Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Η τελική επίδραση της Όμικρον θα διαμορφωθεί από τα εξής 3 σημαντικά θέματα: Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός; Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει αντισώματα και ανοσκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό; Πόσο επιβαρυντικός στην κλινική έκφραση της νόσου;

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (6/12) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει ανατροπές. Από τις 26 Νοεμβρίου που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Όπως είπε, το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το νέο στέλεχος έχει 50 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεϊνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα στο ECDC, η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και στους επόμενους μήνες περισσότερο από τις μισές διαγνώσεις θα οφείλονται στην ΌμικρονΗ τελική επίδραση της Όμικρον θα διαμορφωθεί από τα εξής 3 σημαντικά θέματα:

  • πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός;
  • πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει αντισώματα και ανοσκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό;
  • πόσο επιβαρυντικός στην κλινική έκφραση της νόσου;

Θα απαιτηθεί χρόνος για να δωθούν απαντήσεις, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

  • Ταχεία είναι η διασπορά της νέας μετάλλαξης, σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Γιοχάνεσμπουργκ. Μέσα σε λίγες μέρες τα κρούσματα ανήλθαν από 3,5 χιλιάδες στις 8,5 χιλιάδες. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 εως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα.
  • Αναφορικά με την επίδραση του ιού στους μηχανισμούς ανοσίας: Ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ο αριθμός επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος. Στους νοσήσαντες φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντσώματα δεν αδρανοποιούν τον ιο με την παραλλαγή. Οι ειδικοί – μεταξύ αυτών και ο Φαουτσί – υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να εξουδετερώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο απαιτούνται μελέτες για να το αποδείξουν. Το στοιχείο είναι αισιόδοξο, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

  • Για την τρίτη δόση: Σε αυτό το πλαίσιο, αντιτάσσεται η τρίτη δόση, που παρέχει υψηλή προστασία. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της Όμικρον, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγησή της στους 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή προηγηθείσα λοίμωξη.
  • Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη, είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου. Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο Lancet μελέτη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν για αναμνηστικές δόσεις τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση, ανέφερε. Η μελέτη έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα ελάχιστα επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή. Με βάση τα ευρήματα, η αντίστοιχη εθνική επιτροπή στην Αγγλία γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η ανοσογονικότητα στους 4 και 5 μήνες είναι παρόμοια.

 

Τέλος, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτουμε, δηλαδή τα εβόλια και τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια με την εμφάνιση της Όμικρον είναι απόλυτη αναγκαιότητα.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6/12: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 6/12 - 4.943 νέα κρούσματα – 116 νεκροί – 714 διασωληνωμένοι

Οικονόμου υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έως τώρα 59.864 πολίτες άνω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.