Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος του Μαστού: Η φυλή και η γεωγραφία συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους καθυστέρησης της θεραπείας της νόσου

Καρκίνος του Μαστού: Η φυλή και η γεωγραφία συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους καθυστέρησης της θεραπείας της νόσου

Οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για την ανάπτυξη και τη δοκιμή εργαλείων που θα βοηθούν τους ασθενείς να επικοινωνούν για τις καθυστερήσεις που βιώνουν και για την έγκαιρη προειδοποίηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης όταν το σχέδιο θεραπείας τους για τον καρκίνο μπορεί να ξεφεύγει από την πορεία του.

Καρκίνος του Μαστού: Για τους ασθενείς με καρκίνο, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη θεραπεία μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Σε μια ανάλυση των πληροφοριών της περιόδου 2004-2017 σχετικά με ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη Βόρεια Καρολίνα, οι μαύρες ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν τέτοιες καθυστερήσεις στη θεραπεία από ό,τι οι μη μαύρες ασθενείς. Επίσης, οι ασθενείς που ζούσαν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της πολιτείας, ανεξαρτήτως φυλής/εθνικής καταγωγής, είχαν την τάση να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Η έρευνα δημοσιεύεται online στο Cancer, ένα περιοδικό με κριτές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Για τη μελέτη, η Katherine E. Reeder-Hayes, MD, MBA, MS, του UNC Lineberger Ολοκληρωμένο Αντικαρκινικό Κέντρο και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού σταδίου Ι-ΙΙΙ που έλαβαν χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία ως πρώτη θεραπεία και ήταν καταχωρημένες στο περιοδικό ‘Πληροφόρηση για τον Καρκίνο και Πόρος Υγείας του Πληθυσμού’ (Cancer Information and Population Health Resource), το οποίο συνδέει τα μητρώα καρκίνου και τα κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα με τις ασφαλιστικές απαιτήσεις. Η ερευνητική ομάδα όρισε την καθυστέρηση ως >60 ημέρες από τη διάγνωση έως την πρώτη θεραπεία.

Μεταξύ των 32.626 ασθενών, το 19% ήταν μαύροι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 15% των μαύρων ασθενών παρουσίασε καθυστέρηση στη θεραπεία σε σύγκριση με το 8% των μη μαύρων ασθενών. Επίσης, οι ασθενείς που ζούσαν σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καθυστερήσεις, με εκείνους που βρίσκονταν στην περιοχή με τον υψηλότερο κίνδυνο να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καθυστέρηση σε σχέση με εκείνους που βρίσκονταν στην περιοχή με τον χαμηλότερο κίνδυνο. Αυτό ίσχυε τόσο για τους μαύρους όσο και για τους μη μαύρους ασθενείς. Το μέγεθος του φυλετικού χάσματος στην καθυστέρηση της θεραπείας διέφερε ανά περιοχή, από 0,0% έως 9,4%. “Κατά μέσο όρο, περίπου 1 στις 7 μαύρες γυναίκες της μελέτης μας παρουσίασε μακρά καθυστέρηση, αλλά ο κίνδυνος αυτός ποικίλλει ανάλογα με το πού ζει η γυναίκα στην πολιτεία. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν εξηγούνταν από την απόσταση της ασθενούς από τις εγκαταστάσεις θεραπείας του καρκίνου, το συγκεκριμένο στάδιο του καρκίνου ή το είδος της θεραπείας ή την ασφάλιση που είχαν”, δήλωσε η Dr. Reeder-Hayes. “Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η δομή των τοπικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, και όχι τα χαρακτηριστικά των ίδιων των ασθενών, μπορεί να εξηγήσει καλύτερα γιατί ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν καθυστερήσεις στη θεραπεία και άλλα δυσμενή αποτελέσματα του καρκίνου”. Οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για την ανάπτυξη και τη δοκιμή εργαλείων που θα βοηθούν τους ασθενείς να επικοινωνούν για τις καθυστερήσεις που βιώνουν και για την έγκαιρη προειδοποίηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης όταν το σχέδιο θεραπείας τους για τον καρκίνο μπορεί να ξεφεύγει από την πορεία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μαστεκτομή χρησιμοποιείται και ως διατήρηση του μαστού

Μια επιθετική παραλλαγή του καρκίνου του μαστού πυροδοτεί ένα κυνήγι για θεραπείες

Μπορεί να επανεμφανιστεί ο καρκίνος του μαστού μετά από εγκυμοσύνη;

Τα αποσπασματικά καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο: Επιστήμονες σχεδιάζουν το μονοπάτι για να εμποδίσουν την είσοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Επισημάνσεις για τα εμβόλια γρίπης και τις μεταλλάξεις Κράκεν & Όρθρος της Όμικρον της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».