Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΔΥ Διεθνής Άσκηση επί χάρτου: «Πύλες εισόδου – μέτρα ελέγχου, ιχνηλάτηση επαφών»

ΕΟΔΥ Διεθνής Άσκηση επί χάρτου: «Πύλες εισόδου – μέτρα ελέγχου, ιχνηλάτηση επαφών»

ΕΟΔΥ Διεθνής Άσκηση επί χάρτου: Η κοινή δράση SHARP στοχεύει στην ενίσχυση της ετοιμότητας των κρατών μελών της Ε.Ε. έναντι σοβαρών διασυνοριακών απειλών για την υγεία και στην υποστήριξη της εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού ΔΥΚ (2005).

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγεία (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με το  Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργάνωσε και υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία τη  Διεθνή Άσκηση επί χάρτου με θέμα: Πύλες εισόδου – μέτρα ελέγχου, ιχνηλάτηση επαφών.

H Διεθνής άσκηση έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής κοινής δράσης «SHARP» (Strengthened International Health Regulations & Preparedness in the EU) στην οποία συμμετέχει ο ΕΟΔΥ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Πέμπτη, 8 και Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

Η κοινή δράση SHARP στοχεύει στην ενίσχυση της ετοιμότητας των κρατών μελών της Ε.Ε. έναντι σοβαρών διασυνοριακών απειλών για την υγεία και στην υποστήριξη της εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού ΔΥΚ (2005). Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής (National Focal Point) για τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του στο Πακέτο Εργασίας 8 της Ευρωπαϊκής δράσης, πραγματοποίησε την Διεθνή άσκηση με στόχο την καταγραφή της ετοιμότητας των εμπλεκομένων φορέων, τον εντοπισμό αδυναμιών και την βελτίωση εν γένει της επιχειρησιακής απόκρισης σε πιθανές υγειονομικές κρίσεις. Ο σχεδιασμός, η εφαρμογή καλών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο για τον έλεγχο της εξάπλωσης διασυνοριακών και μη απειλών, καθώς και η αποτύπωση της γενικής κατάστασης ετοιμότητας των χωρών χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, αποτέλεσε βασικό στόχο της άσκησης προκειμένου να βοηθήσει στη βελτίωση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υβριδικά και συμμετείχαν δεκαεννέα χώρες (19) και 134 άτομα από σχετικούς με το θέμα φορείς, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ECDC, WHO κα. Τον συντονισμό της άσκησης είχε ο κ. Ι. Μικρόπουλος από το Ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  

Στόχος της Διεθνούς άσκησης ήταν να ενισχύσει και να καθοδηγήσει τη διαχείριση των περιστατικών στις Πύλες εισόδου, εφαρμόζοντας και ασκώντας βέλτιστες πρακτικές και συζητώντας τον κατάλληλο τρόπο και τις διαδικασίες. Επίσης έγινε αναφορά και στην επικοινωνία κινδύνου, η οποία αποτελεί κρίσιμη και μείζονα πτυχή στη διαχείριση κρίσεων δημόσιας υγείας, ειδικά σε διασυνοριακά συμβάντα.

Η Ευρωπαϊκή κοινή δράση SHARP στοχεύει στην ενίσχυση της ετοιμότητας των κρατών μελών της Ε.Ε. έναντι σοβαρών διασυνοριακών απειλών για την υγεία και στην υποστήριξη της εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού ΔΥΚ (2005). 

Με την εδραίωση των υφιστάμενων δυνατοτήτων των Κρατών Μελών και την υποστήριξη της βελτίωσης τους, όπου διαπιστώνονται κενά στην εφαρμογή του ΔΥΚ, η κοινή Δράση SHARP θα συμβάλλει στη διασφάλιση ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα αποτελέσματα μαζικών δειγματοληψιών 8 Δεκεμβρίου

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 σήμερα 09/12

Ειρήνη Αγαπηδάκη στο healthweb : Είμαστε στο δρόμο μίας πολύ μεγάλης αλλαγής για την Δημόσια Υγεία

Οι θεραπείες και η πρόληψη της COVID εξακολουθούν να βελτιώνονται - Όσο περισσότερο μπορείτε να την αποφύγετε τόσο το καλύτερο.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.

Η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας - ακόμη κι αν ανακτηθεί κάποιο βάρος

"Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι εάν αυτές οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορικής ή φαρμακολογικής) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ανακτήσεις παρά να μην έχεις χάσει ποτέ καθόλου;"

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

"Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδέα ότι τα αλλεργικά μονοπάτια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Εάν αυτό είναι πράγματι αληθές, οι μη ατοπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση θεραπειών που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τις αλλεργικές κυτταροκίνες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας".

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η διαδικασία στο ανθρώπινο σύστημα, "εξετάζοντας το μητρικό γάλα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών και τη λειτουργία του μικροβιώματος όσον αφορά τη χρήση της ουρίας", λέει ο Sela.