Pin It
Της Νικολέτας Ντάμπου 

Η Roche αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα και τους στόχους της για το έτος 2018 την 1η Φεβρουαρίου με τους επενδυτές να περιμένουν με ανυπομονησία.   Οι βιο-ομοειδείς εκδοχές των ογκολογικών φαρμάκων Herceptin και Rituxan έρχονται στην αγορά και το Avastin αναμένεται σύντομα να αντιμετωπίσει τους φθηνότερους αντιπάλους του.

Αυτή η τριάδα αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι των πωλήσεων της Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, αποφέροντας περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν από τη βιο-ομοειδική επίθεση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche, Severin Schwan, γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις και παραδέχεται, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι τα τρία αυτά φάρμακα κατά του καρκίνου είναι "εξαιρετικά κερδοφόρα όσο ισχύει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας". Η Roche έχει επίσης επιτύχει να λάβει έγκριση για νέα φάρμακα, γεγονός που αποτελεί  καλή είδηση για κάθε φαρμακοβιομηχανία ωστόσο  το μεγάλο κόστος που απαιτείται για μάρκετινγκ και την προώθησή τους "ασκεί μεγάλη πίεση στην κερδοφορία", δήλωσε ο Schwan. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που ο Jeffrey Holford, αναλυτής της Jefferies, δήλωσε ότι οι επενδυτές πρέπει να «δείξουν αντοχή».

Ο Holford ετοιμάζει  έντονη προώθηση στα τέσσερα νεότερα φάρμακα της Roche - το Ocrevus για σκλήρυνση κατά πλάκας, το Perjeta με Herceptin για καρκίνο του μαστού, το Hemlibra για αιμορροφιλία A και το Gazyva για το θυλακιοειδές λέμφωμα. Αλλά σε ένα report προς τους επενδυτές αρχές Ιανουαρίου 2018 ,  προέβλεψε μία συντηρητική πορεία το 2018 από τη Roche, καθώς η διοίκηση προσδοκά διάβρωση της αγοράς των Rituxanκαι Herceptin." Στην καλύτερη περίπτωση, πρόσθεσε, η εταιρεία θα μπορέσει να μην έχει ζημία το 2018 λόγω του υψηλού κόστους προώθησης των νέων φαρμάκων.

Πως θα αυξηθεί η κερδοφορία;

Ο Schwan δήλωσε στους FT ότι η εταιρεία είναι σε συζητήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό καθώς η ανακοίνωση για τα κέρδη αναδύεται και ότι τα στελέχη εξετάζουν μερικές βασικές ερωτήσεις. "Πώς μπορούμε να [οργανωθούμε] οι ίδιοι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο; Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα; "είπε. "Και πώς μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτό το αποτέλεσμα επί του χαρτοφυλακίου που είναι προφανώς τελικά αρνητικό;"

Η μόνη διαβεβαίωση που ο Schwan  ήταν πρόθυμος να προσφέρει είναι ότι η Roche θα αυξήσει το μέρισμα της φέτος, όπως υποσχέθηκε στους επενδυτές. Πέρα από αυτό το έτος, ωστόσο, οι αποφάσεις για μερίσματα "θα εξαρτηθούν από τον τρόπο ανάπτυξης της επιχείρησης".

Προβληματισμός για τα νέα φάρμακα

Αναμφισβήτητα όλα τα νέα φάρμακα της Roche θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις καθώς μπαίνουν στις αντίστοιχες αγορές τους. Το Hemlibra, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA τον Νοέμβριο και τώρα εξετάζεται στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τη Shire, για να μην αναφέρουμε τις ανησυχίες σχετικά με τους μη ανταποκρινόμενους ασθενείς στη βασική κλινική δοκιμή της Roche και τον κίνδυνο θρόμβωσης που ώθησε τον οργανισμό να δώσει μια προειδοποίηση για το προϊόν.

Την ίδια μέρα με την έγκριση του Hemlibra από τον FDA, χορηγήθηκε και επέκταση της πατέντας στο Gazyva. Ο Holford από την Jefferies προβλέπει ότι η νέα χρήση ως θεραπεία πρώτης γραμμής για το θυλακιοειδές λέμφωμα θα μπορούσε να βοηθήσει το Gazyva να φτάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κορυφαίες πωλήσεις, αν και η συναινετική εκτίμηση είναι πολύ πιο συντηρητική στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το Gazyva ξεπέρασε το Rituxan στην βασική κλινική δοκιμή στο θυλακιοειδές λέμφωμα, αλλά απέτυχε στο διάχυτο λέμφωμα εκ Β-λεμφοκυττάρων και με τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του Rituxan, το να στραφούν οι πάροχοι στο ακριβότερο φάρμακο πιθανόν να είναι δύσκολο .

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν μερικά σημαντικά ορόσημα για τη Roche. Έχει κάνει κλινικές δοκιμές στο ανοσο-ογκολογικό φάρμακο Tecentriq για τη θεραπεία του πλακώδους και του μη πλακώδους καρκίνου του πνεύμονα, αναμένοντας τα βασικά δεδομένα φέτος. "Η αγορά συνεχίζει να αγνοεί το κύμα των βασικών δεδομένων που έρχονται για το Tecentriq", έγραψε ο Holford. Τα θετικά στοιχεία από αυτές τις μελέτες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια "παρατεταμένη περίοδο" μικρών προσδοκιών και μεγάλων κερδών "από την εταιρεία, όπως προέβλεψε.

Τουλάχιστον ένας άλλος αναλυτής έχει τη Roche στη λίστα των υποτιμημένων φαρμακευτικών εταιρειών: η Morningstar. Ο συνδυασμός του χαρτοφυλακίου ογκολογικών φαρμάκων της Roche και της σειράς διαγνωστικών προϊόντων της Roche δημιουργεί "βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα", ανέφερε η εταιρεία σε πρόσφατο σημείωμα στους επενδυτές. Επιπλέον, ανέφεραν οι αναλυτές της Morningstar, οι παρασκευαστές βιο-ομοειδών αντιμετώπισαν τις δικές τους αναπτυξιακές προκλήσεις, αυξάνοντας την προοπτική ότι "ο αγωγός καινοτομίας της Roche θα μπορούσε να καταστήσει αυτά τα προϊόντα λιγότερο σημαντικά ακόμη και με την είσοδό τους στην αγορά".
Pin It