Πολιτική Υγείας

Ιός Marburg: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το τέλος της επιδημίας στην Ισημερινή Γουινέα

Ιός Marburg: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το τέλος της επιδημίας στην Ισημερινή Γουινέα

Ιός Marburg: Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε σήμερα το τέλος της σχεδόν τετράμηνης επιδημίας του ιού Marburg στην Ισημερινή Γουινέα.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε σήμερα το τέλος της σχεδόν τετράμηνης επιδημίας του ιού Marburg στην Ισημερινή Γουινέα, λέγοντας ότι η ασθένεια, ξαδέρφη του Έμπολα, είχε προκαλέσει 35 επιβεβαιωμένους ή ύποπτους θανάτους. «Το ξέσπασμα της νόσου του ιού Marburg στην Ισημερινή Γουινέα έληξε σήμερα χωρίς να αναφέρθηκαν νέα κρούσματα τις τελευταίες 42 ημέρες αφότου ο τελευταίος ασθενής πήρε εξιτήριο από τη θεραπεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το εξαιρετικά λοιμογόνο μικρόβιο προκαλεί έντονο πυρετό, που συχνά συνοδεύεται από αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων. Είναι μέρος της λεγόμενης οικογένειας φιλοϊών που περιλαμβάνει τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα, ο οποίος έχει προκαλέσει αρκετές θανατηφόρες επιδημίες στη δυτική και κεντρική Αφρική. Το ξέσπασμα, που ανακοινώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, ήταν το πρώτο του είδους του στην Ισημερινή Γουινέα, ένα μικρό παράκτιο κράτος στην κεντροδυτική Αφρική.

“Συνολικά καταγράφηκαν 17 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 θάνατοι. Και τα 23 πιθανά κρούσματα που αναφέρθηκαν πέθαναν”, ανέφερε ο ΠΟΥ. «Τέσσερις ασθενείς ανάρρωσαν από τον ιό και έχουν εγγραφεί σε πρόγραμμα επιζώντων για να λάβουν ψυχοκοινωνική και άλλη υποστήριξη μετά την ανάρρωση», πρόσθεσε. Η δήλωση απέτισε φόρο τιμής στους τοπικούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας και την υποστήριξη των οργανώσεων-εταίρων για τη «σκληρή δουλειά» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, μεγάλο μέρος της οποίας συνεπάγεται τον εντοπισμό και την απομόνωση των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

Ξέσπασμα της Τανζανίας

Η επιδημία στην Ισημερινή Γουινέα συνέπεσε με το ξέσπασμα του Marburg στην άλλη πλευρά της ηπείρου, στην Τανζανία. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα επεισόδιο δύο μηνών, το οποίο κηρύχθηκε επίσημα λήξη στις 2 Ιουνίου. Το πρώτο ξέσπασμα του Marburg στην Αφρική καταγράφηκε στη Νότια Αφρική το 1975. Επιδημίες ή σποραδικά κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στην Κένυα, την Αγκόλα, την Γκάνα, τη Γουινέα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, καθώς και στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία φέτος.

Η ύποπτη φυσική πηγή του ιού είναι η αφρικανική νυχτερίδα φρούτων, η οποία μεταφέρει το παθογόνο αλλά δεν αρρωσταίνει από αυτό. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμαίνονταν από 24 τοις εκατό έως 88 τοις εκατό σε προηγούμενα κρούσματα, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη διαχείριση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμβόλια ή αντιιικές θεραπείες, αλλά αξιολογούνται πιθανές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αίματος, ανοσοθεραπείες και φαρμακευτικές θεραπείες, καθώς και πρώιμα υποψήφια εμβόλια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι ο ιός Marburg και ποια τα συμπτώματά του;

Ιός Μάρμπουργκ - Προσοχή στις επαφές αυτή την περίοδο με χώρες της κεντρικής Αφρικής

Ιός Marburg: Το CDC προειδοποιεί μετά το θανατηφόρο ξέσπασμα της Αφρικής

Η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαιώνει 8 νέα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων.

Ζαχαράκη: "Επεκτείνεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα"

Ζαχαράκη: "Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος και 1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

Νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Τι αλλάζει

Επιπλέον, πλέον θα υπάρχει μια διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζομένους), αφετέρου, ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

Άνοιγμα σχολείων στη Θεσσαλία προαναγγέλλει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή

«Τα κενά καλύπτονται με βάση τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκείνοι δηλώνουν τα κενά κι εμείς τα καλύπτουμε με έμφαση και προτεραιότητα βεβαίως και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.