Πολιτική Υγείας

Μετακινήσεις νησιά: Όλα τα μέτρα για τις μετακινήσεις – Τι ισχύει με τα τεστ – Ποιοι εξαιρούνται

Μετακινήσεις νησιά: Όλα τα μέτρα για τις μετακινήσεις – Τι ισχύει με τα τεστ – Ποιοι εξαιρούνται

Μετακινήσεις νησιά: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό rapid test τις τελευταίες 48 ώρες θα γίνονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την Covid. Ποιοι πολίτες εξαιρούνται από τα μέτρα και τι ισχύει για τις μετακινήσεις με παιδιά;

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στους ισχύοντες κανονισμούς σε σχέση με τις μετακινήσεις.

Τι ισχύει ειδικά για τις μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο

Όπως υπενθύμισε ο κ. Χαρδαλιάς για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

 

Για ανήλικους 12-17 ετών:

  • οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι κατά την επιστροφή από τα νησιά γίνεται σύσταση για διενέργεια self test για όλους άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των βεβαιώσεων/πιστοποιητικών

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) όσο και τρίτων χωρών. Τον έλεγχο των άνω πιστοποιητικών/βεβαιώσεων θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικά το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Ωστόσο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας καλό θα είναι να γίνονται self test.

Ποιοι πολίτες εξαιρούνται από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά:

  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα.
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

 

Ο κ. Χαρδαλίας υπενθύμισε ακόμη ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και κατά τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι πολίτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρχονται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για κρίσιμες κατηγορίες εργαζομένων

Κορωνοϊός: 1296 τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα - Που εντοπίζονται

08/07: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία - Ανακοίνωσε σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού Μεταμόρφωση

Και να διαβεβαιώσω επίσης και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ότι θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις με μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές οι οποίες πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες πολλών.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Oλοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Dentist Pass στις 22 Δεκεμβρίου

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση "Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»" του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0" με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

ΠΟΥ: Το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό

ΠΟΥ: Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των μητρικών θανάτων, εστιάζοντας όχι μόνο στις άμεσες βιοϊατρικές αιτίες τους, αλλά και στη σύνθετη αλληλεπίδραση ευρύτερων συνθηκών.

Φρούριο η Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο GREEK ECONOMIC SUMMIT 2023

Ο Δρ. Άρης Αγγελής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας, ότι η φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά με τρόπο που θα θωρακίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.