Πολιτική Φαρμάκoυ

Τρύφων: Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα δεν αποτελούν εργαλείο άσκησης φαρμακευτικής πολιτικής

Τρύφων: Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα δεν αποτελούν εργαλείο άσκησης φαρμακευτικής πολιτικής

Στην επιτακτική ανάγκη εφαρμογής μιας ορθολογικής πολιτικής για το φάρμακο και στην ανεξέλεγκτη πορεία του clawback αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Τρύφων-Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου 2019  για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Το πρόβλημα του clawback γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο δυσεπίλυτο

Αναφερόμενος στο clawback, ο κ.Τρύφων τόνισε, πως, ενώ ξεκίνησε ως ένα προσωρινό μέτρο με μια επίπτωση της τάξης του 12%, τείνει να γίνει πλέον μόνιμο σε ποσοστό 40%. Ακόμη, υπογράμμισε, πως η συνολική επιβάρυνση από clawback, rebate και μειώσεις τιμών ήταν αρχικά της τάξεως του 20% στον τζίρο των εταιρειών, ενώ σήμερα έχει φτάσει το 42%, τονίζοντας, πως ο κλάδος υπόκειται σε φορολογία της τάξεως του 70%. Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε, πως «Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε αυτή τη στρέβλωση, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας.».

Οι μειώσεις τιμών δεν αποτελούν εργαλείο άσκησης φαρμακευτικής πολιτικής

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Τρύφων και στο ζήτημα των μειώσεων τιμών στα φάρμακα, τονίζοντας, πως «Τα Δελτία Τιμών των τελευταίων χρόνων δείχνουν ξεκάθαρα τη στρέβλωση που υπάρχει. Τόσα χρόνια γινόταν μονομερώς μειώσεις τιμών κυρίως στα παλιά φάρμακα, με αποτέλεσμα φάρμακα των 8 ευρώ να δέχονται μειώσεις της τάξεως του 20%, ενώ φάρμακα των 200 ευρώ να δέχονται μειώσεις που δεν ξεπερνούν το 2%. Είναι αυτό φαρμακευτική πολιτική;  Δικαιολογείται σε μια πτωχευμένη χώρα να χρησιμοποιούνται οι μειώσεις τιμών ως εργαλείο άσκησης φαρμακευτικής πολιτικής; Χωρίς να υπάρχουν μέτρα για το έλεγχο της συνταγογράφησης και την αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων. Το ζητούμενο είναι λοιπόν η υλοποίηση μιας ορθολογικής πολιτικής.»

Επιπλέον υπογράμμισε, πως αυτό που επικρατεί σήμερα είναι η αύξηση της κατανάλωσης ακριβών φαρμάκων. Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη αύξησης της χρήσης γενοσήμων για τη δημιουργία εξοικονομήσεων. Επ’ αυτού ο κ.Τρύφων υπογράμμισε, πως η αύξηση σε ποσοστό 84%  των μεριδίων αγοράς των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και η καθήλωση των γενοσήμων σε χαμηλά επίπεδα προκαλούν την αύξηση της δαπάνης και κατά συνέπεια του clawback.

Μια ακόμη αναγνώριση

«Μικρή νίκη του κλάδου» χαρακτήρισε ο κ.Τρύφων τον συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις του δεύτερου εξαμήνου 2019, σχολιάζοντας, πως «σηματοδοτεί μια αναγνώριση της αναπτυξιακής δυναμικής της φαρμακοβιομηχανίας, ενός κλάδου με σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και ανταποδοτικότητα στην κοινωνία κι όχι μιας απλής δαπάνης.».

Κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε την ανάγκη ανάδειξης των στρεβλώσεων και διαλόγου με την Πολιτεία, με στόχο την εξεύρεση λύσεων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απάντηση ΣΦΕΕ στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

ΕΚΑΠΥ: ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πρόταση της Καλιφόρνιας για την παραγωγή ινσουλίνης θα μπορούσε να περιορίσει τις τιμές να βελτιώσει τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με μελέτη

Την CalRx θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να την πωλεί σε ολόκληρη τη χώρα, αποδίδοντας οικονομίες κλίμακας στην τιμή και τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο Sherkow. "Εάν η CalRx τελικά επιτύχει, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα της κυβέρνησης στα καλύτερά της: εξομάλυνση των αναποτελεσματικοτήτων της αγοράς, ενώ παράλληλα φροντίζει τους πιο άπορους πολίτες της", είπε.

Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα: Θετικά αποτελέσματα για νέα θεραπεία

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δύο μελέτες Φάσης 3, η BE HEARD I και η BE HEARD II, πέτυχαν τα πρωτεύοντα και τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία τους με στατιστική σημαντικότητα και σταθερή κλινική συνάφεια.

Κρέμα για έκζεμα άκρας χειρός (CHE)

Η LEO Pharma ανακοινώνει θετικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα Φάσης 3 από τη δοκιμή DELTA 1 με την κρέμα delgocitinib σε ενήλικες ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό χρόνιο έκζεμα άκρας χειρός (CHE).