχε καταγγείλει ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιτζέρης . Συγκεκριμένα , είχε ξεκαθαρίσει δημοσίως ο κ. Λιτζέρης ότι ο ΕΟΦ δεν έχει αρμοδιότητα ούτε ευθύνεται για τα λάθη στην τιμολόγηση φαρμάκων. Ενώ εξηγούσε ότι «Είναι δυνατόν να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής τιμών αλλά δεν έχει καμία νομοθετημένη αρμοδιότητα να εισηγείται ή να αποφασίζει για τις τιμές. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής τιμών δεν τιμά κανέναν. Παραπέμπει ευθέως σε φαινόμενα και λειτουργίες του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα μας στην κρίση’’


Συνοπτικά , ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Λιντζέρης, βροντοφώναζε ότι η «επένδυση στον ΕΟΦ σημαίνει επένδυση στη σωστή λειτουργία της αγοράς και επένδυση στα οικονομικά του Κράτους».


Να σημειώσουμε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας, να εκδώσει Υπουργική Απόφαση με η οποία θα έθετε συγκεκριμένους κανόνες τιμολόγησης των φαρμάκων και θα εφαρμοζόταν για όλα τα φάρμακα από τον ΕΟΦ και όχι από την Επιτροπή τιμών, η οποία δεν εκδόθηκε ποτέ .


GIZ και Health in action


Μία άλλη πολύ '' ουσιαστική συμφωνία '' επί Άδωνι Γεωργιάδη ήταν η επιλογή να έρθει στην Ελλάδα η γερμανική συμβουλευτική εταιρία Giz η οποία εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 τόττε λειτούργησε και το γραφείο της στην Αθήνα. Σκοπός είναι να συμβουλεύει για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και να την πληρώνει το Υπουργείο Υγείας γι΄ αυτό άρα ο Ελληνικός λαός.


Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές μου πληροφορίες είναι έτοιμη να φύγει από την Ελλάδα η GIZ  γιατί δεν την έχει πληρώσει το υπουργείο Υγείας . 


Προφίλ  ( GIZ): Ολοκληρωμένη τεχνογνωσία για την Αειφόρο Ανάπτυξη


Προσφέρει  αποδεδειγμένη περιφερειακή τεχνογνωσία , το εξειδικευμένο προσωπικό με  καλά αποδεδειγμένες ικανότητες διαχείρισης αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών του  Γερμανικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας ( GIZ ) GmbH . Ως εθνική εταιρεία , υποστηρίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην επίτευξη των στόχων της στη διεθνή συνεργασία για την αειφόρο ανάπτυξη.  Δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο , έχεΙ εμπλακεί επίσης σε διεθνή εκπαίδευση .


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2011 ενεργοποίησε μία διαδικασία υποστήριξης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τον συντονισμό της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force For Greece), παρέχουν στην ελληνική κυβέρνηση τεχνογνωσία σε ορισμένους τομείς. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχει και η Γερμανία. Στο πλαίσιο των παραδοσιακά στενών ελληνογερμανικών σχέσεων η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δραστηριοποιείται στα πεδία ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υγεία και διοικητική μεταρρύθμιση.


Η GIZ από την αρχή υποστηρίζει τη γερμανική συμμετοχή, για λογαριασμό διαφόρων ομοσπονδιακών υπουργείων.


Οι εμπειρογνώμονές της συνεργάζονται στενά με τους Έλληνες εταίρους, επιτόπια, σε όλα τα προγράμματα. Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η GIZ υποστηρίζει την εφαρμογή του «Προγράμματος Υποστήριξης των Μεταρρυθμίσεων στον Τομέα της Υγείας», το οποίο αποτελεί τμήμα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων υγείας της πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει» στην Ελλάδα.


Παρασκήνιο


Η GIZ έχει άνθρωπο ( δεν αναφέρω το όνομα) του Γερμανικού Εθνικού Τυπογραφείου με αποστολή να εξασφαλίσει έργο αξίας 100 εκατομ. ευρώ (πανευρωπαϊκά, όχι μόνο στην Ελλάδα) σε εργολαβίες υποστήριξης Δομών Υγείας, πάνω στο αντικείμενο που έχει ο εντολέας του.
Με άλλα λόγια, να πάρει συμβόλαια ΕΟΠΥΥ ή να...δημιουργήσει ανάγκες που να χρειάζονται δουλειές Τυπογραφείου και όπου κατ΄ επέκταση (τι σύμπτωση...) ο εντολέας του μπορεί να αναλάβει!!


Η GIZ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο . Στη Γερμανία, η εταιρεία εκπροσωπείται σε όλες σχεδόν τις επαρχίες . Η εταιρεία έχει την έδρα της στη Βόνη και Eschborn . Η  Παγκόσμια GIZ έχει 16.510 υπαλλήλους .  Επιπλέον η  CIM  είναι μια κοινοπραξία της GIZ και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης .  Στο τέλος του 2013 έγιναν συμφωνίες επιδότησης με 545  εμπειρογνώμονες και 439 ειδικούς . 


Ο όγκος των εργασιών της  GIZ  ήταν 31.12.2013  περίπου στα € 1,9 δισεκατομμύρια .


«Υγεία εν Δράσει»- HEALTH IN ACTION


Όσον αφορά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υγείας της πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει» στην Ελλάδα του οποίου επικεφαλής είναι ο κ. Χρυσόστομος Γούναρης του HEALTH IN ACTION και Υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ . Ο Μάκης Βορίδης στις 12 / 9 / 2014  συγκρότησε την ομάδα δικαιούχου του Έργου για την συγχρηματοδοτούμενη Πράξη «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2013-2015 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ‘’ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ’’», με επικεφαλή τον εαύτο του .


Διαβάστε εδώ την υπουργική απόφαση για συγκρότηση της ομάδας


Είχα ρωτήσει λοιπόν για το παραπάνω θέμα τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη , την Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας εάν υπάρχουν παραδοτέα του προγράμματος ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ , αφού έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του , από το 2013 και θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις . Ενώ, είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν σταδιακά τα παραδοτέα όπως ορίζεται στην συμφωνία . Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 9,890,504.00 με χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 24 (μήνες). Δεν πήραμε ποτέ απάντηση εάν υπάρχουν παραδοτέα.. επικράτησε σιγή Ιχθύος … Οι έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες μου λένε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν παραδοτέα για να παρουσιάσουν.


  Διαβάστε εδώ την υπουργική απόφαση για το ’ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ’’


Όλα τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα τα οποία είναι  πολλά και εξασφαλίζουν  αξιοπρεπή Υγεία και Περίθαλψη για όλους τους Έλληνες πολίτες αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , έμειναν στο συρτάρι του Υπουργείου Υγείας .


Ευχόμαστε ο επόμενος υπουργός Υγείας να σκεφτεί πραγματικά τους ασθενείς και τους εν δυνάμει ασθενείς .

Pin It

Cook name small