Επιστημονικά Νέα

Άνοια αρτηριακή πίεση: Ο κίνδυνος άνοιας στη μετέπειτα ζωή αυξάνεται λόγω υπέρτασης

Άνοια αρτηριακή πίεση: Ο κίνδυνος άνοιας στη μετέπειτα ζωή αυξάνεται λόγω υπέρτασης

Άνοια αρτηριακή πίεση: Μέχρι το 2060, ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 14 εκατομμύρια άτομα.

Η κακή μεταβολική υγεία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν θέματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή γλυκόζη στο αίμα και, αφού ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 176.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Οι επιστήμονες από το Oxford Population Health εξήγησαν ότι η κακή μεταβολική υγεία περιγράφεται ως έχοντας τρεις ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • υψηλή περιφέρεια μέσης,
  • υψηλά τριγλυκερίδια,
  • υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • υψηλή γλυκόζη αίματος,
  • και χαμηλή χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL).

 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, εξέτασε αυτές τις καταστάσεις, κοινώς γνωστές ως «μεταβολικό σύνδρομο», το οποίο επηρεάζει περίπου το 20 έως 25% των ενηλίκων παγκοσμίως. Προηγούμενες μελέτες βρήκαν σχέση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη UK Biobank, η οποία παρακολούθησε την υγεία 176.249 συμμετεχόντων σε διάστημα 15 ετών. Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι ασθενείς ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω και δεν είχαν άνοια. Όταν ξεκίνησε η μελέτη, το 42% των συμμετεχόντων είχε μεταβολικό σύνδρομο, με το 96% να εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση, το 74% να έχει υψηλά τριγλυκερίδια, το 72% με χαμηλή HDL-χοληστερόλη, το 70% με υψηλή περίμετρο μέσης και το 50% με υψηλή γλυκόζη αίματος.

Καθώς η έρευνα προχωρούσε, 5.255 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν άνοια σε μια περίοδο 15 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο είχαν 12% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Ανακάλυψαν επίσης ότι η ύπαρξη παθήσεων πολλαπλού μεταβολικού συνδρόμου αύξησε τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας ακόμη περισσότερο – αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των καταστάσεων που βιώνουν οι ασθενείς.

Η μελέτη αναφέρει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι σημαντικά αυξημένος μόνο μεταξύ εκείνων με τέσσερα ή πέντε συστατικά MetS». Οι επιστήμονες πρόσθεσαν: «Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι μόνο ορισμένοι συνδυασμοί MetS συσχετίστηκαν με κίνδυνο άνοιας. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός μειωμένης HDL χοληστερόλης, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και αυξημένων τριγλυκεριδίων συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα συστατικά του MetS, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία της διερεύνησης της συμβολής διαφορετικών συνδυασμών MetS σε μελλοντικές μελέτες».

Ο Danial Qureshi, επικεφαλής συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτορας στο Oxford Population Health, δήλωσε: “Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι η έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενος στόχος για πρόληψη, καθώς κάθε των επιμέρους συστατικών του μπορεί να τροποποιηθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής ή φαρμακολογικών θεραπειών. Το να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον σύνδεσμο είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά δεδομένης της ταχείας αύξησης των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως και του περιορισμένου αριθμού αποτελεσματικών θεραπειών που είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή.”

Ο Δρ Thomas Littlejohns, ανώτερος συγγραφέας και ανώτερος επιδημιολόγος στο Oxford Population Health, δήλωσε: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η καλύτερη πρόληψη, διαχείριση και θεραπεία ορισμένων παθήσεων υγείας θα μπορούσε να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ρόλος πολλαπλών καταστάσεων, ειδικά καθώς παρατηρήσαμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε εκείνους με και τα πέντε συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου».

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για τη μειωμένη ικανότητα μνήμης, σκέψης ή λήψης αποφάσεων που παρεμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με την πάθηση.

Μέχρι το 2060, ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 14 εκατομμύρια άτομα, με τους μειονοτικούς πληθυσμούς να πλήττονται περισσότερο. Ορισμένοι αναστολείς χολινεστεράσης, όπως η γκαλανταμίνη, η ριβαστιγμίνη και η δονεπεζίλη, συνταγογραφούνται για ήπια έως μέτρια συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ή στον έλεγχο ορισμένων γνωστικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στο Αλτσχάιμερ

Η άνοια εμφανίζεται σε άτομα που δεν κάνουν δραστηριότητες

4 ασκήσεις γιόγκα για την ενίσχυση της μνήμης

Ποια είναι τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."