Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ινδία: 27 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν λόγω έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος

Ινδία: 27 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν λόγω έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος

Ινδία:  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μαγειρεύει φαγητό σε ανοιχτή φωτιά ή σε σόμπες που τροφοδοτούνται από βιομάζα, συμβάλλοντας σε περίπου 3,2 εκατ. θανάτους ετησίως παγκοσμίως.

Έως και 27 στα 1.000 μωρά και παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας της έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος στην Ινδία, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από διακεκριμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Στην έκθεση με τίτλο «Cooking Fuel Choice and Child Mortality in India», οι συγγραφείς της, συμπεριλαμβανομένου του Arnab Basu, καθηγητή στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Διοίκησης Charles H. Dyson στο Πανεπιστήμιο Cornell, χρησιμοποίησαν δεδομένα έρευνας σε νοικοκυριά της Ινδίας από το 1992 έως το 2016 και διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη επίδραση εμφανίστηκε σε βρέφη κάτω του ενός μηνός.

Αυτή είναι μια ηλικιακή ομάδα, λέει ο Basu, όπου οι πνεύμονες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και όταν τα βρέφη είναι πιο στενά κολλημένα με τις μητέρες τους, οι οποίες είναι συχνά οι βασικές μαγείρισσες στο σπίτι. Σύμφωνα με την έκθεση, 27 στα 1.000 μωρά και παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας της έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος στην Ινδία.

Η θνησιμότητα στα κορίτσια υψηλότερη

Ο Basu είπε ότι το αποτέλεσμα θνησιμότητας είναι πολύ υψηλότερο για τα νεαρά κορίτσια από τα αγόρια στα ινδικά νοικοκυριά. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι τα κορίτσια είναι πιο εύθραυστα ή ευαίσθητα σε αναπνευστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση, αλλά μάλλον ότι στην Ινδία υπάρχει μεγάλη προτίμηση γιου και οι οικογένειες μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία όταν μια μικρή κόρη αρρωστήσει ή αρχίσει να βήχει, είπε.

«Η μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα όχι μόνο θα είχε θετικό αντίκτυπο στη γενική υγεία της παιδικής ηλικίας, αλλά θα αντιμετώπιζε επίσης αυτή την παραμέληση των κοριτσιών», δήλωσε ο Basu σε ένα πανεπιστημιακό δελτίο τύπου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού μαγειρεύει φαγητό σε ανοιχτή φωτιά ή σε σόμπες που τροφοδοτούνται από βιομάζα (ξύλο, κοπριά ζώων και υπολείμματα καλλιεργειών) – συμβάλλοντας σε περίπου 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως.

Αλλά η υποχρεωτική αλλαγή είναι δύσκολη. «Μεγάλη εστίαση δίνεται στη ρύπανση του εξωτερικού αέρα και στο πώς καίγονται τα απόβλητα των καλλιεργειών», είπε ο Basu. «Οι κυβερνήσεις μπορούν να θεσπίσουν νόμους κατά της καύσης των καλλιεργειών και μπορούν να δώσουν προκαταβολές στους αγρότες για να τους δώσουν κίνητρο να μην καούν». Το έγγραφο προτείνει ότι η εξέταση της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων είναι εξίσου σημαντική, με την κατανόηση ότι η περιφερειακή ιδιοκτησία γεωργικής γης και η δασική κάλυψη, τα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού και η οικογενειακή δομή, μεταξύ άλλων παραγόντων, παίζουν ρόλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί το 7% των θανάτων στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας: Μελέτη

Σε ανησυχητική αύξηση ο ιός Ζίκα στην Poune της Ινδίας

Μέκκα: 1000 νεκροί προσκυνητές τουλάχιστον λόγω του καύσωνα

Πώς να τεστάρετε τις ικανότητές σας στην ασιατική μεγειρική;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων Mpox στο Κονγκό

Mpox Κογκό: Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα νέο, ακόμη πιο θανατηφόρο στέλεχος εξαπλώνεται στη ΛΔΚ, το οποίο μεταδίδεται επίσης μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. 

Έκτακτο δελτίο καιρού: Παραμένουν οι ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και αύριο

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Το δροσερό αναψυκτικό διαίτης σας βοηθάει να περάσετε την εργάσιμη ημέρα; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της διατροφής, το μέτρο είναι το κλειδί με τα αναψυκτικά διαίτης. Το να πίνετε περιστασιακά αναψυκτικά διαίτης είναι απίθανο να βλάψει την υγεία σας, αλλά η συχνή ή υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία μακροπρόθεσμα.

Πανώλη: Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης η Θεσσαλία

Πανώλη: Η εν λόγω Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρειας Θεσσαλίας εκδίδεται λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωωνόσου της πανώλης των μηρυκαστικών.

Μειώνεται η κάλυψη με εμβόλια covid των ευάλωτων - Συμπτώματα στον εγκέφαλο από τη χρόνια νόσηση

Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience τον Φεβρουάριο του 2024, βρήκε στοιχεία διαταραχής του αιματοεγκεφαλικού φραγμού έως και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση από COVID-19 στους κροταφικούς λοβούς και στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν μετά την εμφάνιση πανώλης στα αιγοπρόβατα;

Πανώλη αιγοπρόβατα: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Close Icon