rodoli.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Στο Κέντρο Υγείας Ροδολίβους στο νομό Σερρών, με τέσσερις γιατρούς και με παλιά κοστοβόρα μηχανήματα όπως ακτινολόγο, καρδιογράφο παλεύουν καθημερινά να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που το επισκέπτονται από είκοσι τρία (23)χωριά και όλα τα περιστατικά της Εγνατίας οδού . Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα είναι μεγάλες . Ο διευθυντής κύριος Άρης Φασούλας μιλάει στο LIFE2DAY.GR .


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ Π.Γ Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: σοβαρές ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα


Το Κέντρο Υγείας Ροδολίβους βρίσκεται κοντά στην Εγνατία οδό και τα εξυπηρετεί όλα περιστατικά που διασχίζει το δήμο Αμφίπολης από την Ασπροβάλτα μέχρι την ακτή Οφρυνίου, ενώ παράλληλα το καλοκαίρι εξυπηρετεί όλους του λουόμενους, τις παιδικές κατασκηνώσεις, τον κάθετο άξονα που κατεβαίνει από την Βουλγαρία στην Αμφίπολη, την Εθνική Οδό Δράμας Θεσσαλονίκης και τον ορεινό όγκο του Παγγαίου.
[caption id="attachment_69845" align="alignnone" width="640"]Χάρτης :Κέντρο Υγείας Ροδολίβους Χάρτης :Κέντρο Υγείας Ροδολίβους[/caption]

Η μεγάλη έρευνα του www.LIFE2DAY.gr  σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας , μεταφέρεται σήμερα στο νομό Σερρών και συγκεκριμένα στον δήμο Ροδολίβους. Εκεί, βρίσκεται το ομώνυμο Κέντρο Υγείας στο οποίο διευθυντής είναι ο κύριος Άρης Φασούλας και ο οποίος μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα του, κυρίως από ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα καθώς και σε γιατρούς αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που επιζητά αντικατάσταση.


Το Κέντρο Υγείας Ροδολίβους αποτελείται σήμερα από έναν παθολόγο, έναν οδοντίατρο και δύο γενικούς γιατρούς. Ο κύριος Φασούλας σε σχετική ερώτηση απαντά πως η μονάδα έχει άμεση ανάγκη από έναν παιδίατρο αλλά και από έναν οδοντίατρο καθώς μέσα στις αρμοδιότητες του Κέντρου είναι η επίσκεψη σε σχολεία και η πρόληψη σε μια ευαίσθητη ομάδα πολιτών, όπως είναι τα παιδιά. Άλλωστε, ο δεύτερος οδοντίατρος, προβλέπεται για την μονάδα αυτή. Στο ιδανικό σενάριο, ένας ακόμη γενικός γιατρός θα μπορούσε να συμβάλλει στην ομαλή ροή των εφημεριών και αδειών των υπαρχόντων γιατρών, ωστόσο προς το παρόν αυτό συμβαίνει με εφημερίες από γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, οπότε κατά κάποιο τρόπο η λειτουργικότητα εξασφαλίζεται έτσι.


Ευτυχώς το πρόβλημα δεν επεκτείνεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο αποτελείται από δεκαπέντε άτομα αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας και σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή στο LIFE2DAY.GR, ο αριθμός αυτός κρίνεται επαρκείς για την λειτουργία του Κέντρου.


Σε αυτό το σημείο, ο κύριος Φασούλας θέλησε να κάνει ένα γενικό σχόλιο στο LIFE2DAY.GR σχετικά με την κατάσταση στον τομέα της Υγείας, αφού όπως είπε το υπάρχον πρόβλημα είναι σοβαρό και διαχωρίζεται και σε οικονομικό και σε οργανωτικό με χαρακτηριστική την αδυναμία που αυτή τη στιγμή παρατηρείται σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, σημείωσε, είναι ακόμα η αρχή της λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και ως εκ τούτου χρειάζεται ακόμη χρόνος.


Πράγματι, όταν ρωτάμε για ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ο κύριος Φασούλας επιβεβαίωσε πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις από αργοπορημένες προμήθειες της ΥΠΕ, όμως .. αισιοδοξεί. Στο μεταξύ, το Κέντρο Υγείας έχει δεχτεί αρκετές δωρεές από συλλόγους σε αντίθεση με τον Δήμο που δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα.
Ο διευθυντής του Κέντρου, ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν μηχανήματα -όπως το ακτινολογικό- που χρήζουν αντικατάστασης λόγω παλαιότητας, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες συσκευές, όπως απινιδωτές, ο καρδιογράφος και το μηχάνημα αναρρόφησης.
Στο Κέντρο Υγείας Ροδολίβους, υπάρχουν καθημερινά περίπου εκατόν πενήντα επισκέψεις, καθότι εξυπηρετεί είκοσι τρία χωριά, συνολικού πληθυσμού που κατά καιρούς υπερβαίνει τους δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους. Αυτό συμβαίνει καθώς την θερινή περίοδο ο κόσμος στην περιοχή αυξάνεται κατακόρυφα λόγω τουρισμού. Το Κέντρο βρίσκεται κοντά στην Εγνατία οδό ενώ ουσιαστικά εντοπίζεται στη μέση τεσσάρων νομών!
Κλείνοντας τη συνέντευξη του στο LIFE2DAY.GR ο κύριος Φασούλας θέλησε να εκφράσει την ευχή του ο τομέας της Υγείας να πλαισιωθεί από άτομα ευθύνης που έχουν κύριο γνώμονα την προσφορά ώστε να λειτουργήσει πιο αποδοτικά το σύστημα. Η επιλογή των υπεύθυνων δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γνωσιακά κριτήρια, αλλά με έλεγχο και αξιολόγηση του έργου και της ζωής των υποψηφίων ώστε να είναι βέβαιο ότι μπορούν να προσφέρουν αποδοτικά στον σπουδαίο τομέα της δημόσιας υγείας.

Pin It