Πολιτική Φαρμάκoυ

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την παραγωγή εγχώριων φαρμάκων ως απάντηση στο COVID-19

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την παραγωγή εγχώριων φαρμάκων ως απάντηση στο COVID-19

Με την πανδημία COVID-19 να φωτίζει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων, οι αμερικανοί νομοθέτες έχουν υποβάλει ένα σύνολο νομοθετικών πράξεων που επιδιώκουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων εις βάρος μεγάλων παραγωγών στο εξωτερικό, ιδίως της Κίνας.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου υποστήριξαν τους τελευταίους μήνες ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα φάρμακα που παράγονται ή προέρχονται από τη χώρα έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα ασφάλειας που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία παράλληλων αλυσίδων εφοδιασμού και την εξάλειψη της εμπιστοσύνης σε πιθανούς κακούς παράγοντες στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος φέρεται να εργάζεται σε μια εκτελεστική εντολή “Buy American” που θα απαιτούσε από κυβερνητικούς φορείς να αγοράσουν ιατρικά προϊόντα από την Αμερική και η παραγγελία αυτή θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να είναι η φαρμακευτική βιομηχανία και οι εκπρόσωποί της στο Καπιτώλιο.

Με τη συσσώρευση νομοθεσίας, η Φαρμακευτική Έρευνα και οι Κατασκευαστές της Αμερικής (PhRMA), ο μεγαλύτερος όμιλος πίεσης της βιομηχανίας, έχει αντιστραφεί ενάντια στην υποστήριξη του Κογκρέσου για αναταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο συλλογισμός της βιομηχανίας δεν είναι περίπλοκος: Η μεταποιητική πολιτεία θα κοστίσει πιθανώς ένα ακριβό ποσό σε σύγκριση με τους φθηνότερους μισθούς και το χαμηλότερο κόστος στο εξωτερικό και θα διαταράξει την ισορροπία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της φαρμακευτικής.

“Ενώ υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την προώθηση περισσότερης παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετακίνηση όλης της παραγωγής εδώ δεν είναι πρακτική και πιθανότατα δεν είναι εφικτή”, δήλωσε εκπρόσωπος της PhRMA. “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ρίξουν μια μακροπρόθεσμη, πιο ολιστική ματιά στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων πριν προχωρήσουν σε εξαντλητικές προτάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στην προμήθεια φαρμάκων στις ΗΠΑ.”

Θέλετε ένα παράδειγμα για το πόσο υψηλό θα μπορούσε να πάει ο λογαριασμός; Κοιτάξτε τη συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου μήνα με την ελάχιστα γνωστή Phlow Corporation για ένα εργοστάσιο παραγωγής 354 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια για την παραγωγή γενικών φαρμάκων COVID-19 και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API).

Η συμφωνία, που χρηματοδοτείται από την Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), μπορεί να επεκταθεί έως και 10 χρόνια και 812 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του οργανισμού ανάπτυξης φαρμάκων. Η συμφωνία θα έρθει με τη συμμετοχή της CivicaRx, ενός κατασκευαστή γενόσημων φαρμάκων που ξεκίνησε από νοσοκομεία που έχουν βαρεθεί με τις αυξανόμενες τιμές των ναρκωτικών και τον προμηθευτή API AMPAC, μεταξύ άλλων.

Η συμφωνία Phlow ήταν μέρος της φιλοσοφίας “America First” της κυβέρνησης Τραμπ για να επαναφέρει την παρασκευή ναρκωτικών πίσω από τα κράτη ξένων κυβερνήσεων όπως η Κίνα και η Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς API στον κόσμο.

Μια άλλη συμφωνία BARDA που υπογράφηκε αυτήν την εβδομάδα έδωσε 628 εκατομμύρια δολάρια στην Emergent BioSolutions για την κλιμάκωση της παραγωγής στοχευμένων υποψήφιων εμβολίων COVID-19 για να κάνουν «δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια» δόσεις διαθέσιμες έως το 2021 σε τρεις από τις εγκαταστάσεις της περιοχής της Βαλτιμόρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροποποιήθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Πρόεδρος παραμένει η Νάντια Γκογκοζώτου

Gilead Sciences Ελλάδας: Το clawback μας περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΙDS

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το χάπι για την παχυσαρκία που βοηθά στο αδυνάτισμα 

Ευάγγελος Φουστέρης στο www.healthweb.gr : «70% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι». Nέο  φάρμακο από του στόματος (χάπι) προσφέρει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με απώλεια βάρους άνω του 6% μέσα σε ένα εξάμηνο και διατήρηση του απολεσθέν βάρους. Είναι εγκεκριμένο από τις αρχές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και κυκλοφορεί σε δισκία. Το Mysimba έχει […]

ΣΦΕΕ: Οι προτάσεις για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας απειλούν την Ευρώπη

Για να γεφυρώσουμε το χάσμα με τις περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει αντί να υπονομεύσει την προστασία τις πνευματικής ιδιοκτησίας για νέα φάρμακα και εμβόλια.

Οι Επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ενισχύουν τη κάλυψη των Ελλήνων ασθενών

''H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Ε.Ε.'' Με αυτά τα λόγια ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας περιέγραψε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, , τις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επενδύσεις και τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα. Θεανώ Καρποδίνη διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο κ. Ορέστης Καβαλάκης επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

25μελής επιτροπή για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης

Δημοσιεύθηκε σήμερα η τροποποίηση σύστασης της επιτροπής για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης και αναμένεται άμεσα η συγκρότησή της. Η νέα σύνθεσή της πρέπει άμεσα να πιάσει δουλειά για να καλύψει εκκρεμότητες 8 μηνών.

Άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να λάβει δράση ο υπουργός Υγείας σε σχέση με την έλλειψη ηγεσίας στον ΕΟΦ, αλλά και σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων φαρμάκων.

Η Θεανώ Καρποδίνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κλείνουν τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Η Διοικήτρια του Οργανισμού ανέφερε πως τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ η παράδοση των ΦΥΚ πρόκειται να λειτουργήσει επικουρικά.