Πολιτική Υγείας

Απάντηση Γεωργιάδη σε Κουρουμπλή για υπερχρεωμένα νοσοκομεία & ανασφάλιστους

Απάντηση Γεωργιάδη σε Κουρουμπλή για υπερχρεωμένα νοσοκομεία & ανασφάλιστους

της Νικολέτας Ντάμπου

Κατηγόρησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής την ΝΔ και τους τότε υπουργούς υγείας  Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη ,ότι άφησαν υπερχρεωμένα τα νοσοκομεία με 756 εκατομμύρια χρέη και ότι 180 εκατ. ευρώ ήταν τα χρήματα από οφειλές ανασφάλιστων πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στον πρώην Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης αντιπρόεδρος της ΝΔ.  

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ισχυρίστηκε  ότι παρέλαβαν νοσοκομεία που ήταν υπερχρεωμένα με 756 εκατομμύρια χρέη και είχαν τουλάχιστον 3-4 χρόνια να πληρωθούν οι προμηθευτές αλλά και για τους ανασφάλιστους είπε ότι ‘’για την ασφάλιση όλων των πολιτών, υπήρχαν πράγματι και προηγούμενες αποφάσεις, αλλά δεν κάλυπταν όλο τον κόσμο. ‘’ Συγκεκριμένα, είπε ‘’ 180 εκατ. ευρώ ήταν τα χρήματα από οφειλές ανασφάλιστων πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ρύθμισε ,η σημερινή κυβέρνηση, για να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.’’

Επιπρόσθετα, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε , ότι ‘’ Το πιο σημαντικό  είναι η  καθολική πρόσβαση των πολιτών,  αν θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα που πραγματικά να έχει αντοχές ” . Για τα καινοτόμα φάρμακα και τα αντικαρκινικά που έχουν υψηλές τιμές, τόνισε ότι ”  θα πρέπει να παρθούν πολιτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ως υπουργός Υγείας το είχα τονίσει στην πρώτη σύνοδο υπουργών στη Λετονία. Να πω ότι , η Ευρώπη πρέπει από κοινού να διαπραγματευτεί την τιμή των καινοτόμων φαρμάκων, για να εξασφαλίσει τιμές προσβάσιμες και για τα ασφαλιστικά συστήματα και για το δημόσιο και για τους ίδιους τους πολίτες, γιατί ξέρουμε σε πιο επίπεδο βρίσκονται, ιδιαίτερα τα αντικαρκινικά φάρμακα. ”  Και μια τολμηρή πρόταση έκανε ο κ. Κουρουμπλής λέγοντας ”  Να διαπραγματευτεί η Ευρώπη ,την μείωση του χρόνου της πατέντας και τα  χρήματα που θα κερδηθούν από μια τέτοια μείωση θα χρησιμοποιούνται για την καινοτομία.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν, πρόσφατα στο 18ο Ετήσιου Συνέδριου HealthWorld, το οποίο διοργάνωσε το το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριου, στο Ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ.

kouroumplis adonis

Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης αντιπρόεδρος της ΝΔ, σε όλα τα παραπάνω , είπε ότι ‘’ Όταν παρέλαβα την θέση του υπουργού Υγείας τα ληξιπρόθεσμα ήταν περίπου 2 δις. Μέσα στο μνημόνιο, υπήρχε ο όρος μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όταν παρέδωσε ο Μάκης Βορίδης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα χρέη ήταν κάτω από 600 εκατομμύρια. Μάλιστα γι’ αυτό είχαμε την έγκριση της τρόικας, άρα είχαμε πληρώσει τα 2/3 των χρεών των νοσοκομείων και με το ρυθμό που πληρώναμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είχαν μηδενιστεί τα χρέη, θα ήταν σε απόλυτη εξυγίανση τα νοσοκομεία.’’

Ενώ, τόνισε ότι ‘’ αυτό το κάναμε χωρίς να αυξήσουμε τις κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την υγεία κατά 2 μονάδες σε κύριες και κατά 6 μονάδες στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό έχει δώσει στο σύστημα υγείας 700 εκατομμύρια παραπάνω το χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ από το 2015 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει περίπου 3,5 δις. Κανονικά με το ρυθμό που πληρώναμε εμείς, συν 3,5 δις θα έπρεπε ο ΕΟΠΥΥ να έχει σήμερα μόνο κέρδη και καταθέσεις στην τράπεζα, τίποτα άλλο. Άρα αυτό που λέει  ο κος Κουρουμπλής είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.’’

Δεύτερον, ως προς τους ανασφάλιστους, είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι   ‘’ Επειδή το θέμα αυτό με αφορά προσωπικά. Εγώ δημόσια παραδέχομαι το πρόβλημα. Βεβαίως έκανα τον ΕΟΠΥΥ, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το clawback. Πάνω σε αυτά στηρίχτηκαν οι επόμενοι για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ ότι το έκανε ο Λοβέρδος, γιατί το έκανε. Το ίδιο απαιτώ από τους επόμενους και για τη δική μου θητεία.”

Ποια είναι η ιστορία της κάλυψης των ανασφάλιστων. ”Η τρόικα δεν ήθελε να καλύπτουμε τους ανασφάλιστους. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η συνδρομή του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, με τον οποίο συνάψαμε συμβόλαιο συμβουλευτικών υπηρεσιών, για το οποίο κατηγορήθηκα και από τον κο Κουρουμπλή, (περί χρυσού συμβολαίου με τους Γερμανούς) το συμβόλαιο όμως αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο το ανανέωσε αλλά αύξησε και τα χρήματα και καλά έκανε.’’ τόνισε . 

3ον , σημείωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ότι ‘’ Με την συνδρομή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της  τρόικα  τον Μάρτιο του 2014 ψηφίστηκε ο νόμος των ανασφάλιστων , τον Ιούνιο του 2014  βγήκε η υπουργική μου απόφαση και δόθηκε πλήρης πρόσβαση σε όλους τους ανασφάλιστους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θυμίζω το σποτάκι στην τηλεόραση .. «Για ασφαλισμένους και μη, τηλεφωνήστε στο ΠΕΔΥ..». Και τον Ιούλιο του 2014 ,καλύφθηκε και η φαρμακευτική συμμετοχή των ανασφάλιστων.

Τι άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Άλλαξε τη δική μου υπουργική απόφαση – όπου υπήρχε μια τριμελής επιτροπή στα νοσοκομεία μεταξύ του γιατρού που πρότεινε και του διοικητού και της διεύθυνσης υπηρεσίας , ώστε να εγκριθεί το αίτημα του ανασφάλιστου , δεν κόπηκε ποτέ κανένα . Στον δικό μου νόμο δεν συμπεριλαμβάνονταν οι παράνομοι μετανάστες. Είχαν μόνο χρήση υπηρεσιών υγείας για επείγοντα περιστατικά και όχι για χρόνια νοσήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον νόμο και πρόσθεσε τους παράνομους μετανάστες. Όταν το έκανε του είπα, ότι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη τρύπα στο σύστημα και με έλεγε ρατσιστή, φασίστα κλπ. Λίγο πριν κλείσει η βουλή ο κος Ξανθός είπε ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση με τους παράνομους μετανάστες και την νοσηλεία και δημιουργεί τρύπα άνω των 500 εκατ. Αυτά τα λέω για την ιστορία, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. 

Η εισηγητική έκθεση του νόμου του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού για διαγραφή χρεών των ασφαλισμένων προς την εφορία,της περιόδου μέχρι την ψήφιση του νόμου μου και επαναλαμβάνω από τις 30 Μαρτίου 2014 και μετά δεν μπορούσε να γίνει χρέωση στην εφορία διότι το απαγόρευε ο νόμος. Στην εισηγητική έκθεση του νόμου του κ. Ξανθού για την διαγραφή των χρεών αναφέρει ότι στο σύνολο τους ανέρχονται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ,ο κος Κουρουμπλής ανέφερε 180 εκατ. ευρώ.’’ είπε ο κ. Γεωργιάδης . 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 4η δόση - Ποιους αφορά

3ος γύρος υποχρεωτικών τεστ Covid στο Μακάο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέλος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστριακή Κυβέρνηση

Αυστρία: Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της. «Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», […]

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ εμποδίζει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της COVID-19 χωρίς ιατρική συνταγή

«Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν φάρμακα, ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση των θεραπευτικών επιλογών και των πιθανών ακούσιων συνεπειών από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να περιορίσει άλλες επιλογές θεραπείας στο μέλλον», είπε ο Sununu.

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.