Πολιτική Υγείας

Θεοδωρίδου: Παιδιά 5-17 ετών με υποκείμενο έχουν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω covid [vid]

Θεοδωρίδου: Παιδιά 5-17 ετών με υποκείμενο έχουν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω covid [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Για το παιδιατρικό εμβόλιο, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε, πως περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων, το σχήμα του εμβολιασμού είναι 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών, ενώ στην περίπτωση που το παιδί έχει νοσήσει, η δόση του εμβολίου θα χορηγείται 3 μήνες από τη νόσηση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (13/12) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το ενδιαφέρον όλων τις τελευταίες ημέρες έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η Επιτροπή, υπενθύμισε, γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης όμάδας για την προστασία των ίδιων των παιδιών, την ασφαλή συμμετοχή τους στις σχολικές και άλλες δραστηριότητες, καθώς και την μείωση της διασποράς του ιού στις ευάλωτες ομάδες.

Η νόσος των παιδιών, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, ήταν και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου. Μία σπάνια εκδήλωση από τη νόσο είναι το πολυσυστηματικό πολυοργανικό φλεγμονώδες συνδρόμο που αφορά 1 στις 3000 περιπτώσεις.

Για παιδιά με χρόνιο ή υποκείμενο πρόβλημα

Βάσει της πρώτης εθνικής μελέτης στην Σκωτία που αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού παιδιών σχολικής ηλικίας με μη ελεγχόμενο άσθμα:

  • Tα παιδιά 5 ως 17 ετών είχαν 3 ως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού.

 

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, αυτό σημαίνει:

  • 9.000 παιδιά στη Σκωτία και
  • 109.000 στην Αγγλία.

 

Σημειώνεται ότι, όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, η μελέτη ζητήθηκε από την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Σκωτία για την εκτίμηση του κινδύνου των παιδικών κρουσμάτων, ενώ τα δεδομένα αντλήθηκαν από το εθνικό μητρώο της Σκωτίας και αφορούσαν γύρω στις 752.000 παιδιά.

Ειδικότερα, για το παιδιατρικό εμβόλιο

  • περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων
  • εμβολιαστικό σχήμα: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών
  • αν το παιδί έχει νοσήσει, η δόση του εμβολίου θα χορηγείται 3 μήνες μετά από τη νόσηση
  • ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακυρώσεις του βασικού προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών

Ανεπιθύμητες ενέργειες

  • ανάλογες με αυτές των συνήθων εμβολίων: λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης

 

Εν αναμονή των συστάσεων της Επιτροπής για 3η δόση σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών

Όπως είπε η καθηγήτρια, η χορήγηση της τρίτης δόσης, ενισχυτικής, σε άτομα άνω των 18 ετών, δημιούργησε ερωτήματα για τα άτομα μικρότερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 ετών, 2 εβδομάδες μετά την 2η δόση, υπενθύμισε. Την ίδια ώρα, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε εφήβους 16-17 ετών 6 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους. Η Εθνική Επιτροπή στη χώρα μας αναμένεται να διατυπώσει συστάσεις, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου.

Απίθανο να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι στο ζήτημα των χρόνιων αλλεργιών, που είναι συχνές στα παιδιά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις -και απίθανες – να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών», επεσήμανε.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

13/12: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 13/12 - 3.841 νέα κρούσματα – 96 νεκροί – 709 διασωληνωμένοι

Επιβεβαιώθηκαν τα 2 κρούσματα Όμικρον στο Λασίθι, 5 συνολικά στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλεύρης: 2 διασωληνωμένα παιδιά από το δυστύχημα στα Τέμπη - Σε αποκλιμάκωση οι ελλείψεις φαρμάκων & τα ράντζα

Πλεύρης: 2 διασωληνωμένα παιδιά από το δυστύχημα στα Τέμπη ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Έχουν αποκλιμακωθεί οι ελλείψεις φαρμάκων πέρα από εξειδικευμένα φάρμακα για συγκεκριμένες ασθένειες, τα ράντζα έχουν εξαλειφθεί στον Ευαγγελισμό, στο 80% μείωση στο Λαϊκό.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο αδερφός του πρώην Πρωθυπουργού, Σπύρος Σημίτης

Σημίτης Σπύρος: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Γερμανία, όπου ζούσε επί δεκαετίες. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Νέα δεδομένα προέλευσης του COVID δείχνουν σκύλους ρακούν στην αγορά της Κίνας

Τον Φεβρουάριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε εκτιμήσει "με χαμηλή εμπιστοσύνη" ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο. Αλλά άλλοι στην κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαφωνούν, θεωρώντας πιο πιθανό να προήλθε πρώτα από ζώα. Οι ειδικοί λένε ότι η πραγματική προέλευση της πανδημίας μπορεί να μην γίνει γνωστή για πολλά χρόνια -αν ποτέ.

ΣΙγκαπούρη: 70% των κατοίκων θετικοί για τη συνολική ποιότητα ζωής μετά την πανδημία

ΣΙγκαπούρη: Τα ευρήματα από μια διαδικτυακή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.052 ερωτηθέντες, δημοσιεύθηκαν μια ημέρα πριν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την απάντηση της Σιγκαπούρης στον COVID-19.

Πλεύρης: Απαραίτητη η ανάληψη ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μίλησε για το ευρύτερο πλαίσιο συστημικών αδυναμιών που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών. Η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και με γενναίες αποφάσεις και προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση για όλους.