Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος του Μαστού: Η φυλή και η γεωγραφία συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους καθυστέρησης της θεραπείας της νόσου

Καρκίνος του Μαστού: Η φυλή και η γεωγραφία συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους καθυστέρησης της θεραπείας της νόσου

Οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για την ανάπτυξη και τη δοκιμή εργαλείων που θα βοηθούν τους ασθενείς να επικοινωνούν για τις καθυστερήσεις που βιώνουν και για την έγκαιρη προειδοποίηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης όταν το σχέδιο θεραπείας τους για τον καρκίνο μπορεί να ξεφεύγει από την πορεία του.

Καρκίνος του Μαστού: Για τους ασθενείς με καρκίνο, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη θεραπεία μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Σε μια ανάλυση των πληροφοριών της περιόδου 2004-2017 σχετικά με ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη Βόρεια Καρολίνα, οι μαύρες ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν τέτοιες καθυστερήσεις στη θεραπεία από ό,τι οι μη μαύρες ασθενείς. Επίσης, οι ασθενείς που ζούσαν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της πολιτείας, ανεξαρτήτως φυλής/εθνικής καταγωγής, είχαν την τάση να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Η έρευνα δημοσιεύεται online στο Cancer, ένα περιοδικό με κριτές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Για τη μελέτη, η Katherine E. Reeder-Hayes, MD, MBA, MS, του UNC Lineberger Ολοκληρωμένο Αντικαρκινικό Κέντρο και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού σταδίου Ι-ΙΙΙ που έλαβαν χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία ως πρώτη θεραπεία και ήταν καταχωρημένες στο περιοδικό ‘Πληροφόρηση για τον Καρκίνο και Πόρος Υγείας του Πληθυσμού’ (Cancer Information and Population Health Resource), το οποίο συνδέει τα μητρώα καρκίνου και τα κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα με τις ασφαλιστικές απαιτήσεις. Η ερευνητική ομάδα όρισε την καθυστέρηση ως >60 ημέρες από τη διάγνωση έως την πρώτη θεραπεία.

Μεταξύ των 32.626 ασθενών, το 19% ήταν μαύροι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 15% των μαύρων ασθενών παρουσίασε καθυστέρηση στη θεραπεία σε σύγκριση με το 8% των μη μαύρων ασθενών. Επίσης, οι ασθενείς που ζούσαν σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καθυστερήσεις, με εκείνους που βρίσκονταν στην περιοχή με τον υψηλότερο κίνδυνο να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καθυστέρηση σε σχέση με εκείνους που βρίσκονταν στην περιοχή με τον χαμηλότερο κίνδυνο. Αυτό ίσχυε τόσο για τους μαύρους όσο και για τους μη μαύρους ασθενείς. Το μέγεθος του φυλετικού χάσματος στην καθυστέρηση της θεραπείας διέφερε ανά περιοχή, από 0,0% έως 9,4%. “Κατά μέσο όρο, περίπου 1 στις 7 μαύρες γυναίκες της μελέτης μας παρουσίασε μακρά καθυστέρηση, αλλά ο κίνδυνος αυτός ποικίλλει ανάλογα με το πού ζει η γυναίκα στην πολιτεία. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν εξηγούνταν από την απόσταση της ασθενούς από τις εγκαταστάσεις θεραπείας του καρκίνου, το συγκεκριμένο στάδιο του καρκίνου ή το είδος της θεραπείας ή την ασφάλιση που είχαν”, δήλωσε η Dr. Reeder-Hayes. “Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η δομή των τοπικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, και όχι τα χαρακτηριστικά των ίδιων των ασθενών, μπορεί να εξηγήσει καλύτερα γιατί ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν καθυστερήσεις στη θεραπεία και άλλα δυσμενή αποτελέσματα του καρκίνου”. Οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για την ανάπτυξη και τη δοκιμή εργαλείων που θα βοηθούν τους ασθενείς να επικοινωνούν για τις καθυστερήσεις που βιώνουν και για την έγκαιρη προειδοποίηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης όταν το σχέδιο θεραπείας τους για τον καρκίνο μπορεί να ξεφεύγει από την πορεία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μαστεκτομή χρησιμοποιείται και ως διατήρηση του μαστού

Μια επιθετική παραλλαγή του καρκίνου του μαστού πυροδοτεί ένα κυνήγι για θεραπείες

Μπορεί να επανεμφανιστεί ο καρκίνος του μαστού μετά από εγκυμοσύνη;

Τα αποσπασματικά καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο: Επιστήμονες σχεδιάζουν το μονοπάτι για να εμποδίσουν την είσοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Επιδείνωση καιρού: Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Υπουργείο Εσωτερικών: 52 σελίδες περιέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. 

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.