Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Κουνούπι τίγρης Ευρώπη: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κουνούπια τίγρεις;

Κουνούπι τίγρης Ευρώπη: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κουνούπια τίγρεις;

Κουνούπι τίγρης Ευρώπη: Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έκαναν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί και αυτό οδήγησε σε υψηλότερες βροχοπτώσεις και υγρασία - ευνοϊκές συνθήκες για τα κουνούπια.

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού σχεδόν διπλασιάστηκαν στην ΕΕ πέρυσι, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τους φορείς. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε έξαρση των κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Υπήρχαν 130 τοπικά επίκτητα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ΕΕ πέρυσι, σε σύγκριση με 71 περιπτώσεις το 2022, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Υπήρξε πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, με τα χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών να βρίσκονται σε 13 χώρες της ΕΕ.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα κουνούπια τίγρης

Ο δάγκειος πυρετός – που ονομάζεται επίσης πυρετός κατά των οστών λόγω του πόσο σοβαρός μπορεί να είναι ο πόνος στις αρθρώσεις – είναι μια ιογενής και δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη που μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω τσιμπήματος κουνουπιών. Τη δεκαετία από το 2010 έως το 2021, αναφέρθηκαν συνολικά μόνο 71 κρούσματα σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα επεμβατικά κουνούπια να εξαπλωθούν σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός», λέει ο διευθυντής του ECDC Andrea Ammon.

Το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) είναι φορέας των ιών του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zika. Το χωροκατακτητικό είδος εξαπλώνεται πιο βόρεια, ανατολικά και δυτικά στην Ευρώπη – την ήπειρο που θερμαίνεται πιο γρήγορα – και τώρα έχει αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς σε 13 χώρες.

Πού εξαπλώνονται τα κουνούπια τίγρης στην Ευρώπη;

Το κουνούπι, αποκαλούμενο για το ασπρόμαυρο σώμα του που μοιάζει με ραβδώσεις, το κουνούπι βρισκόταν στο παρελθόν μόνο σε τροπικές περιοχές. Είναι πλέον ενσωματωμένο σε: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία ​​και Ισπανία. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν φαίνεται να έχει επικρατήσει ακόμη στο νησί.

«Τα αυξημένα διεθνή ταξίδια από ενδημικές χώρες του δάγκειου πυρετού θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων και αναπόφευκτα επίσης τον κίνδυνο τοπικών κρουσμάτων», λέει ο Ammon. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ECDC. Περισσότεροι από 4.900 Ευρωπαίοι κόλλησαν δάγκειο ενώ ταξίδευαν στο εξωτερικό το 2023 – ο υψηλότερος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων από την έναρξη της επιτήρησης το 2008 και από 1.572 κρούσματα το 2022.

Η κλιματική αλλαγή και το Ελ Νίνιο δίνουν ώθηση στην εξάπλωση του δάγκειου πυρετού

Πέρυσι σημειώθηκε επίσης ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν ποτέ παγκοσμίως, με πάνω από 6,5 εκατομμύρια αναφερόμενα κρούσματα σε περισσότερες από 80 χώρες – με αποτέλεσμα 7.300 θανάτους που σχετίζονται με τον δάγκειο πυρετό. Διάφοροι παράγοντες ευθύνονται για αυτήν την επιδημία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Πρώτον, η ευρύτερη κατανομή του κουνουπιού τίγρης που μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και του κουνουπιού του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti) σε προηγουμένως «αφελείς» χώρες.

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έκαναν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί και αυτό οδήγησε σε υψηλότερες βροχοπτώσεις και υγρασία – ευνοϊκές συνθήκες για τα κουνούπια. Ο ΠΟΥ σημειώνει επίσης ότι η ασθένεια πλήττεται περισσότερο σε χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτικές και οικονομικές αστάθειες, με υψηλές μετακινήσεις πληθυσμού και συστήματα υγείας που έχουν αποδυναμωθεί από την πανδημία του COVID.

Ποιες άλλες ασθένειες φέρνουν τα κουνούπια στην Ευρώπη;

Τα κουνούπια τίγρεις δεν είναι το μόνο ανησυχητικό είδος που ενισχύεται από τους ανέμους της κλιματικής αλλαγής. Το κουνούπι του κίτρινου πυρετού – επίσης φορέας των ιών του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zika – έφτασε στην Κύπρο το 2022. «Η δυνατότητα εγκατάστασής του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι ανησυχητική λόγω της σημαντικής ικανότητάς του να μεταδίδει παθογόνους μικροοργανισμούς και της προτίμησής του να δαγκώνει ανθρώπους», προειδοποιεί το ECDC. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ένα τοπικά επίκτητο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

«Αν και είναι μεμονωμένο κρούσμα, υπογραμμίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς το έτος, πιθανότατα λόγω των κατάλληλων κλιματικών συνθηκών», προσθέτει το κέντρο. Στην Απουλία της Ιταλίας, το κουνούπι Anopheles sacharovi που μεταδίδει ελονοσία εντοπίστηκε από επιστήμονες νωρίτερα φέτος, 50 χρόνια αφότου η χώρα κηρύχθηκε απαλλαγμένη από τη νόσο. Η άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς και η επανατοποθέτηση των πρώην ενδιαιτημάτων της θεωρείται ότι ευθύνονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού αυξάνονται στην Ευρώπη

Πώς η ΑΙ θα φέρει επανάσταση στην καταπολέμηση της ελονοσίας στην Αφρική;

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του πυρετού CHIK που μεταδίδεται από κουνούπια

Ανήσυχος ο Τσιόδρας με τα κρούσματα Δάγκειου πυρετού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Close Icon