Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές οι επιστήμονες – Βελτίωση της ικανότητας πρόβλεψης επιπλοκών

Covid-19: Σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές οι επιστήμονες – Βελτίωση της ικανότητας πρόβλεψης επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Covid-19: Μπορεί η κανονική ζωή να έχει επανέλθει για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά η πανδημία συνεχίζεται, καθώς οι ερευνητές παρακολουθούν τις νέες παραλλαγές και εντείνουν τις προσπάθειες για τον καλύτερο εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο. Όλοι, όπως φαίνεται, είναι περισσότερο από έτοιμοι να ξεπεράσουν την COVID-19, αλλά οι ειδικοί του ιού λένε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μειώσουμε την επιφυλακή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η πανδημία, επιμένουν, απέχει πολύ από το να τελειώσει. Πράγματι, σε μια τυπική εβδομάδα, εξακολουθούν να αναφέρονται 180.000 νέα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, ενώ η κανονική ζωή έχει επανέλθει για τους περισσότερους από εμάς -και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποσύρει το καθεστώς της COVID-19 ως “παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης” (το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού) – οι επιστήμονες παραμένουν σε εγρήγορση.

“Μπορεί να έχουμε καλό έλεγχο της πανδημίας -και το εμβόλιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου- αλλά ο ιός συνεχίζει να επιμένει και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ δυναμική”, δήλωσε ο καθηγητής Giuseppe Pantaleo, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας και Αλλεργίας στο Ελβετικό Ινστιτούτο Ερευνών Εμβολίων. Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 είναι ένας επιδέξιος καιροσκόπος, που εξελίσσεται ακατάπαυστα για να αποφύγει τις άμυνές μας – και με κάθε σημαντική μετάλλαξη έρχεται η απειλή ενός νέου κύματος μόλυνσης. Σύμφωνα με τον Pantaleo, είναι πιθανό να έρθει η στιγμή που οι τρέχουσες άμυνές μας -είτε δημιουργήθηκαν μέσω της μόλυνσης είτε αποκτήθηκαν με εμβολιασμό- δεν θα μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ιό. Ο εφησυχασμός θα μπορούσε να είναι ένα δαπανηρό λάθος. “Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τους πληθυσμούς για νέες παραλλαγές”, δήλωσε ο Pantaleo. “Πρέπει να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχει κάθε μετάλλαξη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπειών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι έρχεται στη συνέχεια και να θέσουμε σε εφαρμογή νέα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης”.

Ενεργός επιτήρηση

Ο Pantaleo συντονίζει το CoVICIS, ένα τριετές πρόγραμμα επιτήρησης της COVID-19 που πρόκειται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Στο CoVICIS συμμετέχουν ερευνητές στην Ελβετία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και την Αιθιοπία. Η αφρικανική συμμετοχή είναι απαραίτητη για να εκπληρώσει το πρόγραμμα τη φιλοδοξία του να εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα επιτήρησης με παγκόσμια εμβέλεια. Οι περισσότερες χώρες της αφρικανικής ηπείρου δεν διαθέτουν την υποδομή για την παρακολούθηση των λοιμώξεων εντός των συνόρων τους. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αφρικής παραμένει ανεμβολίαστο, δήλωσε ο Pantaleo, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός έχει περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί (γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί αρκετές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του Omicron, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αφρική). Για καλό λόγο, λοιπόν, η παρακολούθηση της εξέλιξης της COVID-19 στην Αφρική αποτελεί επείγουσα ανησυχία. Ωστόσο, ο Pantaleo ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα θέσει τις βάσεις για συνεργασίες με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. “Αυτή η πανδημία μας δίδαξε ότι όταν πρόκειται για επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν νέο τύπο ερευνητικής υποδομής, ώστε, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε έναν νέο ιό, να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε γρήγορα την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να εργαστούμε ως μία γροθιά”, δήλωσε.

Προσδιορισμός του κινδύνου

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, οι επιστήμονες αναζητούσαν νέα μέσα για να προβλέψουν πώς κάθε άτομο είναι πιθανό να ανταποκριθεί σε μια μόλυνση από την COVID-19. Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι αντιμετωπίζουν τον ιό ως ήπιο κρυολόγημα, ενώ άλλοι πεθαίνουν, μπορεί να φαίνεται σχεδόν τυχαίος. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύπαρξη μιας συννοσηρότητας ή μιας υποκείμενης μη διαγνωσμένης πάθησης θέτει ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο, λίγα είναι γνωστά για το γιατί ορισμένα υγιή άτομα αναπτύσσουν σοβαρή COVID-19. Υπάρχουν δύο τύποι ασθενών υψηλού κινδύνου που οι ερευνητές ελπίζουν να εντοπίσουν: εκείνοι που πλήττονται σκληρά κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της ασθένειας και εκείνοι που επιβαρύνονται με τα εξουθενωτικά συμπτώματα της μακροχρόνιας COVID. “Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι για πολλούς ανθρώπους, ο ιός που προκαλεί την COVID δεν μολύνει απλώς τα πνευμονικά κύτταρα, δεν προκαλεί μερικά πνευμονικά προβλήματα και μετά εξαφανίζεται”, δήλωσε ο Δρ Yvan Devaux, επικεφαλής της Μονάδας Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Ινστιτούτο Υγείας του Λουξεμβούργου. “Για σημαντικό αριθμό ανθρώπων, η λοίμωξη οδηγεί σε προβλήματα που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και επιμένουν μακροπρόθεσμα”. Αυτό που έχει καταστεί σαφές από την εργασία του Devaux και άλλων είναι ότι η COVID-19 μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά σας. Μια μελέτη σε 160.000 μη εμβολιασμένους ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι μολυσμένοι ασθενείς στην οξεία φάση της ασθένειάς τους έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τα μη μολυσμένα άτομα να αναπτύξουν μια σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο – και 40% περισσότερες πιθανότητες στους 18 μήνες που ακολουθούν.

Πήρε την καρδιά του

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή την κατάσταση της υγείας πριν από την COVID-19 και από το αν μια λοίμωξη είναι ήπια ή σοβαρή. Ωστόσο, τα χειρότερα καρδιαγγειακά αποτελέσματα βιώνουν οι ασθενείς με COVID-19 που καταλήγουν στην εντατική και τα άτομα με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις. Με άλλα λόγια, οι σοβαρές λοιμώξεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και οι προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου από COVID-19. Το πρόβλημα είναι ότι οι καρδιαγγειακές διαταραχές έχουν την εκπληκτική ικανότητα να παραμένουν κρυφές: η καρδιακή προσβολή είναι συχνά το πρώτο σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος. Για τον λόγο αυτόν, η εξεύρεση αξιόπιστων τρόπων για την αποκάλυψη των καρδιακών προβλημάτων πριν αυτά γίνουν κρίσιμα αποτελεί εδώ και καιρό ερευνητική προτεραιότητα στην ΕΕ. Ο Devaux και οι συνεργάτες του προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να βρουν νέα τεστ για τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πανδημία απλώς τους έδωσε ώθηση.

Νέες εξετάσεις για την πρόληψη των επιπλοκών: Τον Μάρτιο του 2020 – τον ίδιο μήνα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πανδημία COVID-19 – η ομάδα αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να εντοπίσει τους ασθενείς με COVID-19 που ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές επιπλοκές μετά από μια αρχική μόλυνση. “Είχαμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι θα υπήρχε ισχυρή σχέση μεταξύ της μόλυνσης COVID και των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων”, δήλωσε ο Devaux, “και θέλαμε να συμμετάσχουμε στη διεθνή προσπάθεια να σώσουμε ζωές”. Το πρόγραμμα COVIRNA επεξεργάζεται ένα τεστ για την πρόβλεψη του ποιος είναι πιθανότερο να αναπτύξει καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η ελπίδα είναι ότι ένα προσιτό τεστ αίματος θα είναι σύντομα έτοιμο να κυκλοφορήσει στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Θα μετρά έναν συγκεκριμένο τύπο μορίου RNA που βρίσκεται ελεύθερα σε κυκλοφορία και έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει δεδομένα RNA από 2.000 συμμετέχοντες στη μελέτη και επί του παρόντος χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν αυτές τις πληροφορίες και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου ενός ατόμου. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα λαμβάνουν στη συνέχεια εξατομικευμένη φροντίδα για την παρακολούθηση της υγείας τους και, εάν είναι απαραίτητο, θα λαμβάνουν θεραπεία για την αποικοδόμηση των ενοχλητικών μορίων RNA. “Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους – για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά”, δήλωσε ο Ντεβό. “Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να κλείσουμε την τελευταία σελίδα της COVID ακόμη, αλλά αυτή η εξέταση θα μπορούσε να θεωρηθεί μια καλή έξοδος της πανδημίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

220.000 νέα κρούσματα "πυρετού" στη Βόρεια Κορέα καθώς συνεχίζει να μάχεται την Covid

Μετά από περισσότερο από ένα μήνα πτώσης, τα κρούσματα COVID-19 άρχισαν να αυξάνονται σε όλον τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο ΠΟΥ

Σοβαρή ανησυχία για παραλλαγές που απειλούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου covid-19

Οι καθημερινές δραστηριότητες είναι πιο επικίνδυνες τώρα που κυκλοφορούν μεταλλάξεις Covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".