Επιστημονικά Νέα

Θανατηφόρος ιός Marburg: Πειραματικό εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Θανατηφόρος ιός Marburg: Πειραματικό εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Θανατηφόρος ιός Marburg: Ένα πειραματικό εμβόλιο για τον ιό Μάρμπουργκ – έναν θανατηφόρο ξάδελφο του μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί τον Έμπολα – μπορεί να προστατεύσει τα μεγάλα ζώα από σοβαρές λοιμώξεις για διάστημα έως και ενός έτους με μία μόνο δόση, διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μαζί με συνεργάτες σε άλλα ιδρύματα, παράγει ανθεκτική προστασία, παράγοντας που υπογραμμίζει την υπόσχεσή του για κλινική μετάφραση και ετοιμότητα για πανδημία. Μέχρι στιγμής, το προφίλ ασφαλείας του υποδηλώνει ότι οι ερευνητές μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα ενός εμβολίου που, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο μιας επιδημίας του ιού Μάρμπουργκ.

Το παθογόνο είναι εξαιρετικά ιογενές, ένα από τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο – ένας μολυσματικός παράγοντας τόσο επικίνδυνος που βρίσκεται σε καταλόγους ιών με δυνατότητα εκμετάλλευσης σε καταστροφικές πράξεις βιοτρομοκρατίας. Προκαλεί μια σοβαρή λοίμωξη που κάποτε ήταν γνωστή ως αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ, αλλά τώρα αναφέρεται ευρέως ως νόσος του ιού Μάρμπουργκ. Το παθογόνο ανήκει στην οικογένεια Filovirdae, την ίδια οικογένεια ιών με τον ιό Ebolavirus. Γράφοντας στο περιοδικό Science Translational Medicine, η Δρ Ruth Hunegnaw, επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας ερευνητικής δημοσίευσης σχετικά με μια σειρά μελετών που δοκιμάζουν ένα ερευνητικό εμβόλιο σε πρωτεύοντα θηλαστικά εκτός ανθρώπου, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μέτρα που μπορούν να προλάβουν τη μόλυνση και να ελέγξουν τις επιδημίες του ιού Μάρμπουργκ. “Ο ιός Μάρμπουργκ έχει χαρακτηριστεί ως παράγοντας βιοτρομοκρατίας κατηγορίας Α από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και ως παθογόνο κατηγορίας Α προτεραιότητας από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, που χρήζει επείγουσας έρευνας και ανάπτυξης αντιμέτρων λόγω του υψηλού κινδύνου που ενέχει για τη δημόσια υγεία”, έγραψε η Hunegnaw στο περιοδικό. Το ενδεχόμενο θανατηφόρων εστιών του ιού Μάρμπουργκ και πλήρων επιδημιών παραμένει μια πραγματική απειλή, ιδίως στην αφρικανική ήπειρο, όπου σπάνια αλλά θανατηφόρα ξεσπάσματα πυροδοτούν επεισοδιακά ανθρώπινες λοιμώξεις. Όπως και με τον ιό Ebolavirus, έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι ο μολυσματικός παράγοντας Marburg πέρασε το φράγμα των ειδών από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους και τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Ενώ οι νυχτερίδες ζουν χωρίς βλάβη από το παθογόνο, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζουν τη θνησιμότητα των ανθρώπων στο 90%. Μεταξύ 28 Ιουνίου και 16 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, το Υπουργείο Υγείας της Γκάνας παρακολουθούσε τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του ιού Μάρμπουργκ. Όλοι οι μολυσμένοι, δύο ενήλικες στα είκοσί τους και ένα μωρό, προέρχονταν από το ίδιο νοικοκυριό. Το 14 μηνών αγόρι πέθανε μέσα σε τρεις ημέρες από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ο 26χρονος πατέρας του πέθανε επίσης. Η 24χρονη μητέρα επέζησε- ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν συνολικά 198 επαφές για τα τρία μέλη της οικογένειας. Όλες οι επαφές παρακολουθήθηκαν για 42 ημέρες.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Μπεθέσντα του Μέριλαντ έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης ενός εμβολίου κατά του ιού Μάρμπουργκ. Σε συνεργασία με τους συνεργάτες τους στα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Ιατρικού Κλάδου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον, οι ερευνητές αναλύουν ήδη δεδομένα από μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους. Ένα ερευνητικό εμβόλιο, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές σε ζώα, έχει χορηγηθεί σε μια πρόσφατα ολοκληρωμένη δοκιμή Φάσης 1. Η Hunegnaw, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας σε πρωτεύοντα θηλαστικά, αναφέρει ότι μια μόνο ένεση του εμβολίου δημιούργησε προστατευτική ανοσία εντός επτά ημερών από τον εμβολιασμό. Επιπλέον -και ίσως πιο σημαντικό- το ερευνητικό εμβόλιο προστάτευσε τα πρωτεύοντα θηλαστικά όταν υποβλήθηκαν σε έκθεση στον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ. Η Hunegnaw και οι συνεργάτες της σημειώνουν ότι το εμβόλιο ονομάζεται εμβόλιο ChAd3-MARV, ένα εμβόλιο με αδενοϊό που εκφράζει τη γλυκοπρωτεΐνη του ιού Μάρμπουργκ (MARV). Ο αβλαβής αδενοϊός στο εμβόλιο είναι προέλευσης χιμπατζή, εξ ου και τα αρχικά “Ch” στην ονομασία του εμβολίου. “Τα πρόσφατα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ στη Δυτική Αφρική υπογραμμίζουν το σημαντικό δυναμικό επιδημίας αυτού του ιού”, ανέφερε ο Hunegnaw στο Science Translational Medicine. “Η πιθανότητα διασυνοριακής εξάπλωσης, όπως είχε συμβεί κατά την επιδημία του ιού Έμπολα το 2014-2016, καταδεικνύει την κρίσιμη ανάγκη για εμβόλια κατά του ιού Μάρμπουργκ”. Η Hunegnaw ανέφερε επιπλέον ότι τα ζώα παρέμειναν προστατευμένα από το παθογόνο όταν εκτέθηκαν στον ιό ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης αντισώματα ειδικά για το αντιγόνο στο αίμα των ζώων, ένα σημαντικό εύρημα καθώς οι επιστήμονες κινούνται προς την κατεύθυνση της κανονιστικής έγκρισης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο ιός Μάρμπουργκ αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1967, όταν εργαζόμενοι σε εργαστήρια στο Μάρμπουργκ και στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας προσβλήθηκαν από έναν μολυσματικό αιμορραγικό πυρετό. Η ίδια λοίμωξη διαγνώστηκε σε έναν Σέρβο εργαστηριακό υπάλληλο στο Βελιγράδι. Οι επιστήμονες και στις τρεις τοποθεσίες εργάζονταν με μολυσμένα δείγματα ιστών από αφρικανικούς πράσινους πιθήκους, Chlorocebus aethiops και δεν γνώριζαν την εξαιρετικά θανατηφόρα φύση του ιού. Συνολικά 31 άτομα μολύνθηκαν και επτά πέθαναν. Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων – ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας. “Η επίδειξη προστασίας λίγο μετά τον εμβολιασμό με τον ChAd3-MARV και η διάρκεια της προστασίας υποδηλώνουν ότι ο ChAd3-MARV είναι κατάλληλος για ανάπτυξη τόσο για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας όσο και σε ένα σενάριο εμβολιασμού με δακτυλίους”, κατέληξε η Hunegnaw.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι ο ιός του Marburg, η νόσος που μοιάζει με τον Έμπολα;

Η Γκάνα ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Marburg

Νέα προσέγγιση στην καταπολέμηση του ιού Marburg

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Σε μεταγενέστερες έρευνες έχουμε δείξει ότι η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει σημαντικά την επούλωση του βλεννογόνου στην θυλακίτιδα πουγκίτιδα. Το vedolizumab είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Τι απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε κορίτσι με πρώιμη εμμηναρχή που θέλει στο μέλλον να γίνει μαμά

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτή τη γνώση και τις εναλλακτικές που υπάρχουν χάρη στην επιστήμη η οποία είναι με το μέρος τους.

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης.