Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ: Πολιτικός εφιάλτης η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αριζόνα

ΗΠΑ: Πολιτικός εφιάλτης η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αριζόνα

ΗΠΑ: Οι αμβλώσεις παραμένουν απαγορευμένες τις τελευταίες 15 εβδομάδες στην Αριζόνα, αφού η απαγόρευση του 1864 αναστέλλεται λόγω νομικών καθυστερήσεων.

Όταν το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το Roe v Wade το 2022, οι Ρεπουμπλικάνοι σε όλη τη χώρα επευφημούσαν. Απελευθερωμένοι από τους κανονισμούς του Roe, οι νομοθέτες του GOP κάλυπταν αμέσως τις ΗΠΑ νότια και μεσοδυτικά σε σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις για τις αμβλώσεις. Αλλά σήμερα, μετά από μια σειρά εκλογικών απωλειών, οι ιστορίες των γυναικών που αρνήθηκαν τις αμβλώσεις και οι δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων παραμένουν εξαιρετικά μη δημοφιλείς, ο πολιτικός λογισμός έχει αλλάξει. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν τώρα να επιβραδύνουν το αυτοκίνητο του οποίου τα φρένα έκοψαν – και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι, αν το αυτοκίνητο τρακάρει, δεν είχαν καμία σχέση με αυτό ούτως ή άλλως.

Πουθενά δεν συνοψίζεται καλύτερα το οπισθοδρόμιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις αμβλώσεις από την Αριζόνα, της οποίας το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας αποφάσισε την Τρίτη να αφήσει σε ισχύ μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων το 1864. Αυτή η απαγόρευση, η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από το να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας, ψηφίστηκε πριν η Αριζόνα γίνει πολιτεία, πριν από το τέλος του εμφυλίου πολέμου και πριν οι γυναίκες αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου. Ο Κάρι Λέικ, ένας Ρεπουμπλικανός που διεκδικεί την εκπροσώπηση της Αριζόνα στη Γερουσία των ΗΠΑ και σκληρός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλεσε κάποτε αυτή την απαγόρευση «ένα σπουδαίο νόμο».

Αλλά την Τρίτη, ο εμπρηστικός πολιτικός έγινε ένας από τους αρκετούς αξιωματούχους του GOP που κατήγγειλαν την απόφαση, προτρέποντας το νομοθετικό σώμα της πολιτείας «να καταλήξει σε μια άμεση λύση κοινής λογικής που οι κάτοικοι της Αριζόνα μπορούν να υποστηρίξουν». Την Τετάρτη, ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι πίστευε ότι η σχεδόν πλήρης απαγόρευση της Αριζόνα – η αναβίωση της οποίας έγινε εφικτή από μια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ που έχει επανειλημμένα λάβει τα εύσημα – είχε πάει πολύ μακριά. «Θα διορθωθεί και όπως γνωρίζετε, όλα έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των κρατών», είπε.

Οι αμβλώσεις παραμένουν απαγορευμένες τις τελευταίες 15 εβδομάδες στην Αριζόνα, αφού η απαγόρευση του 1864 αναστέλλεται λόγω νομικών καθυστερήσεων. Ωστόσο, η Αριζόνα αναμένεται να είναι μια βασική πολιτεία πεδίου μάχης στις εκλογές του 2024 και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από μισό εκατομμύριο υπογραφές για να υποστηρίξουν ένα μέτρο ψηφοφορίας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων στο σύνταγμα της πολιτείας. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι αυτό το μέτρο θα ενισχύσει τη συμμετοχή και τους υποψηφίους τους – συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν – στη νίκη.

Με άλλα λόγια, αυτή η απαγόρευση απειλεί να γίνει πολιτικός εφιάλτης για τους Ρεπουμπλικάνους τον Νοέμβριο. Αυτή φαίνεται να είναι η γραμμή του κόμματος που συγκεντρώνουν τώρα πολλοί Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα: θα υποστηρίξουν μια απαγόρευση 15 εβδομάδων, την οποία το νομοθετικό σώμα της πολιτείας ψήφισε για πρώτη φορά το 2022, αλλά όχι μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση. Είναι και αυτό ένα στοίχημα. Πέρυσι, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βιρτζίνια προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος της πολιτείας προτείνοντας να «συμβιβαστούν» και να απαγορευθούν οι αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, απέτυχαν.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Self-Care Wheel: Προώθηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας

Οι μαιυτήρες γυναικολόγοι δίνουν ζοφερή εικόνα για την υγεία της μητέρας, εκτός εάν το Αϊντάχο αλλάξει τον νόμο για τις αμβλώσεις

Μπάιντεν: Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την ενίσχυση της έρευνας για την υγεία των γυναικών

Οι σύμβουλοι του FDA συζητούν την τεχνολογία τεχνητής μήτρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μητσοτάκης: Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαρκής

Μητσοτάκης: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, άλλη μια παρέμβαση που μπορεί να σώσει ζωές.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Μητσοτάκης: Η πορεία προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι, όμως, ζήτημα σύνθετο που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε κι εμείς.

Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων ΔΕΠΥ

«Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Δ. Βαρτζόπουλος: Συμμετείχε σε ημερίδες ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και τη νεανική παραβατικότητα

Δ. Βαρτζόπουλος: Ο υφυπουργός Υγείας εξήρε την πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης στο σχολικό περιβάλλον και στους γονείς των παιδιών.

Close Icon