Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΔΕΠΥ: Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων

ΔΕΠΥ: Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων

«Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

ΔΕΠΥ: Η Σουηδία βλέπει μια «έκρηξη» περιπτώσεων ΔΕΠΥ μεταξύ των παιδιών που την έχει βάλει πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, δήλωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή καθώς διέταξε μια επανεξέταση για να μάθει γιατί. Περίπου το 10,5 τοις εκατό των αγοριών και το 6 τοις εκατό των κοριτσιών στη Σουηδία το 2022 είχαν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Jakob Forssmed, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία από το Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας.

Τα ποσοστά αναμενόταν να αυξηθούν στο 15 και 11 τοις εκατό, αντίστοιχα, πριν ισοπεδωθούν, είπε, επικαλούμενος μια πρόβλεψη του Σουηδικού Οργανισμού Ιατρικών Προϊόντων. Περίπου το πέντε έως επτά τοις εκατό των παιδιών παγκοσμίως έχουν διάγνωση Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ, είπε η κυβέρνηση. “Η Σουηδία ξεχωρίζει σε αυτό το πλαίσιο. Ο αριθμός των διαγνώσεων Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ έχει αυξηθεί απότομα με την πάροδο του χρόνου… και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης”, είπε ο Forssmed. Επιπλέον, τα φάρμακα Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ που συνταγογραφήθηκαν σε αγόρια ηλικίας 10 έως 17 ετών είχαν αυξηθεί κατά 800 τοις εκατό τα τελευταία 15 χρόνια, από το 1 τοις εκατό των αγοριών που είχαν συνταγογραφηθεί το 2001 σε 8 τοις εκατό το 2022. Για τα κορίτσια η αύξηση ήταν δεκαπλάσια, από 0,5 τοις εκατό σε περίπου πέντε τοις εκατό.

Ο Forssmed διέταξε τον Οργανισμό Ιατρικών Προϊόντων και άλλες αρμόδιες αρχές να διεξαγάγουν έλεγχο για να μάθουν τι κρύβεται πίσω από το κύμα. «Χρειάζεται περισσότερη γνώση», είπε. Από τότε που εκδόθηκε η προηγούμενη σύσταση θεραπείας της Σουηδίας το 2016, «αναπτύχθηκαν νέα φάρμακα, καθώς και νέα έρευνα και διευρυμένοι δείκτες», είπε. Ο Forssmed είπε ότι ορισμένες από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί περιλαμβάνουν “αυξημένη ευαισθητοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, των σχολείων και του κοινού (και) ευρύτερα κριτήρια διάγνωσης”. «Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

ΔΕΠΥ, άσθμα και οικονομικές δυσκολίες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ τους

Οι νέοι με ΔΕΠΥ παλεύουν με τη μοναξιά περισσότερο από τους συνομηλίκους τους 

Νέα πρωτοβουλία βελτιώνει την ανίχνευση και την αξιολόγηση της ΔΕΠΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Παιδική παχυσαρκία: Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ημερίδα του ΠΟΥ Ευρώπης

Παιδική παχυσαρκία: Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της.

Close Icon