Πολιτική Φαρμάκoυ

Νέα κατηγορία φαρμάκων για την θεραπεία του καρκίνου

Νέα κατηγορία φαρμάκων για την θεραπεία του καρκίνου

Ο καρκίνος αποτελεί σήμερα την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι η δεύτερη αιτία μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα ωστόσο η επιστήμη δεν σταματά ποτέ και οι ερευνητές ανακάλυψαν νέες ενώσεις κυττάρων που θεραπεύουν κάποια καρκινικά κύτταρα!

Η ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των μελών από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας, και το Jagiellonian University Medical College στη Κρακοβία, Πολωνία, περιγράφει το έργο τους μέχρι τώρα με τη νέα κατηγορία φαρμάκων που ονομάζεται selenocompounds – στο περιοδικό Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters.

Ο συγγραφέας και επικεφαλής Δρ Enrique Domínguez-Alvarez, τόσο στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα όσο και στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian, λέε ότι η :«Η έρευνά μας αναφέρει ένα νέο τρόπο για την καταπολέμηση της αντοχής σε πολλαπλά φάρμακα στον καρκίνο. Είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα ωστόσο είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα που ανοίγουν νέες και ανεξερεύνητες δυνατότητες.”

Η νέα μελέτη προκύπτει από προηγούμενες εργασίες που εντόπισαν 57 ενώσεις με αντικαρκινικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων η ομάδα πιστεύει ότι υπήρχαν κάποιες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δύναμη των φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Η μελέτη επικεντρώνεται σε ένα κοινό μηχανισμό άμυνας που ονομάζεται «αντλία εκροής>> που εξελίσσεται σε καρκινικά κύτταρα που εκτίθενται σε χημειοθεραπεία. Οι αντλίες εκροής είναι πρωτεΐνες που ωθούν τοξικές ενώσεις όπως φάρμακα χημειοθεραπείας έξω από το κύτταρο. Μία τέτοια πρωτεΐνη ονομάζεται ABCB1.

Μερικές ενώσεις σκότωσαν 80 τοις εκατό των ανθεκτικών κυττάρων. Η ομάδα ήθελε να δει αν οι selenocompounds που ανακαλύφθηκαν στο προηγούμενο ερευνητικό επίτευγμα θα μπορούσε να εμποδίσει την αντλία ABCB1 εκροής.

Μετά την εκτέλεση διάφορων πειραμάτων σε δοκιμαστικό σωλήνα με πολυανθεκτικά κύτταρα Τ-λεμφώματος (MDR) ποντίκι, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι ενώσεις μπλοκάρουν τις αντλίες εκροής, με κάποιες να εργάζονται τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικά από ό, τι άλλες.Βρήκαν επίσης ότι οι ενώσεις μπορούν να πυροδοτήσουν την απόπτωση – αυτοκτονία των κυττάρων – στα καρκινικά κύτταρα.

Το πιο ενεργό από τα selenocompounds που δοκιμάστηκαν σκότωσαν περίπου το 80 τοις εκατό των καρκινικών κυττάρων ενός ποντικού.Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τέσσερις από τις 11 selenocompounds που δοκιμάζεται »κατέδειξε υψηλή δραστικότητα για την αναστολή του καρκίνου MDR ABCB1 .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Bristol Myers Squibb : Εγκρίνει θεραπεία για κακοηθές μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εταιρεία Φαρμακευτικού Managemen : Ανακοινώνει νέο κώδικα ηθικής και δεοντολογίας

Εταιρεία Φαρμακευτικού Managemen : Η τήρηση των ηθικών κανόνων και πρακτικών που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο Κώδικα Ηθικής & Δεοντολογίας, διασφαλίζει την ορθή άσκηση του φαρμακευτικού management από όλα τα μέλη της Ε.Ε.Φα.Μ.

Το guselkumab της Janssen εξασφάλισε πλήρη κάθαρση δέρματος στην ψωρίαση διάρκειας 5 ετών

Janssen: Nέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το guselkumab εξασφάλισε διατηρήσιμα ποσοστά πλήρους κάθαρσης του δέρματος για το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας για διάστημα 5 ετών.

Αιματολογικά φάρμακα : Κυκλοφορούν στην χώρα μας τα πρώτα γενόσημα

Αιματολογικά φάρμακα : «Η ταυτόχρονη είσοδος στην ελληνική φαρμακευτική αγορά των πρώτων δύο γενοσήμων προϊόντων, σε καθιερωμένα φάρμακα εξοικονομεί σημαντικούς πόρους και αυξάνει την προσβασιμότητα  και τις επιλογές στο αγαθό του Φαρμάκου

α-Μαννοσίδωση : Η Chesi βρήκε ελπιδοφόρα θεραπεία

α-Μαννοσίδωση : Η φαρμακευτική ουσία βελμανάση άλφα (velmanase alfa) η οποία δόθηκε για πρώτη φορά έχει αναπτυχθεί από την Chiesi, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη θεραπειών για σπάνιες ασθένειες.