Ρεπορτάζ Υγείας

Lockdown προβληματισμός: Άνοιγμα λιανεμπορίου ή Γυμνασίων- Λυκείων και νέο κλείδωμα

Lockdown προβληματισμός: Άνοιγμα λιανεμπορίου ή Γυμνασίων- Λυκείων και νέο κλείδωμα

Lockdown προβληματισμός: Άνοιγμα σχολείων ή λιανεμπορίου- νέο κλείδωμα. Δίλλημα αποτελεί το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ στις σκέψεις των ειδικών είναι και η τριτοβάθμια και συγκεκριμένα η  Γ΄ Λυκείου. Μετά την παράταση που δόθηκε στον εγκλεισμό (έως 18/01) οι φόβοι των επιστημόνων για νέα επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης τους καθιστά επιφυλακτικούς με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής.

Καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν είναι η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των κρουσμάτων και η πίεση που θα υποστούν  οι ΜΕΘ.  Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών, Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου αυστηρότερου lockdown, λέγοντας: “Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί.

“Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.” Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των μελών της επιτροπής, το άνοιγμα των σχολείων ήταν ο πρωταρχικός της στόχος για ψυχολογικούς και αναπτυξιακούς λόγους. Ωστόσο, όσον αφορά το λιανεμπόριο τα πράγματα είναι ακόμα ασαφή. Οι ειδικοί φαίνεται να προκρίνουν την παράταση της κινητικότητας μέχρι νεoτέρας, ενώ την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται ότι η αγορά πλήττεται.

Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων και το click in the shop ο κ. Γώγος είπε: “Ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in the shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα.” Σχετικά με το αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυστηρό lockdown σε όλη τη Βοιωτία

Συνεχίζεται το lockdown πανελλαδικά - Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

Νίκος Χαρδαλιάς: Σε αναστολή παραμένουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία [vid]

Αντιδράσεις για τους εμβολιασμούς στα Κέντρα Υγείας

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την απόφασή της να χρησιμοποιηθούν τα Κέντρα Υγείας ως Εμβολιαστικά Κέντρα. Αντιδρά η η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Ν. Σύψας: Οι περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο R

Σύψας κορωνοϊός και χαμηλές θερμοκρασίες: Πώς επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού.Ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Επιτροπής την εκπομπή μίλησε  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον κορωνοϊό και για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Τοποθέτηση Μόσιαλου για τους 23 θανάτους ηλικιωμένων μετά το εμβόλιο covid-19

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, τις 2 εβδομάδες του έτους πριν τους εμβολιασμούς, στη Νορβηγία πέθαναν 498 άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών και 360 άνθρωποι άνω των 90 ετών. Χωρίς να έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

Από σήμερα ανοιχτό το λιανεμπόριο

Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Από σήμερα ανοιχτά τα καταστήματα.  Σηκώνουν τα ρολά τα καταστήματα του λιανεμπορίου και μαζί με αυτά τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές μονάδες με εξαίρεση τα γυμναστήρια και ΚΤΕΟ.

Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα στην Ιταλία

Κορωνοϊός-Ιταλία: Μέχρι αυτή την στιγμή, η πλειοψηφία των προέδρων των ιταλικών περιφερειών, αποφάσισε ότι η επιστροφή των μαθητών στα λύκεια θα πρέπει να αναβληθεί, με επανέναρξη των μαθημάτων στις 25 Ιανουαρίου ή και στις αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή.