Πολιτική Υγείας

Κοντοζαμάνης: Πώς επελέγη η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό

Κοντοζαμάνης: Πώς επελέγη η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό

Οι ευπαθείς ομάδες λόγω νοσήματος, έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες: στην κατηγορία του αυξημένου κινδύνου και στην κατηγορία του σοβαρού κινδύνου νόσησης.

Κοντοζαμάνης: «Ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η οργάνωση του εγχειρήματος είναι τεράστια, γιγαντιαία, απαιτεί την εμπλοκή υπουργείων, φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να την φέρουμε εις πέρας. Πρόκειται για μια περίπλοκη η διαδικασία» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Ανδρέα Πουλά.

Σχετικά με την προτεροποίηση των ομάδων εμβολιασμού, και στο ερώτημα γιατί δεν προηγούνται οι ομάδες με υποκείμενο νόσημα, εκείνης των ηλικιωμένων, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που έχει αποφασίσει τις προτεραιότητες των ομάδων εμβολιασμού και όχι η κυβέρνηση, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις χώρες» και δεν «ήρθαμε να ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό». Εξήγησε πως η βάση της γνωμοδότησης της επιτροπής για την προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων, γίνεται σε σχέση με την μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό. Γι΄ αυτό ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το υγειονομικό προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας, όσων διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, παράλληλα με τον εμβολιασμό μαθητών και προσωπικού των ειδικών σχολείων.

Οι ευπαθείς ομάδες, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης είναι αφενός ευπαθείς λόγω ηλικίας και αφετέρου λόγω υποκείμενου νοσήματος. Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει ότι ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου.

Οι ευπαθείς ομάδες λόγω νοσήματος, έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες: στην κατηγορία του αυξημένου κινδύνου και στην κατηγορία του σοβαρού κινδύνου νόσησης. Στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου έχουν υπαχθεί νοσήματα με την πιο σοβαρή επιβάρυνση και σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άτομα, που θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Τα άτομα με τα νοσήματα της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή των ευπαθών ομάδων λόγω νοσήματος, θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών επειδή αυτό αναλογεί στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης που διατρέχουν ως ομάδα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης μάλιστα, ανέφερε πως από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ηλικιακή κατανομή θανάτων από κορωνοϊό εντός ΜΕΘ στα άτομα 65 ετών και άνω, μέχρι σήμερα είναι 1.819 ενώ οι των 60 ετών και κάτω είναι 403. Η ηλικιακή κατανομή των θανάτων με κορωνοϊό που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ είναι 1.715 για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και 277 για τα άτομα εξήντα ετών και κάτω» είπε και πρόσθεσε: «Για την κατά ηλικία κατανομή των νοσηλειών σε ΜΕΘ, εκτιμάται ότι με τον πλήρη εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων λόγω ηλικίας 60 ετών και άνω, και των ευπαθών ομάδων λόγω νοσήματος, θα γίνει κατορθωτό να προληφθεί πάνω από το 75% των νοσηλειών σε ΜΕΘ και πάνω από το 90% των θανάτων που οφείλονται σε κορωνοϊό».

Παράλληλα εξήγησε πως η προχωρημένη ηλικία, τείνει να σχετίζεται με την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων – και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της «AstraZeneca» για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών. Σχετικά με το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSOΝ που είναι ένα εύκολο εμβόλιο στη διαχείρισή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά όταν το έχουμε, είναι στον σχεδιασμό μας προκειμένου να εμβολιάσουμε και τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, από την πλευρά της ανέφερε πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα και την Ισπανία – υπάρχει προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαιώνει δημόσια και επιστημονικά στοιχεία και μελέτες που δείχνουν ότι οι ευπαθείς ομάδες διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μένουν ανεμβολίαστες. Ανέφερε πως στην Γαλλία υπήρξε διαβάθμιση για ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίες εμβολιάστηκαν μαζί με τους άνω των 75 ετών. Στο Βέλγιο, αντιστοίχως, εμβολιάστηκαν μαζί με τους άνω των 65, και στη Γερμανία μαζί με τους άνω των 70 ετών, δηλαδή υπήρξε μια συγκεκριμένη διαβάθμιση και ένας συνδυασμός, τόσο των ηλικιακών ομάδων, όσο και των ομάδων με υποκείμενα νοσήματα. Η βουλευτής ζήτησε χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συνάνθρωποί μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Εμβολιαστικά κέντρα Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα και την αξιοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «το σύνολο των εμβολιαστικών γραμμών οι οποίες θα αναπτυχθούν στην επικράτεια, θα ξεπεράσει τις 1.000. Η ανάπτυξη αυτή είναι σταδιακή και γίνεται με συγκεκριμένη λογική, βάσει των ποσοτήτων εμβολίων που παραλαμβάνουμε, προκειμένου και να μη χαθούν οι δόσεις εμβολίων και βεβαίως να εξυπηρετήσουμε το σύνολο του πληθυσμού». Σήμερα, ανέφερε δεν θα πρόσφερε το να ανοίγουμε τα κέντρα υγείας ως εμβολιαστική γραμμή χωρίς να έχουν εμβόλια. Ο στόχος «είναι έως τις αρχές του καλοκαιριού, να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ‘χτίσουμε’ το αναγκαίο και απαραίτητο τείχος ανοσίας».

Σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει για παρεκκλίσεις από τις λίστες εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως «όλες οι καταγγελίες εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, την Αρχή Διαφάνειας και όποιο άλλο όργανο είναι αρμόδιο. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και βεβαίως επιβάλλονται οι κυρώσεις, όπως έχει συμβεί, εφόσον παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα μπορούσε να εμπλέξει πολύ πιο ενεργά τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, όπως άλλωστε είχε εξ αρχής εξαγγείλει η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονταν τα συχνά φαινόμενα σύγχυσης και ταλαιπωρίας στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν και καλούνται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, ακόμη και θαλάσσια μίλια, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους

Πώς το Ισραήλ κατάφερε να είναι πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η mRNA τεχνολογία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μπορεί να αξιοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίκου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην οποία, εν μέρει τουλάχιστον, οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Έτοιμη η Ελλάδα για την εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%, κι αν συμπεριληφθούν και τα self tests, είναι κάτω κι από το 1%. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, που ανέφερε ακόμη, σε συνέντευξή του, ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από τις μεγάλες χώρες του πλανήτη στους ημερήσιους εμβολιασμούς.

Ο Ιερός Γάγγης απειλείται από σοβαρή ρύπανση λόγω covid -19

Εξακολουθεί να επικρίνεται που επέτρεψε τεράστιες συγκεντρώσεις σε ένα θρησκευτικό φεστιβάλ και διεξήγαγε  μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες - ακόμη και όταν τα κρούσματα ανέβηκαν.

Μελέτη ετερόλογων πρωταρχικών ενισχύσεων COVID-19

Οι ερευνητές της Οξφόρδης αξιολογούν τα αποτελέσματα των συνδυασμών εμβολίων - συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μιας πρώτης δόσης του εμβολίου AstraZeneca που ακολουθείται είτε από το εμβόλιο Pfizer είτε από μια δεύτερη δόση AstraZeneca ή από μια πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer ακολουθούμενη από το AstraZeneca ή μια δεύτερη δόση της Pfizer.

Το εμβόλιο covid-19 της Pfizer έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC, υπήρχαν περίπου 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19 που αναφέρθηκαν σε άτομα ηλικίας 11 έως 17 από τα τέλη Απριλίου, αν και οι λοιμώξεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα τείνουν να είναι πιο ήπιες.

DELPHI ECONOMIC FORUM: Τι είπε για το Ε.Σ.Υ. ο Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας: Είμαι βέβαιος ότι με τη λήξη του συναγερμού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με αυτά πλέον τα δεδομένα, Κυβερνήσεις, διεθνείς Οργανισμοί, υπερεθνικές δομές, επιστημονική κοινότητα και θεσμοί θα επανεξετάσουμε αν όχι από μηδενική αλλά από βάση εκκίνησης, σχέδια που θα περιλαμβάνουν τέτοιου είδους κρίσεις, Υγειονομικές κρίσεις της τεράστιας κλίμακας που αυτή τη στιγμή βιώνουμε.

Ομιλία του αν. υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Στο πλαίσιο του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην προσαρμογή του Ευρωπαϊκού προγράμματος κατά του Καρκίνου στα ελληνικά δεδομένα και ανέλυσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας.