Επιστημονικά Νέα

Ιός Marburg: Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή φαρμάκων

Ιός Marburg: Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή φαρμάκων

Ιός Marburg: Νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο προς την παρασκευή φαρμάκων για τον ιό Marburg, χάρη στην αποκωδικοποίηση του πυρήνα του.

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης ανοίγουν τον δρόμο για τη μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων κατά του ιού Marburg. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα μελλοντικά φάρμακα θα πρέπει να μπορούν να στοχεύουν τον σχηματισμό νουκλεοκαψιδίων, γεγονός που μπορεί να αναστείλει την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται. «Εν μέσω σποραδικών και επαναλαμβανόμενων εστιών στην Αφρική τόσο του Marburg όσο και του ιού Έμπολα που προκαλούν σοβαρό αιμορραγικό πυρετό, δεν υπάρχει ούτε ειδική θεραπεία για τη νόσο του Marburg ούτε προληπτικά εμβόλια», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Takeshi Noda, «αλλά τα αποτελέσματά μας μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την κατανόησή μας για τους ιούς», προσθέτει.

Η αισιοδοξία του Noda προέρχεται από το γεγονός ότι τα ελικοειδή νουκλεοκαψίδια σε μολυσμένα κύτταρα αποτελούνται από γονιδιωματικό RNA του ιού Marburg και νουκλεοπρωτεΐνες ή NPs, που είναι δομικά παρόμοια με εκείνα του ιού Έμπολα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός του συγκροτήματος ελικοειδούς νουκλεοκαψιδίου κατά τη διάρκεια της ιικής αντιγραφής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, η ερευνητική ομάδα έχει καθορίσει τις βασικές θέσεις στη δομή του πυρήνα του που είναι κρίσιμες για το σχηματισμό του.

Χρησιμοποιώντας κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία, οι επιστήμονες μελέτησαν ελικοειδή σύμπλοκα NP-RNA σε κύτταρα θηλαστικών, προσδιορίζοντας την τρισδιάστατη δομή τους σε σχεδόν ατομικό επίπεδο. Η ανάλυση μετάλλαξης χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό αμινοξέων NP σημαντικών για τη μεταγραφή και την αντιγραφή του γονιδιώματος.

Ενώ οι αλληλουχίες αμινοξέων των NP του ιού Marburg και του Έμπολα είχαν μόνο 50% ομοιότητα, η αξιοσημείωτη ομοιότητα των δομών τους NP-RNA εξέπληξε την ομάδα. «Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία του συμπλέγματος NP-RNA ως στόχου θεραπευτικής έρευνας για τον ιό Marburg και άλλους ιούς στην οικογένεια Filoviridae», καταλήγει ο συγγραφέας της μελέτης.

Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ΛΔ Κονγκό κηρύσσει το τέλος της πρόσφατης επιδημίας Έμπολα

ΠΟΥ: Ποιες επιδημίες κατατάσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως διεθνείς έκτακτες ανάγκες;

Τα μάτια είναι καταφύγιο για τον Έμπολα και άλλους ιούς

Αφρικανοί επιστήμονες μπερδεμένοι από κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.