Ρεπορτάζ Υγείας

Aτμοσφαιρική Ρύπανση: Η έκθεση σε υπερλεπτά σωματίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο γρίπης

Aτμοσφαιρική Ρύπανση: Η έκθεση σε υπερλεπτά σωματίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο γρίπης

"Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα διάχυτο περιβαλλοντικό ζήτημα υγείας", δήλωσε ο Johnson. "Οι στρατηγικές για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων, όπως οι έγκυες γυναίκες, έχουν υψηλή προτεραιότητα για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία".

Aτμοσφαιρική Ρύπανση: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού από πολλαπλούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης Α (IAV), του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV) και του κορωνοϊού, του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS-CoV-2). Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες προσβάλλονται δυσανάλογα από τη γρίπη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται περισσότερο από 10 φορές ο κίνδυνος νοσηλείας. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής την Dr. Natalie Johnson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M, δείχνει ότι η έκθεση σε υπερλεπτά σωματίδια (UFP) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει τον κίνδυνο ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό ‘Τοξικολογία Σωματιδίων και Ινών’ Particle and Fibre Toxicology.

“Γνωρίζουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το πνευμονικό ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε ιογενείς λοιμώξεις”, δήλωσε ο Johnson. “Γνωρίζουμε επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή γρίπη. Παραδόξως, οι μελέτες δεν έχουν διερευνήσει τις συνδυασμένες επιδράσεις της εγκυμοσύνης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γρίπης. Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω μελέτης αυτών των αλληλεπιδράσεων προκειμένου να αποφευχθούν οι βραχυπρόθεσμες και ίσως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας”. Στη μελέτη, η Johnson και οι συν-συγγραφείς της επισημαίνουν ότι υπάρχουν διάφορα φυσιολογικά χαρακτηριστικά που εξηγούν την ευαισθησία της μητέρας στην ιογενή λοίμωξη. Μεταξύ αυτών είναι η αυξημένη καρδιακή παροχή και ο μειωμένος αναπνεόμενος όγκος -η ποσότητα αέρα που κινείται μέσα ή έξω από τους πνεύμονες σε κάθε αναπνευστικό κύκλο- καθώς και ανοσολογικές αλλαγές, όπως η επιλεκτική διαμόρφωση των υποομάδων ανοσοποιητικών κυττάρων για την προστασία του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει επίσης ότι η συμμόρφωση στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γενικά κάτω του 50%, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ασφαλής και αποτελεσματικός, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικής λοίμωξης.

Ως αποτέλεσμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία αποτελεί παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα υγείας, ευθύνεται για έναν στους εννέα θανάτους με ετήσια πρόωρη θνησιμότητα άνω των 7 εκατομμυρίων. Ένα μείγμα αερίων και μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων, το οποίο κατηγοριοποιείται ως UFPs, είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί και να ταυτοποιηθεί, ιδίως για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν μελλοντικές κλινικές και κανονιστικές παρεμβάσεις για την προστασία των εγκύων γυναικών και τον έλεγχο των UFPs. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι επιτακτική ανάγκη οι έγκυες γυναίκες στις αστικές πόλεις, όπου η γρίπη και τα UFPs είναι πιο διαδεδομένα, να λαμβάνουν εμβολιασμούς και προληπτικά μέτρα περιορισμού της έκθεσης σε UFPs για την προστασία της υγείας της μητέρας. “Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα διάχυτο περιβαλλοντικό ζήτημα υγείας”, δήλωσε ο Johnson. “Οι στρατηγικές για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων, όπως οι έγκυες γυναίκες, έχουν υψηλή προτεραιότητα για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο καπνός από πυρκαγιά επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η προγεννητική έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με τον αυτισμό

Με απώλεια εγκυμοσύνης συνδέεται η έκθεση σε μολυσμένο αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας - Πρώτη ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα σε ασθενή 47 ετών

Η ρομποτική χειρουργική, με τη χρήση του «Da Vinci Xi» χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ακριβής, τρισδιάστατη, με μεγάλο εύρος κινήσεων στα εργαλεία, με ελάχιστη απώλεια αίματος και με μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του γρηγορότερα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς το νέο λογισμικό αλλάζει την κατανόησή μας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αρχίζουμε να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και τη σχιζοφρένεια. Είμαστε επίσης τώρα μέρος της μελέτης ACT του UW, ή αλλιώς της μελέτης για τις αλλαγές στη σκέψη των ενηλίκων (Adult Changes in Thought Study). Υπάρχει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και παρακολουθεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων στην περιοχή του Σιάτλ καθώς γερνούν.

Τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Χολέρα: Η χολέρα μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μη ασφαλών τροφίμων ή νερού.

Παρατείνεται η αναβολή έναρξης μαθημάτων στη Θεσσαλία μέχρι την Πέμπτη

Κλειστά σχολεία Θεσσαλία: Κλειστά θα μείνουν για τρεις ημέρες και τα σχολεία στη Μαγνησία. Τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και όχι αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο.

Κρυπτοσπορίδιο: Οι υγειονομικές Αρχές στη Νέα Ζηλανδία αναζητούν την πηγή μόλυνσης

Κρυπτοσπορίδιο: Οι πιθανές πηγές μόλυνσης περιλαμβάνουν από ανθρώπους που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, προϊόντα φαγητού ή ποτού, χώρους φιλοξενίας, νερό αναψυχής ή νερό που έχει μολυνθεί από παράσιτα ζώων.