Greek English French German Italian
  LIFE2DAY    65
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


‘’H συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το μεταναστευτικό’’ δήλωσε αποκλειστικά στο LIFE2DAY o Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Λιθουανία και την 65η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη. Όλόκληρο το παρασκήνιο της Συνόδου , σας αποκαλύπτουμε αποκλειστικά στο LIFE2DAY.GR.  


Συνεχίζοντας τόνισε ο κ. Μπασκόζος στο LIFE2DAY ότι ‘’ ο πόλεμος θα συνεχίζεται, θα έχουμε όλο και μεγαλύτερη προσέλευση προσφύγων- μεταναστών από αυτές τις περιοχές, ενώ συνέχισε λέγοντας, ότι η υποχρέωση που πρέπει να αναλάβουμε είναι η υποδειγματική φιλοξενία, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, καθώς οτιδήποτε άλλο, θα δημιουργήσει ασθένειες που θα απειλήσουν και τον υπόλοιπο πληθυσμό.’’


Ποιο σκληροπυρηνικός, σε μία προσωπική συζήτηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, με τον κ. Μπασκόζο εξέφρασε την θέση και την άποψη ότι η Ουγγαρία θα δεχτεί μόνο όσους μοιράζονται μαζί της θρησκευτικά και πολιτιστικά πιστεύω ,  αποκάλυψε στο LIFE2DAY o Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. 


Με ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η 65η σύνοδος της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζο, όπως δήλωσε χθες το βράδυ αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα από την Λιθουανία, στη Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY.


Στη Σύνοδο, στην οποία έλαβαν μέρος 53 χώρες, με αντιπροσώπους, Υπουργούς, Πρέσβεις και Γενικούς Γραμματείς, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις θέσεις και στις απόψεις της Ελλάδος, σε θέματα που αφορούσαν, το μεταναστευτικό, την υγεία, αλλά και την παιδεία.


Το μεταναστευτικό που κυριάρχησε των συζητήσεων, σαν επίκαιρο και φλέγον θέμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έδωσε το βήμα στον κ. Μπασκόζο, να ανοίξει τις ομιλίες στο υπουργικό γεύμα. Πρωτοστατώντας σε θέματα εμπειρίας στον έλεγχο και την αντιμετώπιση του θέματος αυτού, με τον πλέον ανθρώπινο τρόπο, ο κ. Μπασκόζος κέρδισε τις εντυπώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, μαζί με την κατανόηση και το σεβασμό τους, καθώς κανένας δεν αντέδρασε αρνητικά στις θέσεις που εξέθεσε, αντίθετα μάλιστα συμφώνησαν και εξύμνησαν το πνεύμα της Ελλάδος, ενώ ξεχώρισαν οι επευφημίες της Προέδρου του ΠΟΥ.


Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη Σουζάνα Γιάκαμπ πήρε μία ισορροπημένη θέση για το ζήτημα και εξέφρασε απόψεις, σχετικά με το μεταναστευτικό μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης για τους ανθρώπους αυτούς, αν και έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές από την Ουγγρική πλευρά για αυτές της, τις απόψεις.


Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε κατ’ ιδίαν με την γενική διευθύντρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας κυρία Margaret Chan στα γραφεία του Οργανισμού στο Βίλνιους ο κ. Μπασκόζος ενημέρωσε τη γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για το ενδιαφέρον της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Υγείας να συνεργαστεί με τον Οργανισμό, για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνικής τους βοήθειας στην εκπόνηση σχεδίου αναφορικά με τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με καθολική πρόσβαση κι έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας.


Η κ. Γιάκαμπ εξέφρασε την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΟΥ. Επίσης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει ο Π.Ο.Υ. προς αυτή την κατεύθυνση.


Οι χώρες της Βαλτικής, όπως μας δήλωσε ο κ. Μπασκόζος, αισθάνονται έντονα την πίεση από την διεθνή κοινότητα για να επιτρέψουν την είσοδο των προσφύγων στις χώρες τους. Αρχίζουν όμως και καταλαβαίνουν ότι το κλείσιμο τα συνόρων, δεν βγάζει πουθενά.


Όπως μας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ,  η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το μεταναστευτικό, καθώς όσο ο πόλεμος θα συνεχίζεται, θα έχουμε όλο και μεγαλύτερη προσέλευση προσφύγων από αυτές τις περιοχές, ενώ συνέχισε λέγοντας, ότι η υποχρέωση που πρέπει να αναλάβουμε είναι η υποδειγματική φιλοξενία, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, καθώς οτιδήποτε άλλο, θα δημιουργήσει ασθένειες που θα απειλήσουν και τον υπόλοιπο πληθυσμό.


Ένα παράδειγμα υποδειγματικής φιλοξενίας είναι οι Τούρκοι, που προσφέρουν ποιοτική φιλοξενία σε 2.000.000 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα τους. Μάλιστα στο περιθώριο της συνόδου συμφωνήσαμε με τον Γεν. Γραμματέα της Τουρκίας, ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε σε θέματα υγείας και πιστεύω ότι η επικοινωνία αυτή θα συνεχιστεί και θα αποφέρει καρπούς στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού.


‘’ Μέχρι και η Γερμανία μας έδωσε συγχαρητήρια για τον τρόπο που χειριστήκαμε τη κατάσταση.’’είπε o Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, στο LIFE2DAY. 


Η Ευρώπη αρχίζει και σκέφτεται, σίγουρα υπάρχουν και πολιτικές εκμεταλλεύσεις . Η ανθρωπιά όμως και η κατανόηση δεν μπορούν να λείψουν. Ο κ. Μπασκόζος στο σημείο αυτό επανέλαβε για άλλη μία φορά, «η Ευρώπη θα αλλάξει υποχρεωτικά μέσα από αυτή την κρίση. Είτε προς την κατεύθυνση περισσότερης συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενίσχυσης των ανθρωπιστικών και πολιτισμικών κατακτήσεων των χωρών της, είτε προς επικίνδυνες ατραπούς περίκλειστων συνόρων, ξενοφοβικής έξαρσης και ανεξέλεγκτων κοινωνικών αντιδράσεων. Είναι φανερό ποιο δρόμο οφείλουμε να επιλέξουμε». Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα, δήλωσε ανήσυχος ότι θα συμβούν άσχημα πράγματα, μέχρι η Ευρώπη να κατανοήσει πλήρως τα νέα δεδομένα και να πράξει αυτό που επιβάλλει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.


Τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στην Γενική Συνέλευση ήταν οι κοινωνικοί καθοριστές υγείας που αφορούν τις συνθήκες υπό τις οποίες οι άνθρωποι γεννιούνται, μεγαλώνουν, εργάζονται, ζουν, η ηλικία και το ευρύτερο σύνολο των δυνάμεων και των συστημάτων διαμόρφωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής. Αυτές οι δυνάμεις και τα συστήματα περιλαμβάνουν οικονομικές πολιτικές και συστήματα, την ανάπτυξη ατζέντας, τις κοινωνικές νόρμες, των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών συστημάτων καθώς και την διατομεακή συνεργασία, που περιλαμβάνει, αύξηση της ικανότητας των πολιτών να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις στον τομέα της υγείας και ως καταναλωτές. Ένταξη των στόχων της πολιτικής Δημόσιας Υγείας στις άλλες κοινοτικές πολιτικές. Προστασία του καταναλωτή. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της λιτότητας, της ανεργίας και της αύξησης των αυτοκτονιών. Επιπλέον μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του κ. Μπασκόζου με την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας της Λιθουανίας, όπου τέθηκαν τα θέματα της πρόληψης, της διατροφής και της σωματικής άσκησης στα σχολεία, ανοίγοντας το δρόμο, για μία καλή και ικανοποιητική συνεργασία.


 Τέλος, ο κ. Μπασκόζος, διαπίστωσε και λέει στο LIFE2DAY.GR ότι  '' η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι παντού, να διεκδικεί, να λέει τη γνώμη της και να κερδίζει των σεβασμό των κυβερνήσεων'' 

Pin It

Cook name