Πολιτική Υγείας

Λοιμωξιολόγοι Εμβόλιο: Φόβοι για την επιτυχία των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος

Λοιμωξιολόγοι Εμβόλιο: Φόβοι για την επιτυχία των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος

Η προσπάθεια να παραμείνει η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα, συνδέεται με το θέμα των εμβολιασμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο μειώνεται το όφελος των εμβολίων

Λοιμωξιολόγοι Εμβόλιο: Τα χαμηλά – και σε βραδέως πτωτική πορεία- νούμερα της πανδημίας δεν καθησυχάζουν τους λοιμωξιολόγους, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να δώσουν “πράσινο φως” για το επιπλέον άνοιγμα της κοινωνίας. Οι φόβοι παραμένουν, καθώς μεταξύ άλλων συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να εισηγηθεί για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Η αγωνία, ωστόσο, των ειδικών κορυφώνεται, για το εάν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τη μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι γνωστό ότι, όσες περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουμε, τόσο αυξάνεται το ρίσκο της διασποράς. Και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από τη μονάδα, το οποίο θεωρείται ασφαλές όριο, η αύξηση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ αρνητική, όχι μόνο για το Σύστημα Υγείας, αλλά και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η αύξηση του δείκτη R βάζει σε κίνδυνο το όφελος του εμβολιασμού

Η προσπάθεια να παραμείνει η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα, συνδέεται με το θέμα των εμβολιασμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο μειώνεται το όφελος των εμβολίων. Αυτό ανέφερε στην ομιλία της στο συνέδριο “COVID-19 Vaccines-Moving Forward”, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδηµιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ Βάνα Σύψα:

Όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα μετάδοσης, τόσο πιο δύσκολο είναι με τον εμβολιασμό να πετύχουμε το όφελος που θέλουμε να πετύχουμε. Όταν η μετάδοση στον πληθυσμό είναι σε πιο μέτρια επίπεδα, τότε το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς επιτυγχάνουμε πολύ μεγαλύτερη μείωση στα κρούσματα και στους θανάτους”, τόνισε η καθηγήτρια.

Σήμερα ο δείκτης R, στη βόρεια Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 0,85, ενώ στη νότια Ελλάδα κοντά στο 0,95 με 1.

Τι έδειξε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο

Μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο για την άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (μάσκες, μέτρα φυσικής απόστασης, πλύσιμο χεριών) και τη μείωση του οφέλους του εμβολιασμού, παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο η Καθηγήτρια Βάνα Σύψα. Σύμφωνα με την έρευνα, από τη στιγμή που χαλαρώνουν τα μέτρα αυτά, ο δείκτης (R) μπορεί να αυξηθεί στο 1,4 και μαζί του και ο αριθμός των θανάτων.

Στην ομιλία της η κυρία Βάνα Σύψα, εξήγησε: “Αν η άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων γίνει σχετικά νωρίς, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των θανάτων θα ακολουθήσει αυξητική πορεία. Αντίθετα, όσο πιο αργά γίνει η άρση των μέτρων και το R διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κι επειδή βαθμιαία θα έχει εμβολιαστεί και άλλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει προχωρήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, τότε ο αριθμός των θανάτων θα είναι πολύ μικρότερος”

Ο δείκτης μεταδοτικότητας παρακολουθείται καθημερινά, σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου:

“Παρακολουθούμε καθημερινά τον συντελεστή μεταδοτικότητας. Αν πάει στο 1,2 ούτως ή άλλως σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε θέμα. Δεν είναι μόνο για τα εμβόλια. Τώρα είναι στη Βόρεια Ελλάδα στο 0,8, στη Νότια Ελλάδα είναι κοντά στο 0,95 και το 1. Ανεβοκατεβαίνει σε αυτά τα όρια, λίγο κάτω από τη μονάδα”, τονίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H ανεκτίμητη αξία του εμβολιασμού

Θεσμοθετήθηκε ο εμβολιασμός στα Φαρμακεία

Ο εμβολιασμός ασπίδα προστασίας για υγιή γήρανση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ευθύνες και κυρώσεις της Αττικής Οδού ανεξάρτητα από την αποζημίωση των 2.000 ευρώ σε κάθε ακινητοποιημένο όχημα

Ανακοίνωση για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο όχημα εξέδωσε η Αττική Οδός και αναφέρει πως θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα όταν απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος οδηγός.

Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς που ακυρώθηκαν;

Για τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στο Σύστημα Υγείας .Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη που η λειτουργία των νοσοκομείων γίνεται κανονικά καθώς έγινε αλλαγή στις βάρδιες των εργαζομένων, ώστε να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα οι εφημερίες.

Ο νέος νόμος της Γαλλίας απαιτεί ένα «πάσο εμβολίου» για την COVID που είναι κεντρικό στη στρατηγική της κυβέρνησης κατά των ιών

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι προστατεύει τους πιο ευάλωτους και μειώνει την πίεση στις πολυσύχναστες ΜΕΘ, όπου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Γιατί τα κράτη πολεμούν τις εντολές εμβολίων του Μπάιντεν

Τι έπεται; Να απαγορεύσουμε την κατανάλωση μπύρας και να περιορίσουμε τον καφέ μας; Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε το Σύνταγμά μας και τις ατομικές μας ελευθερίες, ειδικά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά την πανδημία της COVID-19, η απόφαση για τον εμβολιασμό ή όχι πρέπει να επαφίεται στα άτομα και στους γιατρούς τους.

Την Κυριακή, η πορεία «Νίκησε τις Εντολές» - βγήκε στους δρόμους και τα μνημεία της Ουάσιγκτον, DC, ζητώντας να τερματιστούν οι εντολές εμβολίων

Και αυτό είναι συναρπαστικό γιατί συνειδητοποιούν ότι το έχουν στριμώξει όπως όλα τα άλλα, και οι Αμερικανοί το έχουν αναγνωρίσει. Και αυτό που θέλουμε είναι αυτό που πάντα θέλαμε, που είναι η ικανότητα να έχουμε ιδιωτική σχέση με τους γιατρούς μας, να λαμβάνουμε αποφάσεις για την υγειονομική μας περίθαλψη με πληροφορίες που παρέχονται από το CDC, κάτι που είναι εντάξει.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και ΕΣΥ-Ποια αττικά νοσοκομεία εφημερεύουν

Κακοκαιρία Ελπίδα: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπ. Υγείας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ - Σε πλήρη ετοιμότητα και το ΕΚΑΒ - Ομαλά εξελίσσονται οι εφημερίες των νοσοκομείων, με πληρότητα προσωπικού - Ποια Νοσοκομεία εφημερεύουν στην Αττική