Πολιτική Φαρμάκoυ

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων: 290 νέα σκευάσματα στην διάθεση των ασθενών

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων: 290 νέα σκευάσματα στην διάθεση των ασθενών

 

290 νέα φάρμακα θα υπάρχουν πλέον στην διάθεση των ασθενών από τα φαρμακεία καθώς απέκτησαν τιμές . Ενώ νέες τιμές δόθηκαν και στα σκευάσματα που υπήρχαν ήδη στην αγορά.

Οι καινούριες τιμές για νέα και παλιά φάρμακα που περιλαμβάνονται στα δύο νέα δελτία τιμών φαρμάκων που αναρτήθηκαν χθες βράδυ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσουν να ισχύουν για τη φαρμακευτική βιομηχανία από τις 17 Φεβρουαρίου, για τις φαρμακαποθήκες στις 26 Φεβρουαρίου και για τα φαρμακεία στις 10 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, το νέο δελτίο συμπεριλβάνει στο σύνολο  9.191 σκευασμάτων, από τα οποία 6.154 είναι γενόσημα και 3.037 πρωτότυπα και off-patent.

Στον παραπάνω κατάλογο τιμολόγησης  υπάρχουν και 290 καινοτόμων φαρμάκων, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά και τα οποία  θα αξιολογηθούν άμεσα  για την κατάταξη τους στη θετική λίστα.

Η ανακοστολόγηση βασίστηκε στις ρυθμίσεις των δύο πρόσφατων Υπουργικών αποφάσεων, με βάση τις οποίες καθορίζονται οι ανώτατες τιμές για τις 3 βασικές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων:

α) για τα προϊόντα αναφοράς υπό προστασία (πρωτότυπα ή on patent) o μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των Κρατών –μελών της Ε.Ε.

β) για τα προιόντα αναφοράς χωρίς προστασία (off patent) το 50% της τελευταίας τιμής της υπό προστασία δραστικής και

γ) για τα γενόσημα  το 65% της τιμής των αντιστοίχων off-patent σκευασμάτων.

Το αποτέλεσμα της ανακοστολόγησης θα είναι μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 4,7% σύμφωνα με τους υπολογισμούς  του ΕΟΦ,  περίπου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 6.000 σκευάσματα έχουν υποστεί μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο Δελτίο Τιμών του Αυγούστου 2013, με προεξάρχουσα τη μείωση των γενοσήμων κατά 9% περίπου. Υπολογίζεται επίσης, ότι θα επιφέρει, ενδεικτικά, μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ, περίπου 160 εκ.ευρώ και 36 εκ.ευρώ για τα Νοσοκομεία.
Επιπλέον,εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση έγκρισης  της  αναθεωρημένης θετικής λίστας (αποζημιούμενων φαρμάκων), από την οποία αυτοδικαίως εξαιρέθηκαν 838 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων . Τα  προϊόντα  αυτά διακινούνται από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν εκπληρώσει  τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate), παρά τις σχετικές αιτιολογημένες και επανειλημμένες  αποφάσεις του ασφαλιστικού φορέα.

Για τα παραπάνω σκευάσματα υφίσταται η δυνατότητα επανόδου  στη θετική λίστα, εφόσον οι εταιρείες εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ρωσία θα αιτηθεί να καταχωρηθεί το εμβόλιο Sputnik V στην ΕΕ

Νέα έρευνα δίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας στους διαβητικούς

Νέες προτάσεις για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο COVID-19

Από την αποθήκευση στο απόθεμα και την πρόβλεψη καυτών σημείων για παράδοση και αποθήκευση αποθήκης έως την εξωτερική ανάθεση εφοδιαστικής τρίτων όταν είναι απαραίτητο, πρέπει να βελτιστοποιήσετε την εκπλήρωση της παραγγελίας σας."

Pfizer: Περιορισμός στις καθυστερήσεις του εμβολίου εντός μίας εβδομάδας

Pfizer: «Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ

AstraZeneca εμβόλιο: Κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID- 19 που παρασκευάστηκε από την  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αξιολόγηση του εμβολίου, γνωστού ως COVID- 19 Εμβόλιο AstraZeneca, θα συνεχιστεί κάτω από ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα.

Ιορδανία: Το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm χορηγήθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Κορωνοϊός: "Η Ιορδανία συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του κινεζικού εμβολίου, ο πρωθυπουργός, μερικοί υπουργοί και εγώ ο ίδιος εμβολιαστήκαμε με αυτό", δήλωσε ο Ναζίρ Ομπέιντατ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έρχεται νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 από συνεργασία CureVac - Bayer

Κορωνοϊός: Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας, η CureVac θα είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας για το προϊόν, ενώ η Bayer θα υποστηρίξει τη CureVac με διάφορες διαδικασίες στις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επιλεγμένων επιπλέον αγορών.

Έγκριση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ζητά βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία

Κορωνοϊός Sputnik-V: Ο Φερνάντο ντε Κάστρο Μάρκες, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας União Química Farmacêutica Nacional δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες τον επόμενο μήνα, καθώς η εταιρεία διασφάλισε την έγκρισή του από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας Anvisa.