Πολιτική Υγείας

Το Brexit, οι κίνδυνοι και η προτροπή της Ιρλανδίας για μη αποθήκευση φαρμάκων

Το Brexit, οι κίνδυνοι και η προτροπή της Ιρλανδίας για μη αποθήκευση φαρμάκων

Στην προτροπή προς τους Ιρλανδούς πολίτες για μη αποθήκευση φαρμάκων λόγω επικείμενου Brexit προχώρησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, εξηγώντας στους πολίτες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας για την υγεία τους ,δεδομένου ότι ακόμα και αν αύριο η Βρετανία εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Ένωση,  η χώρα θα διέθετε προμήθειες φαρμάκων για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες!

Παρά τη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία της, η Ιρλανδία βασίζεται στη Βρετανία για πολλά φάρμακα. Ορισμένα από αυτά ενδέχεται να μην εγκριθούν για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν η Βρετανία αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Simon Coveney. Η Ιρλανδία έχει οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες προμήθεια σχεδόν όλων των φαρμάκων στην Ιρλανδία, συμπλήρωσε.

“Δεν υπάρχουν φάρμακα που να βρίσκονται σε κανέναν κατάλογο κινδύνων σε ό, τι αφορά τη μη παροχή τους μετά το τέλος Μαρτίου, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή προσεκτικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή”, δήλωσε. “Οι φαρμακοποιοί και οι άνθρωποι γενικά δεν πρέπει να αποθηκεύουν φάρμακα, γιατί στην πραγματικότητα η αποθεματοποίηση από μόνη της προκαλεί μερικές φορές προβλήματα σε σχέση με την  προμήθεια”, πρόσθεσε.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει τους κατοίκους της για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Η αποθεματοποίηση “υπολείπεται του κινδύνου … εάν όλοι κάνουν το ίδιο θα υπάρξει πρόβλημα, άλλωστε είμαστε βέβαιοι ότι η προμήθεια φαρμάκων θα συνεχιστεί αδιάλειπτα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Stephen Hammond, υπεύθυνος για την Brexit.

Ο κ. Coveney μιλούσε πριν από μια συνάντηση του ιρλανδικού υπουργικού συμβουλίου για να εγκρίνει τη  νομοθεσία που προετοιμάζεται για το brexit, σε περίπτωση που η  Βρετανία αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησής της, παρόλο που η ιρλανδική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένα ότι δεν αναμένει αυτό το αποτέλεσμα. “Ενώ έχουμε ήδη καταρτίσει ένα σοβαρό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης… Δεν θα ήθελα να δώσω την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε εύκολα να διαχειριστούμε μια μη-συμφωνία Brexit”, δήλωσε ο Coveney. “Θα έφερνε τεράστια πίεση στην ιρλανδική οικονομία.”

Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για τους όρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο επανέλαβε με περισσότερη σαφήνεια παρά ποτέ ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθυστερήσει την αποχώρησή του, εάν το ζητήσει το Λονδίνο. Το καταγραφόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες επιτείνει τη σεναριολογία περί αναβολής της ημερομηνίας που το διαζύγιο θα γίνει πραγματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η Ιαπωνία διευρύνει τους περιορισμούς για την COVID-19 λόγω της παραλλαγής Omicron

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.

Παπαευαγγέλου: Στο 88% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να προβληματίζει, με 5.000 πολίτες να νοσηλεύονται. Παρά τις προσθήκες κλινών στο σύστημα υγείας, η καθηγήτρια, επεσήμανε ότι η πληρότητα στις κλίνες Covid είναι στο 88 %.