Πολιτική Υγείας

Θεοδωρίδου: Παιδιά 5-17 ετών με υποκείμενο έχουν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω covid [vid]

Θεοδωρίδου: Παιδιά 5-17 ετών με υποκείμενο έχουν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω covid [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Για το παιδιατρικό εμβόλιο, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε, πως περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων, το σχήμα του εμβολιασμού είναι 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών, ενώ στην περίπτωση που το παιδί έχει νοσήσει, η δόση του εμβολίου θα χορηγείται 3 μήνες από τη νόσηση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (13/12) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το ενδιαφέρον όλων τις τελευταίες ημέρες έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η Επιτροπή, υπενθύμισε, γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης όμάδας για την προστασία των ίδιων των παιδιών, την ασφαλή συμμετοχή τους στις σχολικές και άλλες δραστηριότητες, καθώς και την μείωση της διασποράς του ιού στις ευάλωτες ομάδες.

Η νόσος των παιδιών, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, ήταν και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου. Μία σπάνια εκδήλωση από τη νόσο είναι το πολυσυστηματικό πολυοργανικό φλεγμονώδες συνδρόμο που αφορά 1 στις 3000 περιπτώσεις.

Για παιδιά με χρόνιο ή υποκείμενο πρόβλημα

Βάσει της πρώτης εθνικής μελέτης στην Σκωτία που αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού παιδιών σχολικής ηλικίας με μη ελεγχόμενο άσθμα:

  • Tα παιδιά 5 ως 17 ετών είχαν 3 ως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού.

 

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, αυτό σημαίνει:

  • 9.000 παιδιά στη Σκωτία και
  • 109.000 στην Αγγλία.

 

Σημειώνεται ότι, όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, η μελέτη ζητήθηκε από την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Σκωτία για την εκτίμηση του κινδύνου των παιδικών κρουσμάτων, ενώ τα δεδομένα αντλήθηκαν από το εθνικό μητρώο της Σκωτίας και αφορούσαν γύρω στις 752.000 παιδιά.

Ειδικότερα, για το παιδιατρικό εμβόλιο

  • περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων
  • εμβολιαστικό σχήμα: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών
  • αν το παιδί έχει νοσήσει, η δόση του εμβολίου θα χορηγείται 3 μήνες μετά από τη νόσηση
  • ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακυρώσεις του βασικού προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών

Ανεπιθύμητες ενέργειες

  • ανάλογες με αυτές των συνήθων εμβολίων: λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης

 

Εν αναμονή των συστάσεων της Επιτροπής για 3η δόση σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών

Όπως είπε η καθηγήτρια, η χορήγηση της τρίτης δόσης, ενισχυτικής, σε άτομα άνω των 18 ετών, δημιούργησε ερωτήματα για τα άτομα μικρότερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 ετών, 2 εβδομάδες μετά την 2η δόση, υπενθύμισε. Την ίδια ώρα, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε εφήβους 16-17 ετών 6 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους. Η Εθνική Επιτροπή στη χώρα μας αναμένεται να διατυπώσει συστάσεις, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου.

Απίθανο να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι στο ζήτημα των χρόνιων αλλεργιών, που είναι συχνές στα παιδιά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις -και απίθανες – να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών», επεσήμανε.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

13/12: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 13/12 - 3.841 νέα κρούσματα – 96 νεκροί – 709 διασωληνωμένοι

Επιβεβαιώθηκαν τα 2 κρούσματα Όμικρον στο Λασίθι, 5 συνολικά στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων

ΠΟΥ Ευλογιά των πιθήκων: «Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για λοιμώδεις κινδύνους.

ΕΟΔΥ Ευλογιά των πιθήκων: Ο στιγματισμός πολιτών απειλεί τη δημόσια υγεία

ΕΟΔΥ Ευλογιά των πιθήκων: "Ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας σε σημερινή ενημέρωσή του.

Βόρεια Κορέα: Εκτεταμένη δυσπιστία για το μικρό ποσοστό θανάτου από COVID-19

Βόρεια Κορέα: Κάθε πρωί, η Βόρεια Κορέα δημοσιεύει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νέων ασθενών με συμπτώματα πυρετού, αλλά όχι με κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα κρούσματα θα πρέπει να υπολογίζονται ως COVID-19,

Πλεύρης: 2 σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού και τα εμβόλια από Σεπτέμβρη

Πλεύρης: Η πτωτική πορεία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση για άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας και στα σχολεία, από Σεπτέμβριο επανεξετάζονται τα μέτρα και προωθείται ένα εμβόλιο για όλους.

Οι κάτοικοι στο Πεκίνο αψηφούν τους κανονισμούς της Covid

Πεκίνο κορωνοϊός: Η Κίνα έχει προσκολληθεί σε μια πολιτική μηδενικής COVID-19, η οποία ενεργοποιεί μαζικά lockdown, τεστ ρουτίνας και περιορισμούς μετακίνησης κάθε φορά που εμφανίζονται ομάδες μόλυνσης.

Επίσημο - Τέλος οι μάσκες στα σχολεία από 1η Ιουνίου

Μάσκες σχολεία: Άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το CDC δεν παρουσίασε «επιστημονικό σκεπτικό» για ενισχυτικά εμβόλια COVID για παιδιά, λέει ο Δρ. Makary

Και η επιτροπή είπε στην πραγματικότητα, θέλουμε ένα απλό μήνυμα. Ανησυχούμε μήπως έχουμε ένα μπερδεμένο μήνυμα εάν αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν αναμνηστικό και οι ηλικιωμένοι παίρνουν. Αυτό δεν είναι επιστημονικό σκεπτικό.