Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Έκθεση για τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπέρτασης

ΠΟΥ: Έκθεση για τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπέρτασης

ΠΟΥ: Η υπέρταση επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως. Αυτή η κοινή, θανατηφόρα κατάσταση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε την πρώτη του έκθεση για τις καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μαζί με συστάσεις για τους τρόπους για να κερδίσετε τον αγώνα ενάντια σε αυτόν τον σιωπηλό δολοφόνο. Η έκθεση δείχνει ότι περίπου 4 στα 5 άτομα με υπέρταση δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, αλλά εάν οι χώρες μπορέσουν να αυξήσουν την κάλυψη, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 76 εκατομμύρια θάνατοι μεταξύ 2023 και 2050.

ΠΟΥ: Ο αντίκτυπος της υπέρτασης

Η υπέρταση επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως. Αυτή η κοινή, θανατηφόρα κατάσταση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με υπέρταση (αρτηριακή πίεση 140/90 mmHg ή υψηλότερη ή λαμβάνουν φάρμακα για την υπέρταση) διπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2019, από 650 εκατομμύρια σε 1,3 δισεκατομμύρια. Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους με υπέρταση παγκοσμίως δεν γνωρίζουν επί του παρόντος την κατάστασή τους. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων με υπέρταση ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η μεγαλύτερη ηλικία και η γενετική μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η δίαιτα πλούσια σε αλάτι, η μη σωματική δραστηριότητα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και το να είσαι πιο δραστήριος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την υπέρταση και να αποτρέψουν σχετικές επιπλοκές.

Η πρόληψη, η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης είναι από τις πιο οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στην υγειονομική περίθαλψη και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από τις χώρες ως μέρος του εθνικού πακέτου παροχών υγείας που προσφέρεται σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα οικονομικά οφέλη των βελτιωμένων προγραμμάτων θεραπείας της υπέρτασης υπερτερούν του κόστους κατά περίπου 18 προς 1. «Η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με απλά, χαμηλού κόστους φαρμακευτικά σχήματα, και όμως μόνο ένα στα πέντε άτομα με υπέρταση την έχει ελέγξει», είπε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Τα προγράμματα ελέγχου της υπέρτασης παραμένουν παραμελημένα, δεν έχουν προτεραιότητα και υποχρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό. Η ενίσχυση του ελέγχου της υπέρτασης πρέπει να αποτελεί μέρος του ταξιδιού κάθε χώρας προς την καθολική υγειονομική κάλυψη, βασισμένη σε εύρυθμα, δίκαια και ανθεκτικά συστήματα υγείας, βασισμένα στα θεμέλια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Η έκθεση δημοσιεύεται κατά τη διάρκεια της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αφορά:

  • την πρόοδο για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των στόχων υγείας για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών,
  • τον τερματισμό της φυματίωσης,
  • και την επίτευξη Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης.

 

Η καλύτερη πρόληψη και έλεγχος της υπέρτασης θα είναι απαραίτητη για την πρόοδο σε όλα αυτά. Η αύξηση του αριθμού των ασθενών που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά για υπέρταση σε επίπεδα που παρατηρούνται σε χώρες με υψηλές επιδόσεις θα μπορούσε να αποτρέψει 76 εκατομμύρια θανάτους, 120 εκατομμύρια εγκεφαλικά, 79 εκατομμύρια καρδιακές προσβολές και 17 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας από τώρα έως το 2050.

«Τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά στον κόσμο σήμερα μπορούν να προληφθούν με οικονομικά, ασφαλή, προσβάσιμα φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του νατρίου», δήλωσε ο Michael R. Bloomberg, Παγκόσμιος Πρεσβευτής του ΠΟΥ για Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και Τραυματισμούς. «Η θεραπεία της υπέρτασης μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα σώσει ζωές, ενώ θα εξοικονομήσει και δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».

Η υπέρταση μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ασφαλή, ευρέως διαθέσιμα, χαμηλού κόστους γενόσημα φάρμακα χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το HEARTS. Το τεχνικό πακέτο HEARTS του WHO για τη διαχείριση καρδιαγγειακών παθήσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η Κατευθυντήρια γραμμή για τη φαρμακολογική θεραπεία της υπέρτασης σε ενήλικες παρέχουν αποδεδειγμένα και πρακτικά βήματα για την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας υπέρτασης σε χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδο κοινότητας και χώρας μπορεί να επιτευχθεί σε χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος. Περισσότερες από 40 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκλαντές, της Κούβας, της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, έχουν ενισχύσει τη φροντίδα της υπέρτασης με το πακέτο HEARTS, εγγράφοντας περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα σε προγράμματα θεραπείας. Χώρες όπως ο Καναδάς και η Νότια Κορέα παρέδωσαν ολοκληρωμένα εθνικά προγράμματα θεραπείας της υπέρτασης και οι δύο χώρες ξεπέρασαν το όριο του 50% για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες που ζουν με υπέρταση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο κίνδυνος άνοιας στη μετέπειτα ζωή αυξάνεται λόγω υπέρτασης

Διαλογιστείτε για να αντιμετωπίσετε την αρτηριακή πίεση λόγω άγχους

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει στη θεραπεία της υπέρτασης

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την υγεία σας από την υψηλή πίεση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.