Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός διασωληνωμένος Βόρεια Ελλάδα: Ποιοι παράγοντες ανατρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των περιοχών

Κορωνοϊός διασωληνωμένος Βόρεια Ελλάδα: Ποιοι παράγοντες ανατρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των περιοχών

Κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους εξαιτίας της αυξημένης μετάδοσης του κορωνοϊού, με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να αποτελεί Νο1 παράγοντα αυτής της εξέλιξης.

Κορωνοϊός διασωληνωμένος Βόρεια Ελλάδα: Δυσοίωνη είναι η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους εξαιτίας της αυξημένης μετάδοσης του κορωνοϊού, με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να αποτελεί Νο1 παράγοντα αυτής της εξέλιξης. Οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει να πιέζονται σοβαρά, αφού υπάρχει σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το πιο ανησυχητικό για μερικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τους μέσους όρους της υπόλοιπης χώρας.

Μόλις 40-45% εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικά τα όσα αποκάλυψε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της τάξεως του 40-45% σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας, ενώ, όπως δήλωσε, αναμένεται και έξαρση των κρουσμάτων την προσεχή περίοδο. «Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική κατάσταση. Δηλαδή έχουμε μία πτωτική τάση εδώ και μερικές εβδομάδες, συνέπεια του γεγονότος ότι έχουν επιστρέψει παραθεριστές και συνεπώς δεν υπάρχουν τα φαινόμενα της χαλάρωσης κατά τους μήνες της θερινής περιόδου και των διακοπών, αλλά από την άλλη σκοπιά εκτιμούμε ότι θα έχουμε μία έξαρση κρουσμάτων την προσεχή περίοδο, λόγω του γεγονότος ότι θα περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους. Επίσης είναι ανησυχητικό το γεγονός, ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης είναι μικρότερο από κάποιες άλλες, είναι σχετικά χαμηλό τάξης μεγέθους 40 και 45%. Και είναι οι περιφερειακές ενότητες, στις οποίες ήδη παρατηρείται μία έξαρση, παρότι ακόμα βρισκόμαστε στο μήνα Σεπτέμβριο και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν έχουν αυξήσει σημαντικά τη μολυσματικότητα του ιού», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευής.

Πάνω από το 1% ο δείκτης θετικότητας σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα

Κατ’ επέκταση, δημιουργείται και θέμα με τον δείκτη θετικότητας, αφού σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκεται πάνω από το 1%, «πονοκεφαλιάζοντας» τους ειδικούς. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε, για τη Βόρεια Ελλάδα πως ο δείκτης θετικότητας σε κάποιες περιοχές είναι πάνω από το 1. «Στην Πιερία είναι 1,13% ο δείκτης θετικότητας, στην Ημαθία είναι 1,15%, στην Πέλλα 1,09%, στην Καστοριά 1,14%, στην Ξάνθη 1,30%, στη Δράμα 1,22%, στη Θεσσαλονίκη 1,10%. Δηλαδή μιλάμε για μια περιοχή με σχεδόν 1,7 εκατ. κατοίκους», τόνισε. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζάνακη, «ο πληθυσμός θα πρέπει να τρέξει να εμβολιαστεί, ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών, προλαβαίνει ακόμα και τώρα καθώς αυτό θα κρατήσει δύο με τρεις εβδομάδες. Άρα πρώτα ο εμβολιασμός, δεύτερον τα ατομικά μέτρα προστασίας και τρίτον η αποφυγή των κοινωνικών επαφών», επισημαίνοντας πως «επειδή τα προηγούμενα κύματα χτύπησαν πάρα πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ένα τείχος φυσικής ανοσίας γύρω στο 20% με 25%. Θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».

Ανησυχία και για την αύξηση στους διασωληνωμένους

Πέραν της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη βόρεια Ελλάδα, προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες και η αύξηση των διασωληνωμένων, ο αριθμός των οποίων παραμένει σταθερά υψηλός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι χθες παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με τους 333 του Σαββάτου, φτάνοντας στους 337. Παράλληλα, περισσότεροι σε σχέση με το Σάββατο είναι και οι θάνατοι, μιας και το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 24 άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η παραλλαγή δέλτα τα παιδιά

Κορωνοϊός 26/09 – 1.100 νέα κρούσματα – 24 νεκροί – 337 διασωληνωμένοι

Σε μίνι lockdown από 24/9 Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα - Ποια μέτρα ισχύουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας - Πρώτη ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα σε ασθενή 47 ετών

Η ρομποτική χειρουργική, με τη χρήση του «Da Vinci Xi» χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ακριβής, τρισδιάστατη, με μεγάλο εύρος κινήσεων στα εργαλεία, με ελάχιστη απώλεια αίματος και με μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του γρηγορότερα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς το νέο λογισμικό αλλάζει την κατανόησή μας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αρχίζουμε να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και τη σχιζοφρένεια. Είμαστε επίσης τώρα μέρος της μελέτης ACT του UW, ή αλλιώς της μελέτης για τις αλλαγές στη σκέψη των ενηλίκων (Adult Changes in Thought Study). Υπάρχει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και παρακολουθεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων στην περιοχή του Σιάτλ καθώς γερνούν.

Τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Χολέρα: Η χολέρα μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μη ασφαλών τροφίμων ή νερού.

Παρατείνεται η αναβολή έναρξης μαθημάτων στη Θεσσαλία μέχρι την Πέμπτη

Κλειστά σχολεία Θεσσαλία: Κλειστά θα μείνουν για τρεις ημέρες και τα σχολεία στη Μαγνησία. Τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και όχι αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο.

Κρυπτοσπορίδιο: Οι υγειονομικές Αρχές στη Νέα Ζηλανδία αναζητούν την πηγή μόλυνσης

Κρυπτοσπορίδιο: Οι πιθανές πηγές μόλυνσης περιλαμβάνουν από ανθρώπους που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, προϊόντα φαγητού ή ποτού, χώρους φιλοξενίας, νερό αναψυχής ή νερό που έχει μολυνθεί από παράσιτα ζώων.