ev-2.jpg
Pin It
Τις τριάντα ''καυτές'' υποθέσεις του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. που βρίσκονται σε εξέλιξη σας αποκαλύπτει το www.healthweb.gr.

Οι σημαντικές υποθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) για τις οποίες έχει εκδώσει έκθεση ελέγχου αλλά και όλες όσες βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσιάστηκαν χθες από τον Δρ. Σταύρο  Α. Ευαγγελάτο- Γενικό  Επιθεωρητή Σ.Ε.Υ.Υ.Π. ,  στο κοινό μεγάλου συνεδρίου για την διαφθορά .

[caption id="attachment_99454" align="alignnone" width="633"] Δρ. Σταύρος Α. Ευαγγελάτος- Γενικός Επιθεωρητής Σ.Ε.Υ.Υ.Π.[/caption]

Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδώσει το σώμα έκθεση ελέγχου αφορούν στον διαχειριστικό έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου αναδείχτηκαν ότι σπαταλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε σποτάκια για τη δημόσια υγεία, ενώ θα έπρεπε να είναι δωρεάν μετά από γνωμάτευση του ΕΣΡ, (ο έλεγχος έχει επεκταθεί με εντολή Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και συνεχίζεται) αλλά και στον έλεγχο του Εθνικού  Οργανισμού  Μεταμοσχεύσεων όπου αναδείχθηκε σπατάλη δημοσίου χρήματος.

 Δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές

Οι έλεγχοι στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές για την εξοικονόμηση ποσοτήτων φαρμάκων υψηλού κόστους, πληρωμένων από τον ΕΟΠΥΥ, και προώθησης τους στο εξωτερικό, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία καθώς και οι Έλεγχοι στα νοσοκομεία για τις προμήθειες των ραδιοφαρμάκων – υπερτιμολογήσεις.

Στα χειρουργεία μεγάλων νοσοκομείων της χώρας γίνεται έρευνα όπου χειρουργούσαν ιδιώτες ιατροί με την ανοχή προσωπικού και διοίκησης αλλά και σε ιδιωτικές εταιρίες ασθενοφόρων που παρανομούν εισπράττοντας υψηλά κόμιστρα από ασθενείς .

Κυκλώματα της μαύρης εργασίας στο ΕΣΥ

Τα κυκλώματα της μαύρης εργασίας στο ΕΣΥ έχουν , επίσης , μπει στο στόχαστρο του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., με τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση. Όπως και ο έλεγχος που κατέδειξε τις λανθασμένες υπέρ ιδιωτικής κλινικής χρεώσεις προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Έχει, επίσης, εκδώσει έκθεση ελέγχου για : το Γηροκομείο Αθηνών όπου αναδείχθηκαν οι πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων αλλά και σημαντικά προβλήματα κακοδιαχείρισης.

Έλεγχος σε Νοσοκομεία

• Έλεγχος σε Νοσοκομείο της Περιφέρειας αναφορικά με την προμήθεια ραδιοφαρμάκων. Από τον έλεγχο φάνηκε ότι Ιδιωτική Εταιρεία χρέωνε ραδιοφάρμακο για τουλάχιστον 6 έτη σε δεκαπλάσια τιμή. Το νοσοκομείο αποδεχόταν αυτή την τιμολόγηση. Η προμηθεύτρια εταιρεία απέδωσε την τιμολόγηση σε λάθος.

• Έλεγχος σε Νοσοκομείο της επαρχίας, όπου αναδείχθηκε μεταξύ άλλων ότι το Νοσοκομείο καλούσε για ιατρικές πράξεις ιδιώτες ιατρούς και έβαζε να τους πληρώνουν οι ασθενείς. Επίσης ο ΔΙΥ είχε δώσει εντολή να χειρουργούνται παιδιά χωρίς οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι να έχουν αντίστοιχη ειδικότητα.
• Έλεγχος σε Νοσοκομείο της επαρχίας σχετικά με την μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων– δεν κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία για τους εμπλεκόμενους από το 2009 (προσπάθεια συγκάλυψης).

  •  Έλεγχος νομιμότητας χορήγησης ιατρικών βεβαιώσεων στο ΨΝΑ


Τα εργοστάσια εμφιάλωσης πόσιμου νερού ελέγχονται σε όλη τη χώρα καθώς υπάρχουν προβλήματα ελέγχων ποιότητας νερού. Ο έλεγχος στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ. όπου καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα κακοδιοίκησης αναμένεται να ολοκληρωθεί .

Σημαντικές υποθέσεις σε εξέλιξη

Οι σημαντικές υποθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν στους ελέγχους των προγραμμάτων της ψυχικής υγείας όπου έχει αποδοθεί δημόσιο χρήμα.

Οι έλεγχοι στον ΟΚΑΝΑ όπου φαίνεται πως έχουν κατασπαταληθεί χρήματα για προγράμματα προς τοξικομανείς

Σημαντικός επίσης είναι και ο διαχειριστικός έλεγχος στον ΕΟΦ καθώς και οι έλεγχοι για τις τιμές των ραδιοφαρμάκων που προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι έλεγχοι για την προμήθεια ακριβών συσκευών PET-CT στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στο επίκεντρο των Ράμπο της Υγείας αλλά και για την αξιοποίηση των διαγνωστικών μηχανημάτων υψηλού κόστους σε Δημόσια Νοσοκομεία. Αγοράζονται και δεν χρησιμοποιούνται. Έλεγχος σχετικά με α) διαδικασίες και τιμών προμήθειας αντισυμφυτικών και αιμοστατικών υλικών β) τα κριτήρια επιλογής και χρήσης των υλικών αυτών, τα 3 τελευταία έτη σε Δημόσια Νοσοκομεία.

Ο Έλεγχος σε συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ πράξεις στις οποίες συμμετέχει η ΕΣΔΥ είναι σε εξέλιξη αλλά και η διενέργεια έρευνας για τις αναθέσεις νομικών υποθέσεων σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα δημόσια νοσοκομεία της Χώρας στα οποία λειτουργεί έμμισθη νομική υπηρεσία, καθώς και το ύψος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για αυτό από το 2010 έως σήμερα.

Επιπρόσθετα σε εξέλιξη βρίσκεται και ο έλεγχος λειτουργούντων Ιδρυμάτων Ιστών, (Τράπεζες ιστών και κυττάρων, Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος και Μονάδες ιστών και κυττάρων), σχετικά με την τήρηση της νομοθεσίας για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιστών των κυττάρων, τις ακολουθούμενες διαδικασίες δωρεάς, προμήθειας, ελέγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης, διανομής ανθρώπινων ιστών και κυττάρων και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών ενημέρωσης και προστασίας των χρηστών αυτού του είδους υπηρεσιών υγείας.

Επίσης την διερεύνηση ανάπτυξης τυχόν φαινομένων αθέμιτου και παράνομου πλουτισμού που σχετίζεται με την παροχή αυτού του είδους υπηρεσιών υγείας.Έλεγχοι διενεργούνται και για συστηματική ροή χρήματος από φαρμακευτικές εταιρείες προς δημόσιους λειτουργούς με στόχο την προώθηση συμφερόντων.

Δεκάδες άλλοι έλεγχοι που τρέχουν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στο Ινστιτούτο Παστέρ, στον Ε.Ο.Φ., στην Ε.Π.Υ., σε ΜΚΟ, σε δημόσια νοσοκομεία, κ.λπ.. είναι σε εξέλιξη.

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ 
Pin It