Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Δάγκειος πυρετός: Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται στην Ευρώπη

Δάγκειος πυρετός: Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται στην Ευρώπη

Δάγκειος πυρετός: Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί θερμότερες συνθήκες που βοηθούν την εξάπλωση των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προειδοποίησε σήμερα η υπηρεσία υγείας της ΕΕ. 

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια αυξάνονται σημαντικά στην Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί θερμότερες συνθήκες που βοηθούν την εξάπλωση των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προειδοποίησε την Τρίτη η υπηρεσία υγείας της ΕΕ. Το 2023, αναφέρθηκαν 130 τοπικά επίκτητα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην περιοχή που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (ΕΟΧ), σε σύγκριση με 71 το 2022.

Αυτή ήταν μια «σημαντική αύξηση» από την περίοδο 2010-2021, όταν ο αριθμός για ολόκληρη την περίοδο ήταν 73, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Τα εισαγόμενα κρούσματα παρουσίασαν επίσης άνοδο, με 1.572 κρούσματα το 2022 και 4.900 το 2023, «ο υψηλότερος αριθμός» από την έναρξη της παρακολούθησης της ΕΕ το 2008. «Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα επεμβατικά κουνούπια να εξαπλωθούν σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ μιας υψηλότερης θερμοκρασίας το καλοκαίρι, ενός ηπιότερου χειμώνα και της περαιτέρω εξάπλωσης των κουνουπιών σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή», είπε ο Άμον σε συνέντευξη Τύπου. Για τον ιό του Δυτικού Νείλου, αναφέρθηκαν 713 τοπικά επίκτητα κρούσματα σε 123 διαφορετικές περιοχές σε εννέα χώρες της ΕΕ το 2023 και 67 θάνατοι. Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε από 1.133 το 2022, ο αριθμός των περιοχών που επλήγησαν ήταν ο υψηλότερος από το 2018.

Το κουνούπι που ευθύνεται για τη διάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, το Culex pipiens, είναι εγγενές στην Ευρώπη και είναι παρόν σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ, ανέφερε το ECDC. Το κουνούπι Aedes albopictus, γνωστό για τη μετάδοση των ιών του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zika, «εξαπλώνεται βορειότερα, ανατολικά και δυτικά στην Ευρώπη και τώρα έχει αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς σε 13 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ», ανέφερε το ECDC.

Το είδος Aedes aegypti, υπεύθυνο για τη διάδοση του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου πυρετού, της τσικουνγκούνια και του Ζίκα, έχει εγκατασταθεί πρόσφατα στην Κύπρο και σε πολλές εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ, όπως η Μαδέρα και τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής. «Αναμένεται ευρέως ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην Ευρώπη, για παράδειγμα, μέσω της δημιουργίας περιβαλλοντικών συνθηκών ευνοϊκών για την εγκατάσταση και την ανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών», ανέφερε το ECDC.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι η θέσπιση συντονισμένων μέτρων, όπως εντομοκτόνα δίχτυα και ψεκασμός υπολειμμάτων σε εσωτερικούς χώρους, είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, καθώς και απλά μέτρα όπως η απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού από τα μπαλκόνια και τους κήπους και οι προσπάθειες ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου τσιμπήματα κουνουπιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανήσυχος ο Τσιόδρας με τα κρούσματα Δάγκειου πυρετού

Απελπισμένοι να αποφύγουν τον δάγκειο πυρετό, οι Αργεντινοί ξεμένουν από απωθητικά

Ο οργανισμός υγείας προειδοποιεί για τον δάγκειο πυρετό σε όσους ταξιδεύουν σε ενδημικές χώρες

Δάγκειος Πυρετός: Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Βραζιλίας στην καταπολέμηση της επιδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυστραλία: Πρωτοφανής αύξηση επαγγελματιών υγείας που μετεγκαθίστανται στη χώρα

Αυστραλία: 4.699 γιατροί από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί για πρακτική άσκηση στην Αυστραλία τους πρώτους 10 μήνες αυτού του οικονομικού έτους, 50% περισσότεροι από τους 2.991 γιατρούς που εγγράφηκαν ολόκληρο το έτος πριν από τον COVID (2018/19).

Θα οδηγηθεί η νέα παραλλαγή COVID FLiRT σε άνοδο αυτό το καλοκαίρι;

Παραλλαγή Covid: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι η ανίχνευση λυμάτων του COVID-19 είναι υψηλή ή πολύ υψηλή σε οκτώ πολιτείες, αλλά το αν αυτό σημαίνει μια καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων μένει να φανεί.

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Close Icon