Ρεπορτάζ Υγείας

Ιός Marburg: Η Γκάνα ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού στη χώρα

Ιός Marburg: Η Γκάνα ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού στη χώρα

Ιός Marburg: «Είναι η πρώτη φορά που η Γκάνα επιβεβαιώνει [κρούσμα] της νόσου του ιού Marburg», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Γκάνας (GHS), Πάτρικ Κούμα-Αμπόαγιε.

Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Marburg εντοπίστηκαν στην Γκάνα. Είναι η πρώτη φορά που η ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα εντοπίζεται στο κράτος της Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές την Κυριακή 17 Ιουλίου. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, δείγματα αίματος που ελήφθησαν από δύο άτομα στη νότια περιοχή Ashanti έδειξαν τον ιό Marburg. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Σενεγάλη, το οποίο επιβεβαίωσε τη διάγνωση, δήλωσε η Υπηρεσία Υγείας της Γκάνας (GHS). «Είναι η πρώτη φορά που η Γκάνα επιβεβαιώνει [κρούσμα] της νόσου του ιού Marburg», δήλωσε ο επικεφαλής της GHS Πάτρικ Κούμα-Αμπόαγιε.

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Marburg, ο οποίος είναι σχεδόν τόσο θανατηφόρος όσο και ο Έμπολα. Τα συμπτώματά της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό καθώς και εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Συνολικά 98 άτομα που έχουν εντοπιστεί ως περιπτώσεις επαφής βρίσκονται επί του παρόντος σε καραντίνα, ανέφερε η δήλωση της GHS, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί άλλα κρούσματα του Μάρμπουργκ στην Γκάνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Γουινέα είχε επιβεβαιώσει ένα μεμονωμένο κρούσμα σε ένα ξέσπασμα που είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Προηγούμενα σποραδικά κρούσματα του Marburg στην Αφρική έχουν αναφερθεί στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ιός Marburg μπορεί να εξαπλωθεί από μολυσμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων. «Συνιστάται λοιπόν στο κοινό να αποφεύγει τις σπηλιές που κατοικούνται από αποικίες νυχτερίδων και να μαγειρεύει όλα τα προϊόντα κρέατος «επιμελώς» πριν από την κατανάλωση», συνέστησαν οι υγειονομικές αρχές της Γκάνας. Επιπλέον, όποιος διαπιστώνεται ότι έχει έρθει σε επαφή με πάσχοντες, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού, πρέπει να αυτοαπομονωθεί.

Η ιογενής ασθένεια χτυπά τους πάσχοντες ξαφνικά, με υψηλό πυρετό και έντονους πονοκεφάλους. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμαίνονταν από 24 τοις εκατό έως 88 τοις εκατό σε προηγούμενα κρούσματα, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη διαχείριση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα προσέγγιση στην καταπολέμηση του ιού Marburg

Lloviu ιός: Μια πιθανή νέα πανδημική απειλή απομονώθηκε για πρώτη φορά

Η θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων σε περιορισμένη προσφορά καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Η ΛΔ Κονγκό κηρύσσει το τέλος της πρόσφατης επιδημίας Έμπολα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση τροφής με συγκεκριμένη σειρά μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να ελέγξει τον διαβήτη

Διατροφολόγιο διαβήτης: Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία των ανθρώπων, οι διαβητικοί συχνά δυσκολεύονται να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους

DNAmFitAge - Δείκτης βιολογικής ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση

"Οι πρόσφατα κατασκευασμένοι βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm και του "βιολογικού δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση"  DNAmFitAge παρέχουν στους ερευνητές και τους γιατρούς μια νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση της φυσικής κατάστασης στα επιγενετικά ρολόγια και υπογραμμίζουν την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής στο μεθυλόμορφο γήρας".