Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε – Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε – Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός [vid]

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (29/11) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το άλφα και το ωμέγα στη διαχείριση της νέας κατάστασης πραγμάτων που έχει φέρει ο εντοπισμός της νέας παραλλαγής του ιού είναι η ψυχραιμία. Όπως υπενθύμισε, το νέο στέλεχος ονομάστηκε Όμικρον από τον ΠΟΥ και χαρακτηρίστηκε στέλεχος ανησυχίας. Εμφανίζει, προσέθεσε, 32 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιος για να εισβάλλει στον οργασνισμό, και που είναι ο στόχος των εμβολίων. Στη νέα συνθήκη, επεσήμανε η καθηγήτρια, οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να απαντήσει.

Οι προβληματιστοί για την μετάλλαξη Όμικρον

 • Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ο ρυθμός αναπαραγωγής εκτινάχθηκε στο 2 και έτσι το νέο στέλεχος είναι επικρατέστερο της Δέλτα.
 • Αναφορικά με την νόσηση, είπε, πως αυτή είναι ήπια και με κύριο σύμπτωμα τη μυαλγία, ωστόσο αφορούσε περιστατικά σε νέες ηλικίες.
 • Όσον αφορά την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

 

Ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ειδικά στα άτομα υψηλής προτεραιότητας. «Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη» επεσήμανε, τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός.

Τα ευρήματα της μελέτης του ΕΚΠΑ για την τρίτη δόση

Αναφερόμενη στα οφέλη της τρίτης δόσης, παρέθεσε μελέτη του ΕΚΠΑ, σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε 71 υγειονομικούς. Όπως είπε, έγινε σειρά προσδιορισμών των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιου και βρέθηκε ότι ο προσδιορισμός του τίτλου των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι της τάξεως του 97,8%, υψηλότερα από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο. «Η τρίτη δόση παράγει πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων, γεγονός σημαντικό για την προστασία από τη νόσο» είπε η κα Θεοδωρίδου.

Αναμένεται γνωμοδότηση για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών

Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ σε παιδιά 5-11 ετών , σε δοσολογία 1/3 της δόσης που δίνεται στους μεγαλύτερους. Η μελέτη αποτελεσματικότητας από τη λοίμωξη μετά την έκθεση έδειξε ότι από τα 2.000 παιδιά, που δεν είχαν περάσει λοίμωξη τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί, νόσησαν τρία, όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που πήραν εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 90,7% ενώ οι παρενέργειες ήταν ήπιες. Γι’ αυτό και ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγησή του.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας. Η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα στοιχεία και με συμπλήρωση των δεδομένων που αναμένονται από χώρες που έχουν προηγηθεί, θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας.

Όπως είπε η καθηγήτρια κλείνοντας, η παραλλαγή Όμικρον μας υπαγορεύει

  • εντατικοποίηση των εμβολιασμών,
  • τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης,
  • υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα και
  • τέλος να θυμηθούμε την υποστήριξη της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν εμβόλια.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 29/11 - 6.677 νέα κρούσματα – 104 νεκροί – 657 διασωληνωμένοι

Η εμφάνιση της μετάλλαξης "Όμικρον" πυροδότησε εικασίες ανά την υφήλιο για την ανθεκτικότητά της έναντι του εμβολίου covid-19

Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο ΠΟΥ σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.