Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI υπέρταση: Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει στη θεραπεία της υπέρτασης

AI υπέρταση: Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει στη θεραπεία της υπέρτασης

AI υπέρταση: Τώρα, ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ταιριάζουν καλύτερα τα σωστά φάρμακα με τους σωστούς ασθενείς.

Αν και οι γιατροί έχουν να επιλέξουν από μια σειρά από πιθανά φάρμακα για την υπέρταση, το καθένα είναι γεμάτο με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, καθιστώντας τη συνταγογράφηση του πιο αποτελεσματικού. Οι αναστολείς ΜΕΑ χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε βήχα. Τώρα, ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ταιριάζουν καλύτερα τα σωστά φάρμακα με τους σωστούς ασθενείς.

 

Το μοντέλο βάσει δεδομένων, που αναπτύχθηκε κωδικοποιημένα από επιστήμονες και γιατρούς του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, στοχεύει να δώσει στους κλινικούς γιατρούς συστάσεις θεραπείας υπέρτασης σε πραγματικό χρόνο με βάση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων δημογραφικών στοιχείων, ζωτικών σημείων, παρελθόντος ιατρικού ιστορικού και αρχείων κλινικών δοκιμών. Τ

ο μοντέλο, που περιγράφεται σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medical Informatics and Decision Making , έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης -που μετριέται όταν η καρδιά χτυπά αντί να ξεκουράζεται- πιο αποτελεσματικά από το τρέχον πρότυπο περίθαλψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσέγγιση του προγράμματος στη διαφάνεια θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των γιατρών στα αποτελέσματα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Πρόκειται για έναν νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που αξιοποιεί πληροφορίες σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και επιδεικνύει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη», λέει ο Ιωάννης Πασχαλίδης , διακεκριμένος καθηγητής του BU College of Engineering και διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής και Υπολογιστικής Επιστήμης και Διευθυντής Rafik B. Hariri. Μηχανική . «Το μοντέλο μας που βασίζεται στα δεδομένα δεν προβλέπει απλώς ένα αποτέλεσμα, αλλά προτείνει το καταλληλότερο φάρμακο για χρήση για κάθε ασθενή». Επί του παρόντος, όταν επιλέγει το φάρμακο που θα συνταγογραφήσει σε έναν ασθενή, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη το ιστορικό του ασθενούς, τους στόχους θεραπείας και τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με συγκεκριμένα φάρμακα. Συχνά, η επιλογή του φαρμάκου που θα συνταγογραφηθεί όταν υπάρχουν πολλές επιλογές – και από τις επιλογές, κανένα φάρμακο δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο από το άλλο – μπορεί να είναι λίγο άσκοπο.

Αντίθετα, το μοντέλο που αναπτύχθηκε από το BU δημιουργεί μια προσαρμοσμένη συνταγή υπέρτασης χρησιμοποιώντας το προφίλ ενός μεμονωμένου ασθενούς, δίνοντας στους γιατρούς μια λίστα προτεινόμενων φαρμάκων με σχετική πιθανότητα επιτυχίας. Στόχος των ερευνητών ήταν να αναδείξουν τη θεραπεία που ελέγχει καλύτερα τη συστολική αρτηριακή πίεση για κάθε ασθενή με βάση την αποτελεσματικότητά της σε μια ομάδα παρόμοιων ασθενών. «Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε μια προσέγγιση εξατομίκευσης για τη θεραπεία της υπέρτασης με βάση αλγόριθμους μηχανικής μάθησης», λέει ο Πασχαλίδης, «επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των υπέρτασων φαρμάκων σε ατομικό επίπεδο».

Το μοντέλο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας αποδεδειγμένα δεδομένα από 42.752 υπερτασικούς ασθενείς του Boston Medical Center (BMC), του πρωτοβάθμιου εκπαιδευτικού νοσοκομείου της BU, που συλλέχθηκαν μεταξύ 2012 και 2020. Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε ομάδες συγγένειας, με βάση ομοιότητες κλινικά σχετικών χαρακτηριστικών, όπως δημογραφικά στοιχεία, παρελθόν αρχεία αρτηριακής πίεσης και προηγούμενο ιατρικό ιστορικό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η αποτελεσματικότητα του μοντέλου συγκρίθηκε με το τρέχον πρότυπο περίθαλψης, καθώς και με άλλους τρεις αλγόριθμους που σχεδιάστηκαν για να προβλέψουν τα κατάλληλα σχέδια θεραπείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέτυχε 70,3 τοις εκατό μεγαλύτερη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης από την τυπική περίθαλψη και απέδωσε 7,08 τοις εκατό καλύτερα από το δεύτερο καλύτερο μοντέλο. Ο αλγόριθμος επικυρώθηκε κλινικά, με τους ερευνητές να εξετάζουν χειροκίνητα ένα τυχαίο δείγμα 350 περιπτώσεων.

Το μοντέλο έδειξε επίσης τα οφέλη της περιγραφής—μείωσης ή διακοπής των συνταγών για ορισμένους ασθενείς που λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, επειδή ο αλγόριθμος παρέχει στους γιατρούς πολλές προτεινόμενες βέλτιστες θεραπείες, θα μπορούσε να δώσει πολύτιμες πληροφορίες όταν η ιατρική κοινότητα διχάζεται ως προς την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου έναντι ενός άλλου, μια κατάσταση γνωστή ως κλινική ισορροπία. Η εξατομικευμένη ιατρική και μοντέλα όπως αυτό είναι μια ευκαιρία για την καλύτερη εξυπηρέτηση πληθυσμών που δεν εκπροσωπούνται απαραίτητα καλά στις εθνικές μελέτες ή δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των κατευθυντήριων γραμμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tα δημοφιλή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βλάψουν την ψυχική σας υγεία

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού;

Ποια η συμβολή της τεχνητής γονιμοποίησης στην ιατρική;

Πώς η τεχνολογία έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τα άτομα με διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Eμφύτευμα εγκεφάλου AI για επιζήσαντες εγκεφαλικού και για την επικοινωνία τους στα Αγγλικά και Ισπανικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες φέρεται να δημιούργησαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός επιζώντος εγκεφαλικού σε προτάσεις, είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Kim Joohee δήλωσε: «Μέσα από δύο χρόνια συνεργατικής έρευνας με το Northwestern University, όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων για την πρόκληση ιδρώτα, αλλά επιτύχαμε επίσης επιτυχία στην κλινική έρευνα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση».

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Close Icon