Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ: Ποιοι νίκησαν στο 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Υγεία για Όλους;

ΠΟΥ: Ποιοι νίκησαν στο 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Υγεία για Όλους;

ΠΟΥ: Ανακοίνωσε την επίσημη επιλογή των φετινών νικητήριων ταινιών στο 4ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Υγεία για Όλους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την επίσημη επιλογή των φετινών νικητήριων ταινιών στο 4ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Υγεία για Όλους, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη. Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν προσωπικά και διαδικτυακά ηθοποιοί, παραγωγοί και δημόσια πρόσωπα, ανακοινώθηκαν νικήτριες ταινίες για 7 διαφορετικές κατηγορίες, ενώ 4 ταινίες έλαβαν ειδικές διακρίσεις από την κριτική επιτροπή.

Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά του κινηματογραφικού φεστιβάλ και ο ανταγωνισμός δεν ήταν λιγότερο έντονος, με περίπου 93 ταινίες που επιλέχθηκαν να καλύπτουν θέματα που κυμαίνονται από το άγχος και την κατάθλιψη έως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, καθώς και τις προκλήσεις για την υγεία των ατόμων με αναπηρία.

Οι ταινίες κρίθηκαν από μια ομάδα διακεκριμένων επαγγελματιών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων ηθοποιών, Sharon Stone και Alfonso Herrera, χορογράφου χορού, Sherrie Silver, ακτιβίστρια για το κλίμα, Sophia Kianni και της προσωπικότητας των μέσων ενημέρωσης, Adelle Onyango. Μαζί τους συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικό του ΠΟΥ.

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Υγεία για Όλους φέρνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στο επιστημονικό έργο του ΠΟΥ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Το να ακούμε τις φωνές των ανθρώπων που επηρεάζονται από θέματα υγείας είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τις εμπειρίες των ανθρώπων και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε προς την υγεία για όλους».

Από την επίσημη επιλογή αποδίδεται ένα «GRAND PRIX» για καθεμία από τις τρεις κύριες κατηγορίες ανταγωνισμού: Καθολική κάλυψη υγείας, έκτακτες ανάγκες υγείας και καλύτερη υγεία και ευεξία, που ευθυγραμμίζονται με τους Τριπλούς Δισεκατομμύριους Στόχους του ΠΟΥ. Η Sharon Stone, βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα και Emmy ηθοποιός από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παραγωγός και ακτιβίστρια για την υγεία και τους ανθρωπιστικούς σκοπούς είπε:

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχω στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Health for All. Πρόκειται για τη δημιουργία καλύτερης ευαισθητοποίησης σχετικά με τις κρίσιμες ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη πιο υγιεινών συνθηκών διαβίωσης σε όλο τον κόσμο. Οι επιλεγμένες ιστορίες μας μιλούν για την εγγενή αξία της καλής υγείας και την πρόσβασή της , και υποστηρίζουν την καθολική κάλυψη υγείας. Η καθολική κάλυψη υγείας είναι ένα πολύ σημαντικό δικαίωμα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα για όλους σε όλο τον κόσμο.”

Τέσσερα ειδικά βραβεία δόθηκαν επίσης για μια ταινία Μαθητικής παραγωγής, μια ταινία για την Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία, μια ταινία για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα και μια Ταινία Πολύ Μικρού Μήκους. Το θέμα της ψυχικής υγείας εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις φετινές νικητήριες συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνατής και συγκινητικής ταινίας μικρού μήκους από τη Σουηδία για το άγχος και την κατάθλιψη.

Η ταινία, με ένα συγκλονιστικό soundtrack, περιλάμβανε μια σειρά από ηθοποιούς που εξέφραζαν διαφορετικά στάδια άγχους και πώς μπορεί να εκδηλωθεί. Το συνολικό μήνυμα ήταν ότι δεν είστε μόνοι που βιώνετε αρνητικές σκέψεις και ότι είναι εντάξει να αναγνωρίζετε τέτοια συναισθήματα. Μια άλλη νικήτρια ταινία, από το Μπαγκλαντές, παρουσιάζει ένα νεαρό αγόρι που εκτέθηκε σε μόλυβδο από ένα τοπικό εργοστάσιο. Η συγκινητική ταινία περιγράφει τις επιπτώσεις που είχε αυτό στην εκπαιδευτική του ανάπτυξη και το έργο που έχει κάνει μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ Νόσος Χ: Υπάρχει κίνδυνος για μια νέα πανδημία;

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

Η Βόρεια Κορέα εξελέγη στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι 24 χώρες έχουν αναφέρει εξάρσεις χολέρας έως τώρα φέτος, συγκριτικά με 15 πέρυσι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωής από υπερβολική δόση οπιοειδών

Ο Lavonas δήλωσε ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με υπερβολική δόση που αντιμετωπίζει έχουν διασωθεί από κάποιον που ήταν εκπαιδευμένος στη ναλοξόνη και την είχε στη διάθεσή του. "Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι που κάνουν χρήση οπιοειδών μόνοι τους ή κάνουν χρήση οπιοειδών όπου δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει, δεν επιβιώνουν για να με δουν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση - επειγόντως, είπε. "Η δηλητηρίαση από οπιοειδή είναι τόσο συχνή που όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι".