Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

ΔΕΠΥ, άσθμα και οικονομικές δυσκολίες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ τους

ΔΕΠΥ, άσθμα και οικονομικές δυσκολίες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ τους

Η μελέτη έλεγξε για διάφορους δημογραφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, για να απομονώσει την πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ, του άσθματος και της οικονομικής δυσπραγίας.

Μια νέα μελέτη βρήκε μια πιθανή αιτιολογική οδό μεταξύ της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), του άσθματος και της οικονομικής δυσπραγίας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics, ανέλυσε δεδομένα από μια μεγάλη διαχρονική μελέτη παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι οικονομικές δυσκολίες, όπως η φτώχεια ή το οικονομικό άγχος, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο τόσο για ΔΕΠΥ όσο και για άσθμα.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ΔΕΠΥ μέσω αυξημένου στρες, έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου και περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή στους πόρους για τη διαχείριση της πάθησης. Ομοίως, η οικονομική δυσπραγία μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος μέσω παραγόντων όπως οι κακές συνθήκες στέγασης, η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και η αυξημένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η μελέτη έλεγξε για διάφορους δημογραφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, για να απομονώσει την πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ, του άσθματος και της οικονομικής δυσπραγίας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η οικονομική δυσπραγία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη τόσο της ΔΕΠΥ όσο και του άσθματος στα παιδιά.

Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εκπαιδευτικούς. Αντιμετωπίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες και παρέχοντας υποστήριξη σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, οι παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τον μετριασμό των επιπτώσεων της ΔΕΠΥ και του άσθματος στην υγεία και την ευημερία των παιδιών.

Επιπλέον, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν την ταυτόχρονη εμφάνιση ΔΕΠΥ και άσθματος στους ασθενείς τους και να αναπτύξουν ολοκληρωμένα σχέδια θεραπείας που αντιμετωπίζουν και τις δύο καταστάσεις ταυτόχρονα. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, όπως η οικονομική δυσπραγία, και χρόνιων καταστάσεων υγείας όπως η ΔΕΠΥ και το άσθμα.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών που συνδέουν τη ΔΕΠΥ, το άσθμα και τις οικονομικές δυσκολίες και για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν πλήρως αυτούς τους παράγοντες. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα αλληλένδετα ζητήματα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να εργαστούν για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας και της ποιότητας ζωής των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εξασφαλίσετε καλύτερο ύπνο με μια απλή κίνηση;

Τι να κάνεις αν είσαι σε σχέση με κάποιον που υποφέρει από ψυχική ασθένεια;

Τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παράνοια σε σχέση με το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Close Icon