Ρεπορτάζ Υγείας

Μάρμπουργκ: Η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαιώνει 8 νέα κρούσματα του ιού

Μάρμπουργκ: Η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαιώνει 8 νέα κρούσματα του ιού

Χωρίς θεραπεία, ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί να αποβεί μοιραίος σε ποσοστό έως και 88% των ανθρώπων που νοσούν από την ασθένεια. Κρούσματα Marburg και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στην Αγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και την Γκάνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μάρμπουργκ: Η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαίωσε άλλα οκτώ κρούσματα του “εξαιρετικά ιογενούς” ιού Μάρμπουργκ, ενός θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού χωρίς εγκεκριμένο εμβόλιο ή θεραπεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε εννέα στο πλαίσιο της επιδημίας που κηρύχθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου. Υπάρχουν δύο γνωστά τρέχοντα κρούσματα του Marburg στην αφρικανική ήπειρο. Η Τανζανία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε οκτώ κρούσματα Μάρμπουργκ, συμπεριλαμβανομένων πέντε θανάτων. Ένας από τους νεκρούς ήταν ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας. “Η ομάδα γονιδιωματικής των παθογόνων μικροοργανισμών μας θα αλληλουχήσει δείγματα και από τα δύο μέρη … και θα δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο σημερινών κρουσμάτων”, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο εκτελών χρέη διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, Ahmed Ogwell. Είπε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν γνωστά εντός της εβδομάδας.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι τα νέα κρούσματα στην Ισημερινή Γουινέα εντοπίστηκαν στις επαρχίες Kie Ntem, Litoral και Centro Sur, όλες με σύνορα με το Καμερούν και την Γκαμπόν. “Οι περιοχές που αναφέρουν τα κρούσματα απέχουν μεταξύ τους περίπου 150 χιλιόμετρα (93 μίλια), γεγονός που υποδηλώνει ευρύτερη μετάδοση του ιού”, δήλωσε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Όπως και ο Έμπολα, ο ιός Μάρμπουργκ προέρχεται από νυχτερίδες και μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω στενής επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ανθρώπων ή επιφανειών, όπως μολυσμένα σεντόνια. Χωρίς θεραπεία, ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί να αποβεί μοιραίος σε ποσοστό έως και 88% των ανθρώπων που νοσούν από την ασθένεια. Κρούσματα Marburg και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στην Αγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και την Γκάνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο σπάνιος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1967, αφού προκάλεσε ταυτόχρονες εστίες ασθένειας σε εργαστήρια στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και στο Βελιγράδι της Σερβίας. Επτά άνθρωποι πέθαναν οι οποίοι εκτέθηκαν στον ιό κατά τη διεξαγωγή ερευνών σε πιθήκους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιός Marburg: Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει την εξάπλωση στην Γουινέα Ισημερινού

Η Γκάνα κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του ιού Μάρμπουργκ

Τι είναι ο ιός του Marburg, η νόσος που μοιάζει με τον Έμπολα;

Η Γκάνα ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Marburg

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.