Ρεπορτάζ Υγείας

Τιμή έναντι υγείας: Οι αγοραστές τροφίμων επιλέγουν την τιμή, λέει μελέτη

Τιμή έναντι υγείας: Οι αγοραστές τροφίμων επιλέγουν την τιμή, λέει μελέτη

"Με βάση αυτά τα ευρήματα, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι μια μέτρια επιδότηση μετά το πρόγραμμα, μόλις οι συμμετέχοντες σε αυτό αποχωρήσουν -για να δοθούν κίνητρα για πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων- μπορεί να είναι ένας πιο βιώσιμος τρόπος για να παραταθεί ο αντίκτυπος του προγράμματος και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες πιο υγιεινές αγορές τροφίμων".

Τιμή έναντι Υγείας: Νέα μελέτη της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε αγορές τροφίμων διαπίστωσε ότι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιλογή -χαμηλότερες τιμές ή πιο υγιεινά τρόφιμα- πιθανότατα θα επιλέξουν τις χαμηλότερες τιμές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν δίνετε στους καταναλωτές τροφίμων προσωρινά κίνητρα για να αγοράσουν πιο υγιεινά τρόφιμα, είναι πιθανό να επιλέξουν αυτά τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Αλλά όταν αφαιρείτε τις εκπτώσεις, οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν στις παλιές τους συμπεριφορές και να αγοράσουν τις λιγότερο υγιεινές χαμηλότερων τιμών.

Η μελέτη με τίτλο “The Persistence of Healthy Behaviors in Food Purchasing” (Η επιμονή των υγιεινών συμπεριφορών στην αγορά τροφίμων) διεξήχθη από τη Marit Hinnosaar του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο. Η Hinnosaar διεξήγαγε εμπεριστατωμένη έρευνα στο Ειδικό Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά (WIC) των ΗΠΑ. Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά WIC χορηγεί κουπόνια για συγκεκριμένα τρόφιμα σε μητέρες και τα παιδιά τους ηλικίας 5 ετών και κάτω. Το 2009, η μεταρρύθμιση της πολιτικής του Προγράμματος Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά WIC άλλαξε τη σύνθεση των κουπονιών τροφίμων, εισάγοντας κουπόνια που ενθαρρύνουν την αγορά πιο υγιεινών προϊόντων. Για τη διεξαγωγή της έρευνάς της, η Hinnosaar χρησιμοποίησε δεδομένα σαρωτή NielsenIQ για τις αγορές ειδών παντοπωλείου σε επίπεδο νοικοκυριού.

“Διενήργησα αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “διαφορά στις διαφορές” ανάλυση για να αξιολογήσω τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προγράμματος κινήτρων για πιο υγιεινές επιλογές” λέει η Hinnosaar. “Οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες στόχευε περισσότερο το πρόγραμμα ήταν το ψωμί και το γάλα”. Η Hinnosaar λέει ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση των αγορών υγιεινότερων επιλογών μετά την αποχώρηση των συμμετεχόντων από το πρόγραμμα. “Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κινήτρων, τα κουπόνια περιορίστηκαν σε ψωμί ολικής άλεσης και γάλα χαμηλών λιπαρών”, λέει. “Δεδομένου ότι ορισμένες από αυτές τις επιλογές τείνουν να είναι πιο ακριβές, μόλις τα κουπόνια δεν ήταν πλέον διαθέσιμα για αυτά τα προϊόντα, οι καταναλωτές είχαν την τάση να επιλέγουν προϊόντα με βάση την τιμή”. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε καμία μετρήσιμη διαφορά στις συνολικές ποσότητες προϊόντων στα κουπόνια του Προγράμματος Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά WIC κατά τη διάρκεια ή μετά το πρόγραμμα. Τα προϊόντα αυτά περιλάμβαναν ψωμί, γάλα, φρούτα και λαχανικά, χυμούς, αυγά και δημητριακά. “Με βάση αυτά τα ευρήματα, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι μια μέτρια επιδότηση μετά το πρόγραμμα, μόλις οι συμμετέχοντες σε αυτό αποχωρήσουν -για να δοθούν κίνητρα για πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων- μπορεί να είναι ένας πιο βιώσιμος τρόπος για να παραταθεί ο αντίκτυπος του προγράμματος και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες πιο υγιεινές αγορές τροφίμων”. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό με τίτλο Marketing Science.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ζάχαρη ή η στέβια είναι πιο υγιεινή για τον οργανισμό μας;

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας φροντίζοντας το περιβάλλον;

Ποιες τροφές περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερόλης

Η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα δεν σχετίζεται με ασθένειες από χαλασμένες τροφές, λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωής από υπερβολική δόση οπιοειδών

Ο Lavonas δήλωσε ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με υπερβολική δόση που αντιμετωπίζει έχουν διασωθεί από κάποιον που ήταν εκπαιδευμένος στη ναλοξόνη και την είχε στη διάθεσή του. "Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι που κάνουν χρήση οπιοειδών μόνοι τους ή κάνουν χρήση οπιοειδών όπου δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει, δεν επιβιώνουν για να με δουν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση - επειγόντως, είπε. "Η δηλητηρίαση από οπιοειδή είναι τόσο συχνή που όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι".