Πολιτική Υγείας

Λοιμωξιολόγοι Εμβόλιο: Φόβοι για την επιτυχία των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος

Λοιμωξιολόγοι Εμβόλιο: Φόβοι για την επιτυχία των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος

Η προσπάθεια να παραμείνει η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα, συνδέεται με το θέμα των εμβολιασμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο μειώνεται το όφελος των εμβολίων

Λοιμωξιολόγοι Εμβόλιο: Τα χαμηλά – και σε βραδέως πτωτική πορεία- νούμερα της πανδημίας δεν καθησυχάζουν τους λοιμωξιολόγους, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να δώσουν “πράσινο φως” για το επιπλέον άνοιγμα της κοινωνίας. Οι φόβοι παραμένουν, καθώς μεταξύ άλλων συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να εισηγηθεί για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Η αγωνία, ωστόσο, των ειδικών κορυφώνεται, για το εάν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τη μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι γνωστό ότι, όσες περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουμε, τόσο αυξάνεται το ρίσκο της διασποράς. Και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από τη μονάδα, το οποίο θεωρείται ασφαλές όριο, η αύξηση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ αρνητική, όχι μόνο για το Σύστημα Υγείας, αλλά και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η αύξηση του δείκτη R βάζει σε κίνδυνο το όφελος του εμβολιασμού

Η προσπάθεια να παραμείνει η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα, συνδέεται με το θέμα των εμβολιασμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο μειώνεται το όφελος των εμβολίων. Αυτό ανέφερε στην ομιλία της στο συνέδριο “COVID-19 Vaccines-Moving Forward”, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδηµιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ Βάνα Σύψα:

Όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα μετάδοσης, τόσο πιο δύσκολο είναι με τον εμβολιασμό να πετύχουμε το όφελος που θέλουμε να πετύχουμε. Όταν η μετάδοση στον πληθυσμό είναι σε πιο μέτρια επίπεδα, τότε το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς επιτυγχάνουμε πολύ μεγαλύτερη μείωση στα κρούσματα και στους θανάτους”, τόνισε η καθηγήτρια.

Σήμερα ο δείκτης R, στη βόρεια Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 0,85, ενώ στη νότια Ελλάδα κοντά στο 0,95 με 1.

Τι έδειξε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο

Μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο για την άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (μάσκες, μέτρα φυσικής απόστασης, πλύσιμο χεριών) και τη μείωση του οφέλους του εμβολιασμού, παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο η Καθηγήτρια Βάνα Σύψα. Σύμφωνα με την έρευνα, από τη στιγμή που χαλαρώνουν τα μέτρα αυτά, ο δείκτης (R) μπορεί να αυξηθεί στο 1,4 και μαζί του και ο αριθμός των θανάτων.

Στην ομιλία της η κυρία Βάνα Σύψα, εξήγησε: “Αν η άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων γίνει σχετικά νωρίς, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των θανάτων θα ακολουθήσει αυξητική πορεία. Αντίθετα, όσο πιο αργά γίνει η άρση των μέτρων και το R διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κι επειδή βαθμιαία θα έχει εμβολιαστεί και άλλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει προχωρήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, τότε ο αριθμός των θανάτων θα είναι πολύ μικρότερος”

Ο δείκτης μεταδοτικότητας παρακολουθείται καθημερινά, σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου:

“Παρακολουθούμε καθημερινά τον συντελεστή μεταδοτικότητας. Αν πάει στο 1,2 ούτως ή άλλως σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε θέμα. Δεν είναι μόνο για τα εμβόλια. Τώρα είναι στη Βόρεια Ελλάδα στο 0,8, στη Νότια Ελλάδα είναι κοντά στο 0,95 και το 1. Ανεβοκατεβαίνει σε αυτά τα όρια, λίγο κάτω από τη μονάδα”, τονίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

H ανεκτίμητη αξία του εμβολιασμού

Θεσμοθετήθηκε ο εμβολιασμός στα Φαρμακεία

Ο εμβολιασμός ασπίδα προστασίας για υγιή γήρανση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σταθμοί ψυχολογικής υποστήριξης για τους σεισμόπληκτους στην περιοχή της Θεσσαλίας

Σεισμός Θεσσαλία: Από το πρωί της Τετάρτης 3.3.2021, αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στη Θεσσαλία, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επικοινώνησε με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και την Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ) και έδωσε οδηγίες για την οργάνωση ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης του πληθυσμού.

Στη διαχείριση κινδύνων εστιάζει ο ΠΟΥ - Έμφαση στη μείωση βιολογικών κινδύνων

"Οι πανδημίες είναι τελικά μια μορφή καταστροφής. Και καθώς είναι σημαντικό οι χώρες να θεσπίσουν πρωτόκολλα μεταξύ οργανισμών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό φυσικών κινδύνων, όπως κυκλώνες και τσουνάμι, είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν παρόμοιες προσπάθειες και επενδύσεις για τη μείωση των βιολογικών κινδύνων και την πρόληψη των εκρήξεων από καταστροφές.

Η Covid-19 θα μπορούσε να φέρει μια νέα εποχή πολιτικής στη δημόσια υγεία - Θα το κάνει;

Η πανδημία Covid-19 θα λάβει χώρα στα χρονικά της ιστορίας ως μια σεισμική παγκόσμια κρίση υγείας. Ένας τρόπος για να αντισταθμίσει τα φρικτά διόδιά της είναι με την ουσιαστική αλλαγή των προσπαθειών δημόσιας υγείας.

Χαρδαλιάς: Σε βαθύ κόκκινο από αύριο η Φωκίδα και ο Δήμος Ανωγίων Ρεθύμνης

Χαρδαλιάς: Αναστέλλεται η ένταξη της Λάρισας στο «βαθύ κόκκινο», λόγω του δεύτερου ισχυρού σεισμού των 5,9 Ρίχτερ. Από τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ειδικό πλαίσιο για την περιοχή με έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε αγγίζοντας το 4%

Παπαευαγγέλου: Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο χειμωνιάτικος καιρός μας έκλεισε σε κλειστούς χώρους, είπε και συμπλήρωσε παράλληλα πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια.

Επίσκεψη των πρωθυπουργών Αυστρίας & Δανίας στον Ντετανιάχου για τα εμβόλια

Την Τρίτη, πριν από το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο καγκελάριος είχε συνάντηση στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι Pfizer, Novartis, Polymun και Böhringer Ingelheim, με στόχο να συνδυαστούν οι δυνατότητες της Αυστρίας στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 και μεθόδων θεραπείας και να ενσωματωθούν στις συνομιλίες με τη Δανία και το Ισραήλ για κοινή παραγωγή εμβολίων.