Greek English French German Italian
ip1-e1478243258475.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου  


Χωρίς προβλήματα και ελλείψεις λειτουργεί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών  το οποίο ‘’ παρέχει κάθε δυνατή υπηρεσία προς τον πολίτη σε όλες τις μονάδες του’’ σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο αναπληρωτής διοικητής κύριος Νικόλαος Τουρούτσικας μιλώντας στο www.Life2day.gr


Σήμερα η έρευνα του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας επιστρέφει στην Αττική για να παρουσιάσει το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών , το οποίο είναι από τα λίγα νοσοκομεία στην Ελλάδα που δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τον κύριο  Τουρούτσικα.  


Για την παρουσίαση αυτή, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κύριο Νικόλαο Τουρούτσικα, αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου το οποίο ανήκει στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και ο οποίος μας ανέφερε πως "το Ιπποκράτειο νοσοκομείο είναι ένα καλό νοσοκομείο και το οποίο παρά τις δυσκολίες του συστήματος, αντέχει και μάλιστα παρέχει κάθε δυνατή υπηρεσία προς τον πολίτη σε όλες τις μονάδες του. Ακούγονται πολλά κατά διαστήματα για διάφορα νοσοκομεία, όμως εμείς αντιστεκόμαστε. Προφανώς υπάρχουν κάποια προβλήματα και εμείς θα θέλαμε περισσότερο προσωπικό και χρήματα, όμως κάνουμε το καλύτερο δυνατό με αυτό που έχουμε".


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο διαθέτει αυτή τη στιγμή εκατόν τριάντα οχτώ γιατρούς, είκοσι δύο επικουρικοί και σαράντα πανεπιστημιακοί. Οι παραπάνω υπηρετούν σε είκοσι ειδικότητες (καρδιολόγους, νευρολόγους, γαστραντερολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους, ενδοκρινολόγους, ογκολόγους, χειρούργους, ουρολόγους, οφθαλμίατρους, καρδιοχειρουργούς, πλαστικό χειρούργο, γναθοχειρουργό, αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους, παθολόγους, κυτταρολόγους, δερματολόγους και ωρυλα).
Στο Ιπποκράτειο δεν υπάρχουν ζητήματα υποστελέχωσης κι έτσι οι εφημερίες σε όλες τις μονάδες, βγαίνουν επαρκώς και χωρίς προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που είναι πλήρως στελεχωμένη και λειτουργίσιμη. Ο αναπληρωτής διοικητής σημειώνει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τμήμα που να είναι κλειστό ή για τον οποιοδήποτε λόγο να κινδυνεύει να κλείσει. Κάποιες μικροελλείψεις μπορεί να υπάρχουν στην κλινική της καρδιολογίας ή νερφρολογίας, όμως δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν είτε το κλείσιμο της μονάδας ή το πρόβλημα στις εφημερίες της.Στην νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχει μια δύναμη που ανέρχεται σε περίπου τετρακόσια πενήντα άτομα. Εδώ υπάρχουν κενά. Σημαντικά κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό που μπορεί να μην απειλούν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου ωστόσο δημιουργούν πρόβλημα και υπερβολικό φόρτο εργασίας στους ήδη υπάρχοντες. Η έλλειψη αγγίζει το 30% στην νοσηλευτική υπηρεσία και ενώ δεν απειλή τις βάρδιες των εργαζομένων, γίνεται αντιληπτό πως όσο μικρότερη είναι η έλλειψη, τόσο ποιοτικότερες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο.
Ο κύριος Τουρούτσικας αναφέρει κατηγορηματικά στο LIFE2DAY.GR πως τα αναλώσιμα υλικά και τρόφιμα στο νοσοκομείο βρίσκονται σε πλήρη επάρκεια, δεν παρουσιάζουν καμία έλλειψη και αγοράζονται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ειδικά στα φάρμακα όπου η εικόνα είναι πολύ θετική και εδώ καθώς υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, αξίζει να αναφερθεί πως το νοσοκομείο καταφέρνει να προμηθεύεται από φέτος και τα ογκολογικά φάρμακα ή αλλιώς "ακριβά φάρμακα". Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η αγορά τους γίνεται από φέτος από τα νοσοκομεία και έως τώρα η διαδικασία αυτή κύλησε ομαλά, όμως είναι γεγονός πως ο χρόνος έχει άλλους δύο μήνες και άπαντες στην διοίκηση εύχονται να φτάσουν τα λεφτά.
Ο αναπληρωτής διοικητής αναφερόμενος στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου σημειώνει πως το νοσοκομείο δεν έχει κανένα μηχάνημα σε βλάβη, αξίζει δε να σημειωθεί πως αυτό οφείλεται στις συμβάσεις συντήρησης που υπάρχουν έτσι ώστε να παραμένουν ενεργά και χωρίς βλάβες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στην διοίκηση είναι ευχαριστημένη με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος κρίνεται πεπαλαιωμένος και υπάρχει πάγιο αίτημα να αγοραστούν νέα μηχανήματα και να αποσυρθούν τα υφιστάμενα. Πρόκειται για μία διαχρονική ανάγκη.,


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR δείχνει πως φέτος ο προϋπολογισμός ήταν μεγαλύτερος από τον περσινό σε ένα ποσό που έφτασε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Πολύ λογικό, αν σκεφτεί κανείς την επιβάρυνση που αναφέραμε λίγο πιο πάνω και αφορά την αγορά των ακριβών φαρμάκων από τον προϋπολογισμό του κράτους. Παράλληλα υπάρχουν ορισμένες οφειλές του νοσοκομείου προς προμηθευτές, όμως αυτές έχουν δρομολογηθεί!


Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο έχει συνολικά πεντακόσιες προβλεπόμενες κλίνες από τις οποίες οι τετρακόσιες ογδόντα είναι ανεπτυγμένες και στις οποίες το ποσοστό πληρότητας ξεπερνά το 80% το οποίο και θεωρείται αρκετά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς την πληθώρα των νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο. Εξάλλου το νοσοκομείο απευθύνεται εκτός από τους κάτοικους της Αττικής και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Συνολικά πάντως την περσινή χρονιά στο Ιπποκράτειο νοσηλεύτηκαν σαράντα δύο χιλιάδες διακόσιους είκοσι έξι ασθενείς, εξετάστηκαν στα επείγοντα σαράντα εφτά χιλιάδες εξακόσιοι εφτά και στα εξωτερικά ιατρεία προσήλθαν ενενήντα εννιά χιλιάδες ασθενείς.

Pin It

Cook name