Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Covid: Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια, λέει ο ΠΟΥ

Covid: Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια, λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Covid: Η Covid-19 μείωσε το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν δύο χρόνια όταν μαίνεται από το 2019 έως το 2021, εξαλείφοντας μια δεκαετία προόδου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Η πανδημία της Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.

Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως μειώθηκε κατά 1,8 χρόνια στα 71,4 χρόνια, στο ίδιο επίπεδο με το 2012, σύμφωνα με μια ετήσια μελέτη παγκόσμιας στατιστικής υγείας του ΠΟΥ. Ο χρόνος που μπορεί να περιμένει ο μέσος άνθρωπος για να ζήσει με καλή υγεία μειώθηκε 1,5 έτος σε 61,9 χρόνια το 2021 — επίσης το επίπεδο του 2012, αναφέρει η μελέτη. Ο αντίκτυπος ήταν ακόμη χειρότερος από τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε από το Lancet τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία το μέσο προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,6 χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ερευνητές για αυτή τη μελέτη είπαν ότι η Covid-19 είχε «πιο βαθύ αντίκτυπο» στο προσδόκιμο ζωής από οποιοδήποτε άλλο γεγονός τον τελευταίο μισό αιώνα. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της παγκόσμιας συμφωνίας για την ασφάλεια της πανδημίας που διαπραγματεύεται στη Γενεύη «για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας, αλλά και για την προστασία των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην υγεία και την προώθηση της ισότητας εντός και μεταξύ των χωρών».

Οι ερευνητές του Lancet υπολόγισαν ότι η Covid-19 προκάλεσε 15,9 εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους κατά τη διάρκεια του 2020-2021, είτε από τον ιό είτε από διαταραχές στα συστήματα υγείας που σχετίζονται με την πανδημία. Η μελέτη του ΠΟΥ είπε ωστόσο ότι το προσδόκιμο ζωής δεν μειώθηκε με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί 5 χρόνια έως το 2050

Covid: Μείωσε το προσδόκιμο ζωής κατά 1,6 χρόνια παγκοσμίως

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ αυξήθηκε συνολικά το 2022

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Σκότωσε την σύζυγό του με κατσαβίδι

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών και της διαδικασίας για θύτες ενδοοικογενειακής βίας, ένα ακόμη τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον ήδη πολύ βαρύ απολογισμό για το 2024.

Τα φάρμακα για τον διευρυμένο προστάτη μπορεί επίσης να προστατεύσουν από την άνοια με σωμάτια Lewy

"Εάν η τεραζοσίνη και αυτά τα παρόμοια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της εξέλιξης - αν όχι στην πλήρη πρόληψη της νόσου - αυτό θα ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με άνοια με Lewy Bodies DLB", λέει ο Simmering.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, οι υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνες

«Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να κάνουμε τα οικιστικά περιβάλλοντα πιο ασφαλή», είπε η Σχοινάσι. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν πόρους και κοινωνική υποστήριξη θα είναι οι άνθρωποι που θα φέρουν το βάρος σε ένα κύμα καύσωνα».

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά περισσότερο από 20% μετά τη νομιμοποίησή της στον Καναδά

"Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του καθολικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες με ιστορικό διαταραχής κάνναβης μπορεί να ωφεληθούν από τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο και την ad-hoc συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης."

Το περπάτημα φέρνει τεράστια οφέλη για τον πόνο στη μέση, σύμφωνα με μελέτη

Για να βασιστεί σε αυτά τα ευρήματα, η ομάδα ελπίζει τώρα να διερευνήσει πώς μπορούν να ενσωματώσουν την προληπτική προσέγγιση στη συνήθη φροντίδα ασθενών που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα οσφυαλγία.

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid & 12 διασωληνώσεις - 1 αναδρομικός θάνατος από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Close Icon